IFI logo
Se flere bilder
Juleantrekk til spisestuestolene

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Juleantrekk til spisestuestolene

Du trenger ikke være noen racer med symaskinen for å gi stolene dine et nytt trekk til jul. Med denne metoden blir spisestuen ny uten et eneste sting - og stolene kan få tilbake sitt gamle utseende når julen er over.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Metoden er veldig enkel, og noe alle kan klare. Det eneste du trenger er noen meter med et passende tekstil.

Riktig tekstil

- Til dette trenger man ikke et dyrt møbeltekstil. Disse er ofte veldig tykke, og kan derfor være litt vanskelig å jobbe med. Det er bedre om man finner et rimelig bomullsstoff med litt hold i, anbefaler interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad.

Vanlige tekstiler har bredder på 120-140 cm, og dette passer fint til stoler i vanlig størrelse.

Dersom du ønsker å bruke stoltrekkene flere år, kan det være lurt å huske på at de fleste tekstiler krymper litt i vask. Det kan derfor lønne seg å vaske tekstilet før du klipper den nøyaktige lengden. Det er også alltid en fordel å kaste over alle klipte kanter først, men hvorvidt du velger å gjøre det avhenger av hvor mye arbeid du vil legge i trekkene.

Om du er litt tøff, kan du gå rett på med tekstilet du skal bruke. Vil du helst prøve deg litt frem først, er det å anbefale å lage en mal først. Til dette kan du bruke et gammelt laken eller et annet rimelig tekstil.

Slik gjør du

1. Mål opp stolen

Hver stol trenger tekstil tilsvarende stolens totale lengde. Dette måler du ved å begynne nederst ved stolens "bakben", opp bak stolryggen, ned igjen foran stolryggen til helt inne i overgangen mellom sete og rygg, ut langs stolsetet, og ned stolens "forben". Den lengden du da kommer til er den lengden tekstil du trenger til hver stol. Klipp til med en god saks.

2. Sentrer tekstilet

Legg deretter tekstilet over stolen. Det er viktig, spesielt dersom det har mønster, at det legges helt sentrert på stolen. Dytt tekstilet helt inn mellom stolrygg og sete, og tegn opp en linje langs denne overgangen. La linjen gå helt ut i tekstilets bredde på sidene.

3. Klipp tekstilet

Marker det punktet hvor setet slutter med et kryss, og klipp tekstilet langs linjen inn til dette punktet. Gjør det samme på begge sider av stolen. (Den delen du nå har laget kan utgjøre en mal for resten av stolene.)

4. Fold tekstilet inn

Hold tekstilet du akkurat har klippet i den delen som er fremst mot stolen. La den bakre delen mot snittet folde seg innover slik at du får en brett som går fra fremste del av setet. Legg denne bretten langs stolsetet bakover, og fest det der med noen knappenåler eller stifter. Gjenta på den andre siden. Den fremste delen av stolen er nå ferdig.

5. Dander bakdelen

Det resterende tekstilet henger nå løst bak stolen. Dander det i folder slik at det henger pent bak stolryggen. Fest gjerne med noen knappenåler som en midlertidig hjelp.

6. Sett på magebelte

Et dekorativt magebelte holder alt på plass uten at du trenger å sy, samtidig som det skjuler sårkanten fra klippingen. Beltet kan lages av noe så enkelt som et langt stykke tekstil som knytes rundt stolen. Ønsker du å gjøre litt mer ut av det kan du lage en fin sløyfe. Husk at det er baksiden av spisestuestolene som synes! Når magebeltet er på plass kan du fjerne eventuelle knappenåler.

7. Klipp av overflødig stoff

Bak stolen er det nå høyst sannsynlig noen tekstilrester som er litt for lange i forhold til stolen. Disse kan enkelt klippes av, slik at stoffet hviler pent ned mot gulvet.

8. Voila!

Stolen er ferdig!

Mer informasjon

www.borge.no

Dette ble brukt
  • Mønstret tekstil: Greenwich 30502 - Borge
  • Rødt tekstil: Pelham 28951 - Borge
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.