IFI logo
Se flere bilder
Riktig verktøy er halve jobben

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

Riktig verktøy er halve jobben

Er du lei av dårlig resultat når du vasker, skraper, eller maler hjemme? Har du noen gang lurt på hvilke verktøy som faktisk gjør jobben enklere og bedre? Vi har snakket med Åsa Schaanning hos Jordan som gir deg de beste tipsene for å lykkes.

Iver Valkvæ

Iver Valkvæ
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Når du skal ta fatt på oppussing eller vedlikehold av terrassen eller male fasaden, er riktig verktøy avgjørende for et godt sluttresultat.

Malermester Åsa Schaanning fra Jordan, vet hvordan, og gir en grundig gjennomgang av de nødvendige verktøyene for forarbeid som vask og skraping, i tillegg til behandling av terrassen og maling av fasaden. Hun deler også gode tips om hvordan du gjør jobben enklere og mer effektiv.

Verktøy for vask

Det finnes flere vaskekoster og skrubber du kan velge til utvendig husvask. Hva du bør velge avhenger av hva du skal vaske, og hvor skittent det er.

– Superkosten er en universalkost og kan brukes til det aller meste, om det er terrassen eller fasaden på huset. Kommer du over steder på huset som er ekstra skittent må du kanskje gå til verks med en litt stivere kost for å få det rent. Det er også veldig fint å ha med seg en liten lavtrykksprøyte, det gjør det mye enklere å påføre vaskemiddel når du vasker.

Se flere bilder
verktøy for vask av hus

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VERKTØY FOR VASK: Hvilken kost eller børste du bør velge avhenger av hva du skal vaske, og hvor skittent det er. Kommer du over steder hvor det er ekstra skittent må du kanskje gå til verks med en litt stivere kost for å få det rent.

– I tillegg, som med alle andre jobber, er et forlengerskaft uvurderlig. Skal du helt opp under taket så kan du få forlengerskaft som kan nå hele 2,7 meter, pluss din egen lengde. Det gjør at du slipper å stå i en stige for å komme til i høyden. Alle kostene og skrubbene fra Jordan passer på forlengerskaftene vi har, sier Schaanning.    

Se flere bilder
Åsa Schaanning med forlengerskaft til vask

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

FORLENGERSKAFT: Skal du helt opp under taket så kan du få forlengerskaft som kan nå hele 2,7 meter, pluss din egen lengde. Det gjør at du slipper å stå i en stige for å komme til i høyden.

Verktøy for skraping

Etter du har vasket huset er det mye enklere å legge merke til feil, skader og mangler på huset. Kanskje legger du merke til at malingfilmen flasser og må behandles på nytt. Da er det anbefalt at du skraper bort løstsittende maling før du grunner og maler på nytt.

– Det finnes mange skraper å velge mellom. Det som er fint med skrapene vi har hos Jordan er at de er av herdet stål og er rundet av på bladet. Det gjør at du slipper å få striper på kantene av bladet når du skraper mot kledningen.

Se flere bilder
ulike skrapeverktøy

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VERKTØY FOR SKRAPING: Malingskraper er effektive om du må fjerne malingfilm som flasser før ny behandling. Skraper du helt ned til bart treverk, skal du alltid grunne før du maler.

– Jeg vil også gjerne slå et ekstra slag for tohåndsskrapen, den er veldig undervurdert. Den er veldig stabil og gir en god vinkel når du skal skrape, i tillegg er det enklere å få god kraft når du skraper. Enhåndsskrapen har fordelen med at den kan settes på et forlengerskaft for å komme til i høyden. Den er spesielt god til stående kledning.

Se flere bilder
tohåndsskrapen på veggen

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TOHÅNDSSKRAPE: Tohåndsskrapen veldig stabil og gir en god vinkel når du skal skrape, i tillegg er det enklere å få god kraft mot underlaget.

Er det veldig slitt kan du også bruke en hardmetall 25 millimeter trekantskrape, men da understreker Schaanning viktigheten av å dra den rett mot underlaget.

– Bladet på hardmetallskrapen er flate og ikke avrundet som de større skrapene. Derfor skal du ikke dra skrapen til siden, men prøv å følge underlaget med hele bladet. Det er lett og få striper og dype kanter hvis man vinkler skrapen for mye.

