Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Nyt våren med mindre pollen

Pollensesongen er over oss, og mange sliter med hoste, tung pust og kløe på grunn av allergi. Vårens blomster, gress og grønne trær er det ikke så enkelt å fjerne, men innemiljøet kan du gjøre noe med!

cloud_download
fullscreen
  • Utemiljøet kan man ikke gjøre stort med, men med en god mikrofiberklut kan du begrense pollenet inne i stor grad.

    Foto:

  • Allergier plager både liten og stor. Med mikrofiberklut, tørrmopp, støvsuging og vindusfilter kan man begrense vårens mest plagsomme tegn, pollen.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Både den enkelte allergiker og arbeidsplasser lider på grunn av det sikreste vårtegnet av alle, pollen. Stadig flere opplever rennende øyne, kløe, hoste og tungpustenhet, og for noen øker sykefraværet på grunn av dette i den ellers vakre årstiden.

Bedre renhold

Utemiljøet kan i liten grad påvirkes, inneluften kan du imidlertid gjøre noe med.

- Ekstra godt renhold hjelper, sier Rose Lyngra i Norges Astma- og Allergiforbund.

Økt renhold betyr ikke nødvendigvis mer jobb. For å fjerne pollen innendørs skal man rengjøre med tørr mikrofiberklut, og da slipper man styret med bøtte, vann og såpe.

- Pollenartiklene samler og legger seg på overflater som gulv, bord, skap og hyller og fester seg i tepper og grove tekstiler. Pollenartiklene virvles opp og blir svevestøv som fester seg på hud, øyeslimhinner eller pustes inn, forklarer Lyngra.   

Støvsug først

- Bruk støvsugeren på møbler og tepper. Gå deretter over alle overflater med en tørr mikrofiberklut og gå over gulvene med en tørr mikrofibermopp for å få fjernet mest mulig av pollenstøvet i rommet. Støvsugeren har en tendens til å virvle opp svevestøvet, slik at det legger seg andre plasser. Det er derfor viktig at støvtørkingen gjøres til slutt, sier Mattias Olovsson i Jordan.

Mikrofiberkluten fungerer som en støvmagnet og trekker til seg støvet fremfor for å flytte på det slik en vanlig klut gjør. Støvtørkingen gjennomføres med tilpasset mikrofiberklut og/eller mopp med forlengbart moppeskaft.

- Jordans spesialklut har semsket overflate og fjerner pollen og støv skånsomt og effektivt fra underlaget. På moppen brukes mikrofiberklut eller tørre engangskluter, forklarer Olovsson.

Bruk filter

Et annet godt råd er å bruke pollenfiltre på vinduer som brukes til utlufting.

- Mesteparten av pollenet kommer inn igjennom vinduer, dører og ventilasjonskanaler. Pollenfiltre kan festes foran, men det forutsetter at du fester det på minst to vinduer for å få litt gjennomtrekk. Sjekk, eller eventuelt skift også filter på ventilasjonsanlegg og varmepumpe før pollensesongen starter og skift filter når sesongen er over, oppfordrer Lyngra i Norges Astma- og Allergiforbund. 

Oppdatert: 07.06.2013  

Mer informasjon

www.jordan.no

www.naaf.no

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]