Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Utendørs

Vask veggen før du steller terrassen

                  Butinox, Jordan, Nordsjö
Før du vasker og beiser terrassen og steller den fin til vårsesongen, bør du vaske fasaden på huset. I det minste bør veggen bak plattingen gjøres ren. Ellers vil fasadevasken kunne ødelegge innsatsen.

Det er lett å føle at det haster mer med å få terrassen fin enn å vaske fasaden på huset. Grillen skal frem og tas i bruk, og vi skal kanskje feire både konfirmasjoner og grunnlovsdagen på nybeiset terrasse. Vi vil kunne nyte vårsol og forsommerdager på en solfylt veranda, uten å trekke støv og skitt med oss inn igjen.

LES OGSÅ: Lekkert med uteteppe på terrassen

Riktig rekkefølge

Vaske fasaden
MEKANISK FJERNING: Vaskekost og et godt rengjøringsmiddel beregnet på vedlikeholdsvask er sammen med hageslangen de beste hjelpemidlene ved fasadevask. Jordan

Men midlene vi bruker til å vaske fasade og terrasse er sterke saker, som fjerner sopp, skitt og smuss med liten innsats. De dreper begroing og svertesopp og gir en flunkende ren flate, klar for ny behandling og forestående påkjenning fra bruk og vær og vind. At det dreier seg om sterke kjemikalier, gjør også at de kan skade nylig påført overflatebehandling.

– Å vaske terrassen før du vasker fasaden blir feil rekkefølge. Du bør rengjøre veggene før du går i gang med terrassestell, sier Lars Petter Rustan hos Jordan.

– I det minste bør du prioritere veggen bak terrassen, også om du ikke vasker hele huset før du tar terrassen, sier han.

Da unngår du også å skitne til en nylig rengjort flate.

Ta naturen til hjelp

Terrasseskrubb
TERRASSESKRUBB: Skitt og smuss på plattingen fjernes mekanisk ved hjelp av en skrubb. Skyll rikelig med vann. Nordsjö

Bruk en mild regnværsdag eller to til å rengjøre fasade og terrasseplatting. Med litt hjelp fra nedbør som bidrar til løse opp skitt og smuss, går vaskejobben raskt og lett. Dessuten gjør fravær av sol at kjemikaliene får tid til å virke godt og gjøre jobben sin uten at de tørker inn i underlaget.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med fasadevasken

– Terrassesiden av huset er nok den delen av fasaden som du ser mest. Hvis du ikke føler behov for å vaske hele huset hvert år, bør du i det minste rengjøre den delen årlig, råder Thor Ingar Røneid hos Butinox.

Tre tips til lett vask

 • Både vedlikeholdsvask og rengjøring av flater før maling eller beising, skal utføres med mye vann og egnede kjemikalier. Bruk malingprodusentenes egne midler. Dette er produkter spesielt utviklet for å forenkle fjerning av svertesopp, begroing, skitt og smuss på utendørs flater. Doser etter oppgave og følg anvisningen på emballasjen.
 • Skitten sitter gjerne godt fast, og det vil unntaksløst være behov for å skrubbe. Sett en vaskekost eller terrasseskrubb på forlengerskaft, så går den jobben lett.
 • Kjemikalene skal skylles vegg grundig, ved bruk av mye vann. Vanntrykket er mindre viktig, det er rikelige mengder vann som gjør jobben. Derfor er hageslangen et bedre hjelpemiddel enn en høytrykksvaskeren som gir mer luft enn vann ut av dysen.

Les også Rengjør i riktig rekkefølge

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Utendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: