IFI Logo

Byggeskikkpris til Husbanken

Byggeskikkpris til Husbanken
IFI.NO

IFI.NO
Publisert

Statens byggeskikkpris administreres av Husbanken - og byggeskikk sto nok sentralt da de planla sitt nybygg i Drammen. Det var også andre som syntes godt om bygget: I slutten av november fikk de Drammen kommunes pris for god byggeskikk.

Innhold

Følj

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Dele

Annonse
IFI annons

Den Norske Stats Husbank, opprettet i 1946, flyttet i august sitt hovedkontor fra vante omgivelser på Majorstua i Oslo til nytt praktbygg i Drammen. Det er kanskje ingen spøk å flytte over 130 medarbeidere, men til tross for lengre arbeidsvei for de fleste er det god stemning i huset.

 

- Alt er nytt og spennende. Flyttingen ga oss faktisk en ny giv, forteller Nina Tømmervåg, underdirektør ved forvaltningskontoret. - Tidligere hadde vi cellekontorer, nå er det til dels åpne løsninger med teamområder, sosiale soner og en flott kantine som er populær og brukes mye. Hovedkontoret er organisert i 3-4 kontorer eller avdelinger som meldte inn sine ønsker og behov. Dermed har de fleste fått det slik de ønsket seg.

Sosiale møteplasser

- Det er riktig at vi gikk inn i en prosess med de enkelte avdelinger. Bygget er derfor blitt noe mer dynamisk enn i utgangspunktet, sier interiørarkitekt MNIL Kari Cecilie Andersen i Andersen & Flåte. - Innredningen endrer seg fra avdeling til avdeling, fra den ene etasjen til den andre. Bl.a. er det blitt flere teamarbeidsplasser enn opprinnelig tenkt, og ved hjelp av noen stoler og litt farger i en del av en korridor har vi plutselig fått en møteplass.

- Husbanken ønsket å gjøre det trivelig i sitt nye bygg. Vi valgte en nøytral ramme, men med varme innslag i gult og rødt der hvor det er sosiale møteplasser. Fargene er friske og intense nok til å gi det lille ekstra, men likevel avdempede, tidløse og holdbare over tid. I tillegg valgte vi eik på enkelte gulv, bl.a. i styrerommet, foruten bjørk i møbler på arbeidsplassene. Materialenes farvelød gir mye stofflighet og varme til et ellers nøytralt miljø med hvite vegger og grå linoleumsgulv.

Farger som kommunikasjon

- Allerede når man kommer inn i bygget får man en fargeopplevelse med kjølig blått og syrlig grønt i inngangspartiet og en varm rød trappeoppgang?

 

- Inngangspartiet, sammen med skulpturer på utsiden og en del veggkunst, bl.a. på styrerommet, er resultatet av en konkurranse om kunstnerisk utsmykning. I utgangspunktet var jeg meget skeptisk til vår fargeholdning mot det syrlig grønne, men mange synes det er blitt en spennende kontrast. For meg er det to forskjellige verdener. Men inngangen er noe du går igjennom - ser - og legger bak deg når du kommer inn.

 

- Og her er det jo lett å få øye på den røde trappeoppgangen.

 

- Ja, jeg synes trappeoppgangen er blitt vakker, den er trivelig å gå i. Husbanken er en statlig etat med full offentlig tilgjengelighet i en del av arealene. Vi spiller på kontraster for svaksynte der dører, søyler og trappeoppgang er mørkere enn veggene. Både i trappen og i resten av kommunikasjonssonene, som på gulvet i heiser og heisdepoter, er det brukt eik. Det er synlig maling på trappenes trinnkanter og heisene har lydsignal og store tall i fronten. Vi har dessuten lagt inn ledespor i form av annen farge i flisgulvet i første etasje. Disse har også riller for de som er avhengig av stokk.

Linoleum og malmfuru

Til solavskjerming er det brukt både lamellgardiner og paneler. Disse fanger opp fargeholdningen i bygget samtidig som de supplerer utvendig avskjerming.

- Også arkitekten var fornøyd med kombinasjonen og synsinntrykket innenfra og ut, og utenfra og inn, sier Kari Cecilie Andersen, som også kan fortelle om oppgradering av belysningen i forhold til opprinnelig plan. Lavvoltanlegg med spotbelysning supplerer kompaktlysrør montert som downlights med glassring.

 

Malermesterfirmaet Lothe AS i Drammen har hatt alle de innvendige malerarbeidene. Forbo har levert 3000 kvm linoleum, Artoleum Graphic 5311, et belegg som står godt til krom og sølvgrå flater, tre og fargede elementer.

Bygget er tegnet av Halvorsen & Reine AS, sivilarkitekter MNAL. Husbanken har ønsket å bruke så mye norske materialer som mulig. I fasadene er det derfor brukt jernvitrolbehandlet malmfuru fra Femundtraktene i kombinasjon med eloksert aluminium og sink. I utvendige trapper og inngangspartier er det brukt norsk granitt. Totalt er bygget på 5000 kvm. Totalentreprenør er Skanska.

Annonse
IFI annons

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Siste artikler
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.