IFI logo
Se flere bilder
Farger som skifter farge

Foto: Frode Larsen og Øistein Lie/ifi.no

Farger som skifter farge

Fargene er på vei tilbake i interiøret. Men hva er egentlig en farge? Hvorfor ser en rød gjenstand annerledes ut hjemme i forhold til i butikken? - Lyset skaper fargene. Det er det første man må forholde seg til. Det blir enorme forskjeller ved ulike lysforhold, sier Mette L´orange, arkitekt og billedkunstner med stor fascinasjon for farger.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fargeåret 2007 tjuvstartet allerede i november med et Interiørforum med farger som tema, arrangert av IFI i samarbeid med Møbelrådet, hvor arkitekten og billedkunstneren Mette L´orange fortalte om fargenes foranderlighet.

- Den opplevde fargen påvirkes av mange ting. Lys, belysning, betraktningsavstand, glans, omgivelser, størrelse og form er noen av disse, sier Mette L'orange.

Foranderlighet

- Det er lyset som skaper fargen. Det er det første man må forholde seg til. Det blir enorme forskjeller ved forskjellige lysforhold, fastslår hun.

En rød sofa kan se ut på én måte i butikken, men bli helt annerledes når den kommer hjem, og to ting som ser helt like ut i dagslys, kan oppfattes som helt ulike i kunstig belysning. Dette fenomenet - hvordan fargene forandres med belysningen - blir kalt metameri og oppstår på grunn av de ulike flaters evne til refleksjon eller absorbsjon og den spektrale sammensetningen av lyset. Enhver lysarmatur gir forskjellig lys. Enkelte armaturer utelater også deler av spektret, forklarer Mette L'orange.

Blått dagslys

Alle materialer påvirkes. Av den grunn vil også en dør og en vegg i et rom, malt i samme farge, men med ulik glans og overflate, kunne se helt ulike ut, selv om de har den sammen fargekoden og den samme belysningen.

- Vi kan velge å montere lamper som har gode belysningsevner, men dagslyset styrer vi ikke over, og dagslys har mye blått i seg, selv om solskinnet bøter noe på dette, sier Mette L'orange. For å bli fornøyd med fargevalg utendørs råder hun oss til å teste fargen med store prøver - minst en kvadratmeter store bør de være.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.