Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Det ble jul allikevel...

Julen er fylt av tradisjoner på godt og vondt. Noen mener at det er nok å gjøre uten og måtte stå på hodet i vaskebøtta, mens andre ikke lar roen senke seg før alt er ferdigpyntet, lukter grønnsåpe og er gullende rent - tilsynelatende rent.

cloud_download
fullscreen
 • Det ble jul allikevel...

  Foto: Kristian Owren/ifi.no og Istockphoto

 • Nå har vi vaska golvet - men er det rent? Tørr mopp rengjør best på tørt, flekkfritt gulv.

  Foto:

 • Svidd flesk. Ovnen kan trenge rengjøring både innvendig og utvendig før kakebaking og steking av mat.

  Foto:

 • Glasskluten trenger ingen hjelp av vaskemidler og etterlater ingen striper eller spor.

  Foto:

 • Glasskluter på børstet stål fjerner flekker - eller du kan bruke lofri klut og stålrens som også har en impregnerings -effekt slik at du motvirker at nye fingermerker og fettflekker setter seg så lett.

  Foto:

 • Hver klut til sitt bruk har sin egen farge. Det er vanskelig å ta feil.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Bruk mikrofiber

90 prosent av vanlige folk vasker feil! påstår Helge Vangen, markedssjef hos Jordan. Han blir ikke imponert av lukten av vaskemidler når han går inn i et nyvasket hus. - Hvis folk savner lukten av vaskemidler så får de heller sette ut litt i en skål under sofaen.

Regelen er klar: Tørt skal rengjøres med tørt og våte flekker skal fjernes med vått. Spesialkluter i mikrofiber gjør like rent uten vann eller kun med vann. Grønnsåpe og salmiakk sprer skitt og fett utover på en større flate. Såperester er som mat for bakterier.

Men det beste argumentet - bortsett fra at det skal bli rent, er at en sparer mye krefter og mye tid på å vaske riktig. Selv om Jordan sier de vet hvordan, så underbygges påstandene om at mikrofiber rengjør uten såpe av Teknologisk Institutt som tester alle mikrofiberklutene på markedet. Instituttet har undersøkt hvor mye bedre mikrofiberen fjerner støvet. Etter vask med vann og skureklut ligger det omtrent 1,5 prosent støv igjen. En tørrvask med oljeimpregnert papirklut eller mikrofiber reduserer støvmengden til mellom 0,2 og 0,5 prosent.

Ingen tregulv, laminat eller andre gulv for den saks skyld, er glad i overforbruk av vann og såpe. Parketten sveller av for mye vann og hvis det brukes for mye såpe blir gulvet seigt. Må du bruke såpe i vaskebøtta, anbefaler gulvleverandørene en dråpe mildt ph-nøytralt vaskemiddel, som eksempelvis Zalo eller Sunlight. Det er forbausende mange flekker som forsvinner med en fuktig, grov skureklut eller skurepad.

Mikrofiberklutene er godt merket med bruksområde og fargekode til ulikt bruk, slik at verken mor eller far kan ta feil i butikken og deretter unnskylde seg med at de ikke kan gjøre jobben på grunn av feil klut.

Pass på ryggen  

Når du vasker er det viktig å bruke korsryggen minst mulig, og beina mest mulig. Ved å bruke en ergonomisk mopp med uttrekkbart skaft sparer du krefter og rygg når du skal vaske gulv, tak eller vegger. Ved å tilpasse lengden på skaftet til kroppen din, kan du holde ryggen rett og rak under hele vaskingen.

På enkelte områder trengs det hardere skyts

Bakteriene sprer seg og florerer i fuktige miljø som på badet eller på kjøkkenet. Både dusjen, toalettskåla på badet, og kjøkkenets våte soner kan trenge antibakterielle stoffer. Ofte kan det være færre bakterier på badet enn på kjøkkenet på grunn av varmekablene som tørker vannet raskere og forhindrer at bakteriene får gode levevilkår.

Bruk ikke mikrofiberkluter sammen med eksempelvis klorin, fordi det ødelegger fibrene i kluten og klutens egenskaper til å fjerne smuss, men engangsskluter eller kluter som tåler klorin og kokevask.

For mye fett

Det er ikke bare vi mennesker som ikke skal ha for mye fett og kalk i rørene. I byggvarehusene eller hos fargehandelen kan du finne en serie med spesialrengjøringsmiddel. MP 52 fra Herdins har mange nyttige produkter til kjøkken og bad. Det kan være greit å gi oppvaskmaskinen en rens og eventuelt fylle på grovsalt, for at den skal yte maksimalt etter julens store måltider. Kaffetrakteren og tekokeren trenger mange ganger en avkalking for å produsere bedre drikke - og pakket du ikke sølvtøyet godt nok inn i fjor, må det en puss til for at det dekkede julebordet skal skinne i lysene.

Oppdatert: 03.12.2015  

Disse fører produktene

Kluter, svamp og mopp - Jordan

Rengjøringsprodukter - Herdins

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]