IFI logo

Slik beiser du terrassen med oljebasert terrassebeis

Fordelene med oljebasert terrassebeis er at den er enkel å lykkes med, lett å vedlikeholde og holder treverket pent og beskyttet lenge. Her viser Svein Erik Bjerke fra Gjøco, hvor enkelt det er å beise en terrasse.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Oljebasert terrassebeis er som skapt for en norsk sommer. Den tåler å bli utsatt for regn allerede en time etter påføring. Det er viktig at treverket er tørt før du setter i gang med behandlingen. Etter regn eller vask bør treverket ha fått tørke i noen dager, opp til en ukes tid med godt vær.

 

– Terrassebeisen er lett å vedlikeholde og den lange åpentiden gjør at den er enkel å lykkes med, sier Svein Erik Bjerke fra Gjøco, som skal bruke selskapets Herregård Terrassebeis på en platting med både nye og eldre bord.

Se flere bilder
beising av terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

JOBB SMART: Ved å være to som jobber sammen, går arbeidet raskt. Den ene setter en beispensel på forlengerskaft og bruker den til kriker og kroker, samt i sprekker mellom terrassebordene. Den andre går etter og påfører beis med pad-en på to og to bord av gangen, i hele bordenes lengde. 

Rens eller slip først

Før du starter må treverket rengjøres, slik at all skitt, smuss og gammel treolje eller beis fjernes fra overflaten. Til dette kan du bruke en terrasserens eller benytte deg av tørrsliping, som fjerner både tørre trefibre og gammel overflatebehandling slik at den nye beisen kan penetrere godt.

 

– Etter en vask er det viktig å gå over hele terrassen med et slipepapir. Sett papiret på et slipebrett med forlengerskaft og dra noen lette drag over treverket så får du fjernet løse trefibre, sier han.

Se flere bilder
tørrsliping av terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

RENS: Start med å rense terrassen fri for smuss, skitt og gammel overflatebehandling. Denne terrassen ble tørrslipt med en børstemaskin som fjerner det øverste sjiktet i terrassebordene, uten bruk av vann og kjemikalier. Renser du med terrasserens, må treverket få tørke noen dager. 

Velg godt verktøy

Når du har feid opp slipestøvet, eller fjernet det med en mikrofibermopp, er terrassen klar for beising. Bjerke anbefaler å bruke Jordan EasyPad til påføring, sammen med en beispensel som brukes på kanter, mellom terrassebordene og i kriker og kroker der pad-en ikke kommer til.

 

– Har du ikke det riktige verktøyet, får du heller ikke det gode resultatet. Fordelen med pad-en er at du kan gå helt inntil kanten, uten å få beis på veggen, sier Bjerke.

Se flere bilder
EasyPad og Superbrett

Foto: Chera Westman/ifi.no

GODT VERKTØY: Slå beisen i et malebrett, og bruk Jordan EasyPad for enkel og rask påføring. Sett både spannet med beis og brettet på et stykke dekkefilt, så søler du ikke på treverket. Drypper det beis steder hvor du ikke har behandlet, er det lurt å trekke ut disse raskt, slik at det ikke oppstår merker i den beisede flaten. 

Samarbeid er smart

Beisen påføres på to og to bord av gangen, i hele bordets lengde. Beisen skal ikke danne film, men trekke inn i treverket. Før du går videre til neste to bord, går du tilbake til start, og trekker pad-en fra den ene enden til den andre for å fjerne overskytende beis. Terrassebeisen kan legges i ett eller to strøk. Med to strøk får du høyere glans.

 

– Vær gjerne to som jobber sammen – den ene går foran med penselen i sprekkene, og den andre kommer etter med pad-en. Da går jobben raskt unna, sier Svein Erik Bjerke. 

Se flere bilder
beiset terrasse

Foto: Chera Westman/ifi.no

HOLDER LENGE: Oljebeisen er lett å arbeide med, og holder lenge. Den kan påføres i ett eller to strøk. Her er det brukt Gjøco Herregård Terrassebeis Oljebasert i fargen Honning 6062.

Mer informasjon
Les mer
Skyggearbeid

Beising bør utføres i skygge eller ved overskyet vær. Holder du på midt i solsteken vil beisen tørke for raskt og du kan få skjolder i overflaten. 

Dette trenger du:
  • Malebrett
  • EasyPad/slipebrett
  • Slipepapir, korning 120
  • Beispensel
  • Forlengerskaft
  • Vaskekost/feiekost
  • Renseservietter
  • Dekkefilt
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.