Se flere bilder
Trekantskrape fra Jordan.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TREKANTSKRAPE: Trekantskrapen er ikke avrundet som de større skrapene. Derfor skal du ikke dra skrapen til siden, men prøv å følge underlaget med hele bladet.

Verktøy for terrassen

Terrassen er et viktig oppholdssted for oss nordmenn på sommeren, og da ønsker vi gjerne at den også ser fin ut. I de fleste tilfeller holder det med en god terrassevask en gang i året, men om du skal behandles terrassen på nytt har Schaanning noen verktøy hun anbefaler.

– Vi har et terrassesett hvor du får alt du trenger for å behandle terrassen. I settet får du et slipebrett som har borrelås under. Da kan du kjøpe slipepapir som du enkelt kan feste på brettet. Etter at en terrasse har blitt renset vil du ofte oppleve at det oppstår fiberreisninger i treverket. Derfor anbefaler vi alltid at du sliper terrassen før du beiser eller oljer den, sier hun.

Se flere bilder
Terrassesett fra Jordan

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

TERRASSESETT: I settet får du et slipebrett som har borrelås under. Da kan du kjøpe slipepapir som du enkelt kan feste på brettet. Det følger også med en EasyPad, og en pensel for detaljarbeid.

Igjen, som med alle andre jobber bør du bruke et forlengerskaft. Da jobber du både mer effektivt og mer ergonomisk. Når terrassen er ferdig slipt, og rengjort så har du også en pensel og en EasyPad som følger med i terrassesettet.

– Du kan skru av slipemodulen og sette på EasyPaden. Skru ut skruene, vipp av og sett på paden. Så setter du på skruene igjen og fester dem. Da er EasyPaden klar til bruk. Penselen som følger med kan også settes på forlengerskaftet, og gjør det enklere å komme til mellom terrassebordene, sier Schaanning.

Se flere bilder
Slipebrettet skrus av, EasyPaden skrus på.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

SKRU AV: Slipebrettet kan enkelt skrus av. Bruk de samme skruene for å feste EasyPaden.

– EasyPaden er super å bruke til å påføre terrassebeis eller terrasseolje. Den har god oppsugingsevne og fordeler behandlingen godt på overflaten. I settet følger det også med et Jordan Superbrett som rommer 3,3 liter maling, og har en låsemekanisme slik du enkelt kan bære det med deg uten at det velter. Husk på at du tester på å låse superbrettet før du begynner, så du ikke søler ut beisen, legger hun til.    

Se flere bilder
EasyPad

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

EASYPAD: EasyPaden er super å bruke til å påføre terrassebeis eller terrasseolje. Den har god oppsugingsevne og fordeler behandlingen godt på overflaten.     

Verktøy for malearbeid

Skal du male større flater er det anbefalt at du bruker en rull i kombinasjon med en pensel for etterstryking. Nylig gjorde IFI og Jordan en test for å se hvor mye raskere det vare å male stående kledning med rull kontra å kun bruke pensel. Resultatet: 50 prosent spart tid.

– Vi har to ruller vi anbefaler til utvendig bruk. Noen vil kanskje lure på hvorfor de er så smale sammenlignet med ruller som brukes innendørs, men det er fordi de skal passe til bredden på både stående og liggende kledning. Med rullen til liggende panel har du også muligheten til å endre vinkelen på den, i forhold til hva du trenger. Som alltid, bruk alltid et forlengerskaft. Det gjør jobben enklere, og er bedre for kroppen, avslutter Schaanning.

Se flere bilder
Åsa Schaanning med utvendig maleruller og pensler

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

VERKTØY FOR MALEARBEID: Skal du male større flater er det anbefalt at du bruker en rull i kombinasjon med en pensel for å etterstryke Nylig gjorde IFI og Jordan en test for å se hvor mye raskere det vare å male stående kledning med rull kontra å kun bruke pensel. Resultatet: 50 prosent spart tid.

Maler du panel med en malerull skal du alltid bruke en pensel for å etterstryke. Disse penslene fra Jordan kan også festes på et forlengerskaft.    

Se flere bilder
pensel for å etterstryke.

Foto: Iver Valkvæ/ifi.no

ETTERSTRYKE: Skal du male stående eller liggende kledning med rull, så skal du alltid gå over med en pensel og etterstryke. Det gir det beste sluttresultatet. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.