IFI logo
Se flere bilder
O, jul med din rene glede

Foto: Jordan

O, jul med din rene glede

De fleste ønsker seg et rent og pent hjem til jul, men gruer seg til julevasken. Kanskje kan rengjøringen gjøres enklere enn man tror.

Eleni Maria Stene/IFI

Eleni Maria Stene/IFI
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1 av 5 nordmenn gjennomfører storrengjøring flere ganger i året.

- Utrolig og helt unødvendig, mener rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther.

Julen står for døren, og for mange er storrengjøringen et fast innslag i juleforberedelsene. Mens eldre og kvinner bruker mest tid på husarbeid til daglig, er det flest menn og unge mennesker som utfører storrengjøring mer enn én gang i året, viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjennomført for Jordan.

- Hvis man sørger for å ha det rent rundt seg til daglig er det helt unødvendig å gjennomføre storrengjøring flere ganger i året, mener rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, somde siste 30 årene har jobbet som rådgiver med renhold og serviceoppgaver i yrkesbygg som spesialitet. Hun er også kjent som forfatter og medforfatter av en rekke bøker om renhold og hygiene.

Jordans undersøkelse viser at 28,2 prosent av de spurte i gruppen 15-29 år svarer at de gjennomfører storrengjøring to ganger i året eller oftere, mens bare 11,6 prosent av de spurte over 60 år svarer det samme. 25,6 prosent av alle menn og 17,3 prosent av alle kvinner svarer at de utfører storrengjøring to ganger i året eller oftere.

Hold rent og ta vare på miljøet

- Mitt hovedbudskap er at det er bedre å holde det rent enn å gjøre rent, sier Hagesæther.

Med moderne rengjøringsmetoder er dette enkelt og svært lite tidkrevende.

- Ha en mikrofiberklut tilgjengelig i hvert rom. Da er det enkelt å tørke opp søl der og da. Har du i tillegg en tørr mikrofibermopp klar på et moppstativet i nærheten, kan du også svinge over gulvet når det trengs. Du behøver verken bøtter med varmt vann eller kjemikalier, sier hun.

Hun anbefaler også å begrense bruken av kjemikalier i rengjøringen.

- Å vaske med vann og kjemikalier betyr ikke at det blir rent, heller tvert i mot. Man flytter bare på støvet. Det mange ikke vet, er at både bakterier og sopp trives og formerer seg i fuktighet. Så vasker du gulvet med en våt klut, er det store sjanser for at sopp og bakterier får gode vekstforhold, noe som er lite ønskelig både for inneklimaet og gulvet i seg selv, sier hun.

Med andre ord; rengjøring med mikrofiber og tørrmopp tjener både miljøet og man sparer tid og krefter i disse travle førjulstider.

Mer informasjon

www.jordan.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.