IFI logo
Se flere bilder
Nye design & gamle arkiv

Foto: Produsenten/Tor Henning Støldal

Nye design & gamle arkiv

Blant tapet- og tekstilprodusenter er det de som bærer tradisjoner videre fra århundre tilbake og inn i dagens kolleksjoner.

Tor Henning Støldal

Tor Henning Støldal
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Engelske Sanderson fortsetter å hente mye inspirasjon og mange design fra et berømt arkiv hvor det finnes mer enn 25.000 dokumenteringer.

Vi har dykket i arkivet hos Sanderson utenfor London. I dette temperaturkontrollerte designarkiv er alt systematisert etter tid og temaer når det gjelder utseende og stil. Minimalisme har aldri vært noe for Sanderson; her skal det være kreative kolleksjoner.

Det som skjer i dag er at Sanderson-designere ofte går tilbake til originale design, forandrer kanskje noe her og der og reproduserer dem til dagens marked. Hva som også skjer er at Sanderson får besøk av kreative sjeler fra hele verden som ønsker å kjøpe inspirasjon til egen produksjon fra det gamle arkivet.

Sanderson startet med at Arthur Sanderson etablerte eget firma i sitt hjem ved Soho Square i London i 1860. Til å begynne med importerte Sanderson tapet og tekstil fra Frankrike, Japan og USA - de fineste håndlagde ting.

Den første egne tapefabrikk kom i gang i 1879 og fortsatt ble alt laget for hånd ved blokktrykk. Da maskinproduksjonen startet ved århundreskiftet ble alt annerledes: Produksjonen ble tredoblet, i løpet av noen tiår økte staben fra 30 til 400 personer og tapet ble på grunn av langt rimeligere priser nå mer et allemannseie. Kvaliteten på maskintrykk ble nesten like god som håndtrykk - til 1/10 av prisen.

 

I Sanderson begynte man å formalisere designarkivet på begynnelsen av 1980-tallet. -Man skjønte at dette var en stor ressurs, ikke bare historisk, men noe Sanderson kunne bygge videre på - et idéarkiv som ga inspirasjon til nye kolleksjoner, forteller salgsdirektør David Walker.

Se også Fargemagasinet nr. 6/05

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.