Kategorier

Meny

Konto

Når det knirker...

Det er verken spøkelser eller andre skumle ting på gang om du hører det knirker i trappa eller gulvet. Det er bare treverket som beveger seg – og det er helt naturlig.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Når det knirker...

Foto: Frode Larsen/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no

- Tre er levende materiale som påvirkes av temperatur og luftfuktighet, og derfor vil gulv og trapper svelle og krympe i takt med endringer i klima, forteller Ylva Kleiven produktsjef hos RBI og avmystifiserer dermed de skumle lydene.

Ylva var tidligere forsker på Treteknisk og kan mye om tre og treets egenskaper. Hun forklarer at spenningslyd fra tre er helt normalt, og kan høres ut som mindre knase og knirkelyder. Lyden kan variere fra årstid til årstid. På sensommeren når den relative fuktigheten i hus er høy økes fuktigheten i gulvet. Da utvides gulvet og blir kanskje liggende i spenn. Som regel forsvinner lydene igjen når fyringssesongen starter og den relative fuktigheten minsker.

Dele på Pinterest Ylva Kleiven produktsjef hos RBI, tidligere forsker på Norsk Treteknisk Institutt.

Ylva Kleiven produktsjef hos RBI, tidligere forsker på Norsk Treteknisk Institutt.

Knirk som ikke forsvinner

- Men det finnes også knirkelyder som ikke forsvinner, da er det som regel ikke selve gulvmaterialet som gir lyd fra seg, men det kan være undergulvet, skjøter, festemetoden eller mellom parkett og faste installasjoner det knirker og knaker. Slik lyd kan det være vanskelig å lokalisere, forklarer Ylva.

Der knirkelydene er konstant kan årsaken være at undergulvet er ujevnt eller svikter. Ved bruk av for mykt underlag ol. kan det skapes lyd når man trår på gulvet. I gamle gulvbord lagt på bjelkelag skyldes knirkingen ofte slitasje eller at bjelkene har vært for fuktige ved legging.

Hvis du sliter med vedvarende knirking i et gammelt gulv er rådet fra eksperten å få en snekker ellet takstmann til å se på saken og finne mulige tiltak. Eventuelt kan Treteknisk eller Byggforsk også være instanser som kan gi veiledning.

– Dersom det er problem med et nytt gulv, ville jeg først kontaktet forretningen som leverte gulvet eller leverandøren, råder Ylva Kleiven.

Dele på Pinterest Når det knirker i trappen er det bare treverket som beveger seg.

Når det knirker i trappen er det bare treverket som beveger seg.

Mer informasjon

SAGA Parkett

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]