Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Tapet på tapet

Kan man tapetsere utenpå gammel tapet? Og hva med glatt vinyltapet eller ruglete miljøstrie? Og hvorfor må man egentlig grunne det gamle tapetet først?

  • Tapet på tapet

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Ved omtapetsering må du ta stilling til om det gamle tapetet kan fungere som underlag eller om det må fjernes helt. Hovedregelen er at underlaget må være jevnt, tørt og rent før du henger opp ny tapet. 

La tapetet sitte hvis.

. det er spaltbart

Det vil si at tapetet har et øvre sjikt som kan rives av. Ta tak i et av hjørnene og dra av forsiden. Baksiden vil sitte igjen på veggen og danne et godt underlag for videre tapetsering. Grunn med oljebasert heftgrunn og heng opp ny tapet.

. det sitter godt på veggen

Ikke spaltbare tapet som sitter godt på veggen kan du gjerne tapetsere utenpå. (NB! Ikke tekstiltapet!). Vask overflaten på tapetet og gi det et strøk med oljebasert heftgrunn. Ved å bruke heftgrunn hindrer du skjolder, og du får et ensartet underlag som suger jevnt og gir et godt feste til lim og tapet.

. det er løst bare enkelte steder

Hvis tapetet sitter løst bare enkelte steder holder det å fjerne tapetet som er løst og la resten sitte. Vær spesiell oppmerksom på gammel tapet i hjørner og rundt vinduer og dører. Der sitter ofte tapetet dårligere enn ellers og bør fjernes. Så grunner du med en oljebasert heftgrunn, sparkler eventuelle ujevnheter og avslutter med å pusse og flekkgrunne den tørre sparkelmassen.

Hvis det gamle tapetet har overlapper i skjøtene, kan du enten slipe ned forhøyningen med et slipepapir eller bruken en tapethøvel til å jevne ut overlappen.

.det er glassfiberstrie eller miljøtapet som sitter godt

Har du glassfiberstrie eller miljøtapet på veggen har du tre alternativ.

1. Helsparkle veggen

2. Henge opp en underlagsduk av fiber utenpå tapetet.

3. Fjerne glassfibertapetet. Dette er det mest tidkrevende alternativet.

Alternativt kan du rullesparkle veggen én gang, for så å henge opp underlagsduken med vanlig vegglim. Skal du henge underlagsduken rett på galssfiberstrien bør du bruke et spesiallim fra Casco. Underlagsduken gir helt slette vegger og er et ypperlig underlag for både ny tapet eller maling.  

Fjern tapetet hvis.

.det sitter løst på større områder

Hvis tapetet sitter løst på større områder bør du vurdere å fjerne tapetet helt. Det samme gjelder tykke tapetlag etter mange omtapetseringer. Du kan leie en tapetfjernermaskin i butikken, eller bruke et dampstrykejern og en skrape til å dra av tapetet. Når all tapet er fjernet grunner du med heftgrunn, sparkler, pusser og flekkgrunner ovenpå sparkelmassen. Og så er det klart for ny tapetsering!

.det er gammel tekstiltapet

Gammel tekstiltapet som ikke er spaltbar bør fjernes eller helsparkles. De fleste tekstiltappet i dag er heldigvis spaltbare.

Oppdatert: 03.12.2015  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]