IFI logo
Se flere bilder
Tapettrender fra sort-hvitt til gull

Foto: Produsentene

Tapettrender fra sort-hvitt til gull

Trendene er satt for året, spesielt presentert på Heimtextil-messen i Frankfurt. Som vanlig er det ikke én trend som gjelder, men flere retninger peker seg ut: En sort-hvitt-trend, en rekke blå og turkise varianter, jordfarger i brunt og beige henger fortsatt med og de metalliske blanke innslag har blitt en nisjetrend.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stort sett alle tapetprodusenter har nå sort-hvitt-innslag i sine kolleksjoner.

- Det var en sterk gul trend på slutten av 90-tallet som gikk over i beige toner og kaffefarger. Nå kan vi si at sort-hvitt og grått er her for fullt. Det kommer nok til å vedvare som en base; så kan man bygge rundt med de komplimentere farger, sier designsjef Bjørn Nilsson i Boråstapeter.

Typisk for sort-hvit-stilen, og andre stiler, er at ornamentene har vært til dels kraftige med barokk- og rokkokomønstre og ikke minst mønstre fra natur og flora. Designsjefen mener trenden vil gå mot litt mykere og roligere varianter.

Trender vender tilbake

Ellers er det verdt å merke seg at trender gjerne kommer igjen og igjen. Bjørn Nilsson påpeker at sort-hvitt og grått var temmelig trendy på 80-tallet også, den gang med mange røde innslag. Rødt til sort-hvitt passer faktisk like godt som den gang! Sort-hvitt var det faktisk også på 60-tallet - med hvit som basefarge.

- Folk har fått mye mer sans for materialfølelse nå. Folk ser ikke bare lenger; de kjenner også på materialene. Det blandes mye i blanke og matte overflater og det forskes en helt del på helt nye materialer.

Både blank og matt

Det bringer også over til den skinnende trend av året - gull, sølv, bronse, metall-grønn, perlemor-effekter, osv. Det er mye bruk av syntetiske fibre og folie som gir virkningene. Blanke effekter kan gi vel store utslag; derfor blandes det nå med røffere, matte innslag.

Nå gjelder heller ikke en spesiell minimalistisk eller maksimalistisk trend på vegg og tekstiler. Det kan virkelig benyttes begge deler i rommet med eksempelvis en fondvegg med et visst preg og anonyme tilstøtende vegger. Alt ser ut til å gå mot en mer dempet løsning på alle veggene.

Se forøvrig bildeserien.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.