Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Grønnere husvask til jul

Økologi er inn, og intet tilsier at vi må ty til massiv kjemisk krigføring for å få huset flunkende rent til jul. Riktig dosering og bruk av mikrofiber gjør julevasken grønnere.

cloud_download
fullscreen
  • Velg riktig mikrofiberklut til jobben. På markedet finnes kluter som er spesialtilpasset badet, alminnelig støvtørking, gulvet, kjøkkenet og glassflater. Brodert merking og ulike farger gjør det raskt å finne riktig klut. Foto: Chera Westman/ifi.no

    Foto:

  • Husk å tørrvaske al julepynt med en fin mikrofiberklut før du setter den frem. Det kan også være lurt å ta juletreet innom dusjen før du setter det opp. Da fjernes allergener i form av muggsopp og gammelt pollen. Foto: Produsenten

    Foto:

  • Ved å bruke en ergonomisk mopp med uttrekkbart skaft sparer du krefter og rygg når du skal vaske gulv, tak eller vegger. Ved å tilpasse lengden på skaftet til kroppen din, kan du holde ryggen rett og rak under hele vaskingen. Foto: Produsenten

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Er du opptatt av miljø? Du er ikke alene. Økobølgen er over oss, med gjenbruk, kortreist mat og miljømerker av mange slag. Men når vi skal stelle huset til jul, bruker vi liter på liter med kjemikalier; Klorin, salmiakk, Zalo og spesialrensemiddel for ditten og datten. Og hvis det skal blir ordentlig rent, trengs nok en ekstra dash, ikke sant?

Nei, det er faktisk ikke tilfelle! Vi kan vaske huset like rent, uten å måtte bruke en overflod av farlige miljøgifter. Hemmeligheten er mikrofiber og riktig dosering.

Kraftfulle dråper

- Hvis du i det hele tatt må vaske huset før jul, bør du bruke minst mulig kjemikalier. Tørrvasking og mikrofiberkluter er å foretrekke fremfor vanlige vaskemidler, sier Tone Granaas, daglig leder i Grønn hverdag, som helst ser at vi ikke bruker kjemiske rengjøringsprodukter i det hele tatt, eller i det minste velger dem som er miljømerket med Svanen.

Foretrekker du allikevel kjente travere som Zalo, salmiakk og spesialrensemidlene, er det viktig å ikke overdosere. Bruk aldri mer enn det produsenten anbefaler - det blir ikke renere av det, snarere motsatt.

Godlukt på glass

Grønnsåpe lukter rent og godt, men etterlater en tynn film hvor støv og skitt kan feste seg. Dessuten har grønnsåpe så høy pH-verdi at det er skadelig for de aller fleste gulvmaterialer. Ha heller en dråpe håndoppvaskmiddel med nøytral pH-verdi i vaskevannet.

- Men er du ute etter godlukten fra grønnsåpe, kan du sett ut noen glass med

grønnsåpevann i rommet, sier Marianne Grøtte, produktsjef i Jordan.

Kluten som støvmagnet

Bruk av mikrofiberkluter og mikrofibermopper reduserer også behovet for rengjøringsmidler. Fibrene er sprengt i bitte små filler som makter å komme ned i mikroskopiske ujevnheter i overflaten, og statisk elektrisitet gjør at kluten drar med seg det som finnes av smuss og støv.

En gylden regel er at tørt smuss fjernes med tørr klut, mens flekker fjernes med fuktet klut. Husk å bruke mopp med justerbart forlengerskaft ved vasking av gulv, vegger og tak. Det sparer du både tid og ryggen på.

Mikrofiberkluter funker både med og uten vann, og finnes i en rekke forskjellige varianter beregnet på ulike arbeidsoppgaver. De fleste dagligvareforretninger, fargehandlere og jernvareforretninger kan tilby et bredt sortiment.

Oppdatert: 03.12.2015  

Mer informasjon

www.jordan.no

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]