IFI logo
Se flere bilder
Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Foto: Tyrilin

Dette bør du sjekke på hytta i påsken

Skal påsken tilbringes på hytta? Ta gjerne en liten pause fra Kvikk lunsj, krim og quiz til fordel for en inspeksjonsrunde langs hytteveggene.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I likhet med huset, trenger også alle hytter vedlikehold med jevne mellomrom.  Forskjellen er at mens vi kan følge med på huset mer eller mindre kontinuerlig, er mulighetene for kontroll over hyttas tilstand ikke like hyppige.

Tar du deg bryet med en rask sjekk av hytta i påsken, kan du allerede nå begynne å planlegge eventuelt arbeid som bør utføres i løpet av sommersesongen – enten du gjør jobben selv eller skal leie inn bistand. Skal du hyre håndverker, bør du starte prosessen med å hente inn tilbud omgående – de beste håndverkerne blir nemlig raskt fullbooket.

SJEKKLISTEN:

1. Er det på tide med ny overflatebehandling?

Uregelmessigheter på fasaden som blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingsfilmen er tegn på at det bør males på nytt. For malte vegger er ikke falming av farge og glans i seg selv et tegn på at veggen må males. Er veggene derimot beiset, bør man se etter om veggene har blitt mattet ned og dermed suger vann. Dersom vann sprutet på veggen trekker inn i stedet for å perle seg på overflate, er det på tide med vedlikeholdsbehandling.

Husk å undersøke alle husets vegger; veggene slites ulikt på grunn av forskjellig belastning fra vær og vind. Så det er ikke nødvendigvis slik at alle veggene må tas samtidig. Solveggene (syd og vest) krever gjerne hyppigere behandling enn skyggesiden.

Se flere bilder
Slik ser godt beiset treverk ut. Se vannet legger seg som perler på overflaten. Gjør de ikke det, er det på tide med nytt lag beis.

Foto:

Slik ser godt beiset treverk ut. Se vannet legger seg som perler på overflaten. Gjør de ikke det, er det på tide med nytt lag beis.

2. Bør treterrassen beises?

Den er muligens fortsatt dekket med snø, men måker du og koster lett bør det være mulig å få en indikasjon på om du bør til med ny terrassebehandling i sommer. Er overflaten slitt, er det på sin plass med en grundig rens, lett sliping og ny omgang terrassebeis.

Dersom du ikke har tilgang til vann på hytta, kan du droppe å bruke rens eller beis på terrassegulvet. Med en beiset terrasse vil man før eller siden få behovet for å nullstille overflaten og fjerne behandlingen, men det lar seg ikke gjøre uten vann. I disse tilfellene kan man like gjerne la det ligge ubehandlet og bli grått, og heller vedlikeholde terrassebordene bare ved å slipe overflaten lett ved behov.

Se flere bilder
Måk og kost unna eventuell snø, så får du en indikasjon på om terrassegulvet bør spanderes på ny behandling i sommer.

Foto:

Måk og kost unna eventuell snø, så får du en indikasjon på om terrassegulvet bør spanderes på ny behandling i sommer.

3. Er takrennene åpne?

Når snøsmeltingen setter inn for fullt, er det uhyre viktig at takrenner og nedløp er åpne. Ligger det klumper av løv og granbar i rennene, skal det ikke mye til før alt stopper opp. Er rennene tette, kan isen sprenge seg gjennom og ødelegge rørene, og gjøre veggene svært utsatt for vannskader. Se også til at alle skjøter er tette, for det er ved skjøtene at vi først ser tegn til lekkasje.

4. Har grunnmuren skader?

Har snøen smeltet langs grunnmuren er det lurt å sjekke for sprekker. Finn ut hvor de er, og ta gjerne daterte bilder av skaden som er oppstått. Er det store variasjoner fra fjoråret kan det være lurt å forhøre seg med fagfolk om tiltak bør settes i verk. Se også til at det er fall fra grunnmuren, slik at vann lett kan renne vekk fra konstruksjonen.

5. Er behandlingen på vinduene i god stand?

Sjekk om overflatebehandlingen på vinduer er i god stand. Vannbrettene er eksempler på utsatte bygningsdeler som gjerne blir raskere slitt. Har disse avflassing eller at det er dårlig kantdekk (lite maling over kantene), er det på tide å påføre ny behandling.  

Se flere bilder
Vannbrettene er spesielt utsatt, og kantdekken bør sjekkes jevnlig.

Foto:

Vannbrettene er spesielt utsatt, og kantdekken bør sjekkes jevnlig.

6. Er taket intakt?

Taket bør også gjennom en vårinspeksjon, men er det fortsatt dekket med snø, er det like greit å vente med dette. Så fort snøen er borte, kan du undersøke takstein og beslag for sprekker og skader. Spesielt viktig er det at taket er tett rundt pipa. Har takstein knust eller det har skjedd andre skader i løpet av vinteren, bør de utbedres ved første anledning.

Mer informasjon

www.tyrilin.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.