IFI logo
Se flere bilder
Luksus for alle gulv

Foto: Forbo Flooring, Gerflor, Polyflor, Tarkett

Luksus for alle gulv

Vinyl er i fremmarsj – og nå finnes det et designgulv for alle rom. Og alle behov.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Designgulv var opprinnelig laget av linoleum, og var populære på første halvdel av 1900-tallet.

Med oppfinnelsen av PVC kom et gulvmateriale som ga svakt etter når man gikk på det, som var langt lysere og mer fargerikt enn andre typer, og som var minst like slitesterkt og renholdsvennlig. Gulvet ble først brukt på skip, der det ble lagt med sorte natinger for å imitere skipsgulv av tre.

I dag forbindes ordet designgulv med vinylbelegg i fliser eller staver, og med utviklingen av produktet Luxury Vinyl Tiles (LVT) er det gjort store fremskritt innen tekniske egenskaper, brukervennlighet, utseende og design. LVT er mulighetenes gulv, og stadig flere oppdager fordelene med denne gulvtypen.

Se flere bilder
LVT eget design

Foto:

EGET DESIGN: Med LVT kan du designe helt unike, egne gulv. (Foto: Tarkett)

Næring og privat

– LVT har vært mest brukt i retail-segmentet, men gulvet brukes også i private boliger, på skoler og kontorer. Mulighetene er mange, sier Jan Åge Iversen hos Polyflor.

Bransjetall fra Prognosesenteret bekrefter at designgulv er en gulvtype i medvind. Salget av LVT økte med 16 prosent fra 2015 til 2016.

– I Syd- og Mellom-Europa brukes LVT i en stor andel næringslokaler, av både private og offentlige brukere. Her i Norge har utviklingen bare begynt, sier han.

– At designgulvene øker så kraftig i popularitet kommer av at de konkurrerer med parkett, keramiske fliser og naturstein, men har enklere og rimeligere transport, legging og vedlikehold, god slitestyrke og komfort, og et eksklusivt og variert utseende, sier Iversen.

Se flere bilder
Gulv for løstlegging

Foto:

LØSTLEGGING: Expone Simplay og andre gulv for løstlegging legges raskt og kan tas direkte i bruk. (Foto: Polyflor)

Tre varianter

Designgulv av vinyl lages som en heterogen vinyl med en bærer og kompaktslitesjikt av PVC og en PUR-overflate som beskytter og gir gode vaskeegenskaper. I hovedsak finnes designgulv i tre varianter definert etter leggemetode: for liming til undergulvet, for legging løst på gulvet, og limfri legging med et låssystem basert på not og fjær.

– De ulike produkttypene kommer i forskjellige tykkelser på slitesjiktet, beregnet for ulike sliteklasser; bolig, lett prosjekt og offentlig miljø, sier Roger Sørlie hos Gerflor.

– En av forskjellene mellom dyrere og rimeligere produkter er plassering og størrelse på fotofilmen. Til produkter av høy kvalitet brukes store bilder, og mønsterfilmen kan også forskyves over bordene slik at det blir vanskelig å finne to helt eksakte like bord eller fliser, sier Jan Åge Iversen.

LES OGSÅ: Nå finnes homogent belegg uten PVC

Se flere bilder
Klikkfuging LVT

Foto:

KLIKKFUGING: I boligmiljøer brukes gjerne LVT med limfri klikkfuging. Gulvet tåler mye, og kan også brukes i prosjekter med lettere belastning. (Foto: Tarkett)

Noen få begrensninger

Selv om produktet er slitesterkt og et gulv for all slags tørre rom innendørs, har materialet sine begrensninger.

– Designgulv er et «semi-levende» gulvmateriale. Det oppfører seg ikke som treparkett, men påvirkes likevel av klimatiske forandringer enten ved å ekspandere eller krympe. Det skal ikke brukes i våtrom, i vinterhager eller områder med større temperaturvariasjoner. Ved store vinduer med mye lysinnfall må det etableres solskjerming, sier Iversen.

