IFI logo
Se flere bilder
Vask riktig - støvsug flittig

Foto: Jordan

Vask riktig - støvsug flittig

Mange barn og vokse plages med allergier og astma. - Dårlig inneklima kan forverre astma- og allergiplager sier Grethe Amdal, rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund. Med god rengjøring og hyppig støvsuging kan man forebygge plagene.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vask riktig og støvsug ofte og grundig om du har tepper. Da vil du få et bedre innemiljø og forebygge astma- og allergiplager i samme slengen.

- Når du vasker på den gamle måten blir det alltid liggende igjen såperester og vann på overflaten. Bakteriene vil yngle i restene fra såpevannet, og du er med på å forverre inneklimaet, så riktig rengjøring er viktig, sier Amdal.

Men hva er riktig rengjøring? Det er fremdeles mange som vasker på den "gamle" måten med sterke kjemikalier og mye vann. Bakterier trives godt i såpe og varmt vann og egner seg derfor dårlig når du skal gjøre rent.

Vask med mikrofiber

Bruk mikrofiber når du vasker, oppfordrer ekspertene. Mikrofiber er sprengte fiber med mange små, fine tråder som gir bedre rengjøringseffekt enn såpe og kjemikalier. Mikrofibertekstilene lades og blir statisk ved bruk. Kluten trekker dermed til seg støv og partikler, fremfor å flytte på det som en vanligklut vil gjøre. Kluten trekker også til seg overskytende vann ved at det oppnås en kappillæreffekt. Vannet trekkes opp i kluten og "fanges" mellom fibrene.- Vi sier at støv som har kommet på tørt, skal vaskes av med en tørr mikrofiberklut, sier Marianne Grøtte, produktsjef i Jordan.

Flekker og annet som har kommet på vått skal fjernes med en fuktig klut.

- Slik oppnår du maksimal hygiene i hjemmet, forklarer Grøtte og anbefaler mikrofiberkluter til både kjøkkenvask, glass, gulv, bad og støvtørking.

Se flere bilder
STØVFANGER: Mikrofiberkluter trekker til seg støv. 

Foto: Jordan

STØVFANGER: Mikrofiberkluter trekker til seg støv. 

Tepper - bedre enn fryktet

Mange som plages med allergier og astma tror ikke de kan ha tepper hjemme. Nyere undersøkelser viser derimot at tepper reduserer svevestøvetinnendørs.

Det tyske inneklimaforbundet gjorde en undersøkelse på oppdrag fra det tyske astma og allergiforening som viste at heldekkende tepper fører til mindresvevestøv i innelufta enn harde gulvbelegg. Resultatet var at boliger med hardt gulv hadde opp til 60 til 70 mikrogram støv per kubikkmeter luft. Da de testet det på boliger med heldekkende teppe fant de kun 30 til 35 mikrogram per kubikkmeter luft.

Støv blir produsert uavhengig av gulvet. Hvor mye støv og skitt som er i et teppe, avhenger helt av rengjøring og alder på teppet. Hvis en støvsuger teppet med en god støvsuger regelmessig, får en fjernet skitten før den setter seg i teppet. Noen typer tepper skal ikke bankes, renses med maskin hjemme eller støvsuges med roterende børster. Ved å lufte rommet får en ut mye støv når en støvsuger.  Mange sverger til den gode gammeldagse metoden ved å ta ut teppet i nysnøen for å fjerne støv og skitt.

- At støvet ikke blir borte selv om du tar bort teppet har vi alltid visst, sier daglig leder i Teppeabo, Bjørn Wibe. Han anbefaler å kjøpe tepper av god kvalitet fordi de også er lettere å rengjøre.

Dårlig renhold av tepper med dårlig kvalitet er ofte syndebukken når minstemann eller storesøster begynner å hoste. Grundig bruk av støvsuger med roterende børste og mikrofilter, kombinert med god utlufting, er avgjørende for å få et godt innemiljø i rom med tepper.

Se flere bilder
TEPPE

Foto: ifi.no

STØVSAMLER:  Det tyske inneklimaforbundet gjorde en undersøkelse på oppdrag fra det tyske astma og allergiforening som viste at heldekkende tepper fører til mindresvevestøv i innelufta enn harde gulvbelegg.

Mer informasjon

www.naaf.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.