Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Stilhistorie

Artikler

Fargesetting er en kunst. Hvordan i alle dager skal vi finne riktige farger til en klassisk byleilighet der det er høyt under taket, og brede profilerte lister og stukkaturer? Eller hvilke farger ble egentlig brukt på sveitserhusene, for de var vel ikke hvite opprinnelig? Et stilhistorisk fargekart er en god hjelp!

Å ta vare på gamle bygg ved å bruke tradisjonelle metoder, materialer og farger ved rehabilitering kan være lønnsomt. Det viser en dansk undersøkelse, der fredete og bevaringsverdige bygninger har vist seg å gi gode opplevelser for både besøkende og fastboende, og økt økonomisk verdi.

Vi holder på å pusse opp et gammelt familiested, og leter derfor etter en spesiell blåfarge som vi har funnet på en av de gamle dørene i huset, som vi kunne tenke oss å bruke på kjøkkenet. Jeg tror det er fattigmannsblå, en blanding av kobolt og hvitt, og jeg ser etter samme farge i vanlig maling. Kan dere hjelpe med å finne fargen?

Arkitekturen i den tidlige funksjonalisme var lang fra grå. Mange arkitekter satte faktisk den gang fargen som ett av de fremste virkemidler for estetisk utforming, trivsel og identitet. Av dem var Bruno Taut blant de fremste.

Geometriske mønstre er veldig trendy akkurat nå. Samtidig har en språkforvirring oppstått rundt hva som er grafisk og hva som er et geometrisk mønster. Her forklarer vi begrepene.

Har du lagt merke til de vågale kombinasjonene i klær: knallrøde bukser sammen med en blå genser, og så en grønn vest over det? Å sette sterke farger opp mot hverandre kan du også gjøre i et rom.

Fordi vi er forskjellige, må måten vi innreder på også være forskjellig. Bli med på et dypdykk i de ulike stilretningene til: Geologen, eksentrikeren, historikeren og oppfinneren.

Da Norge tok fatt på gjenoppbyggingen etter krigen var bolignøden stor. Å bygge raskt og billig ble det viktigste. I 1950 og -60 årene forandret drabantbyenes enorme boligblokker landskapet. Fra -70 årene kom reaksjonen, som førte til et rikere formuttrykk og miljøvennlige materialer.

Å eie et vernet hus medfører mye glede, sjarm og store verdier, men samtidig et ansvar for å bevare verdiene for ettertiden. Hovedregelen ved vedlikehold er å bevare mest mulig, og å vedlikeholde med samme teknikk og materiale som opprinnelig. - Bruk av gode håndverkere er det aller beste, men den som får kyndig veiledning kan ofte utføre mye av jobben selv, hevder Morten Stige ved Byantikvaren i Oslo.

Stilen fikk sitt gjennombrudd på verdensutstillingen i Paris i år 1900. I Frankrike ble den kalt Art Nouveau som betyr Ny kunst. I Tyskland ble den kalt Jugend, som betyr ungdom. Begge navnene viser at dette var noe helt nytt.

Når husene nå kledde seg om, var det med urnorske forbilder. Norge var i ferd med å løsrive seg fra unionen med Sverige og bygge opp sin nasjonale identitet. Dragestilen var et bevisst forsøk på å skape en ekte norsk arkitektur. Stavkirkene, gamle tømmerhus og nye arkeologiske funn av vikingskip ga inspirasjon.

PC'ene ble små og bærbare og ga oss forbindelse med hele verden via Internett. Det var mye nytt å følge med på, snart var det årtusenskifte og tryggheten vaklet. Hjemme hadde vi behov for å hvile ut i fortiden, med bondefarger og gamle maleteknikker.

Første verdenskrig satte punktum for et gammeldags samfunn. Nå ville arkitektene starte helt på nytt, med et formspråk som var samtidens, og ikke et oppkok av fortiden. Funksjonalismen varte fra ca. 1925 - 1940.

I 1700 årene ble de første tømmerveggene panelt. Huset fikk "kledning", og med klær fulgte moter. Utenlandske hus og slott i stein var de første forbildene for vårt fint profilerte og malte panel. Men da Pompei ble oppdaget forvandlet brune norske tømmerhus seg til hvite templer mot granskogen.

Utstrakt bruk av tre, bratte tak med store takutstikk, sprossede vinduer, glassverandaer med farget eller mønstret glass og dekorative treskjæringer er noen av de viktigste kjennetegnene ved sveitserstilen. Siden stilen er populær også i dag, finnes flere muligheter til å få tak i nylagde tapeter i original design.

Det tradisjonelle sveitserhuset byr på spennende muligheter for kontrastfylt og frodig fargebruk, både utvendig og ikke minst innvendig. I stedet for å være redd farger, kan det være interessant å studere hvordan ulike farger kan spille sammen i vegger, tak og gulv, samt på listverk og detaljer.

Flere artikler

Finn din nærmeste