– LVT kan også være sensitivt for dynamisk belastning, slik som rullende hjul og trinser, sier Sørlie.

LES OGSÅ: Støyreduksjon på riktig måte

Se flere bilder
Gulv med fiskebeinsmønster

Foto:

FISKEBEIN: Med LVT er det enkelt og raskt å legge et fiskebeinsmønstret «tregulv». Denne nye variant fra Polyflor har mønsterbildet stilt på skrå, slik at det dannes fiskebeinsmønster når bordene legges i vanlig forband. (Foto: Polyflor)

STANDARD LVT

Designgulv for limlegging brukes i stor grad i næringslokaler. Gulvflaten blir slitesterk og robust, tåler tusen tråkk, og er enkel å vedlikeholde og rengjøre.

FAKTA

 • Oppbygging: Bygget opp som heterogen vare i flere sjikt; bakside, mellomsjikt/bærer, mønsterfilm, slitesjikt, PUR-overflate.
 • Tykkelse: 2-3 mm
 • Leggemåte: Limes til undergulvet i forbandt mønster. Det stilles krav til undergulvet, som må være plant, rent og fast. Riktig limteknisk utførelse, med oversmitting, er viktig for et godt resultat. Større flater skal deles opp i etapper. Gulvet skal alltid valses etter legging, og skal ikke påføres større belastninger før etter at limet har tørket. Det tar normalt syv dager.
Se flere bilder
DESIGNGULV

Foto:

DESIGNGULV: Moderne produksjon med pregede, matte overflater og et detaljert mønstersjikt gjør at designgulvene er svært naturtro etterligninger av ekte materialer. (Foto: Gerflor)

LVT FOR LØSTLEGGING

På steder hvor et nytt gulv er ønsket,uten at det eksisterende ødelegges, er løstleggings-LVT et alternativ. Dette kan gjelde for eksempel kontorlokaler der leietaker vil ha et eget gulv, men gårdeier vil beholde opprinnelig gulv til senere. Shop-in-shop-løsninger, kortvarige leieforhold og arrangementer med spesielle krav er andre eksempler.

Etter endt bruk kan gulvet fjernes uten at underliggende materialer har tatt skade. Gulvet kan så gjenbrukes andre steder. Gulvet føles mykt og behagelig å gå på. LVT for løstlegging er et segment i vekst, og produktutvikling og bruksområder utvikles stadig.

FAKTA

 • Oppbygging: som heterogen vare med bærer, slitesjikt, mønsterfilm og overflate av PUR. Har en ekstra bærer som gjør gulvet tungt, stabilt og robust. Baksiden kan ha spesiell utforming som gjør at den ikke sklir.
 • Tykkelse: 5-6 mm
 • Leggemåte: LVT som legges løst uten bruk av lim, kan monteres over eksisterende gulv, uten mye forarbeid. Produktet kan ha en spesiell anti-sklibakside som gjør at gulvet ikke flytter på seg ved belastning, eller sikres med tape i kantene. Enkelte bord er enkle å bytte ut dersom det oppstår en skade.
 • Monteringen går raskt og uten støv og støy, og lokalene kan tas i bruk umiddelbart.
Se flere bilder
Gulv over eksisterende gulv

Foto:

GJENBRUK: LVT som legges løst, eller kun sikres med tape, kan legges over eksisterende gulv uten å skade det. Gulvet kan også flyttes og brukes andre steder. (Foto: Polyflor)

LIMFRI LVT MED LÅS- ELLER KLIKKFUGING

Se flere bilder
Limfritt LVT-gulv

Foto:

LIMFRITT: LVT som monteres limfritt etter not-og-fjær-prinsippet er et utmerket oppussingsprodukt for boligmarketdet. Siden det bare er noen få millimeter tykt, kan det mange ganger legges over eksisterende gulv. (Foto:Gerflor)

Klikk-vinyl, eller LVT med limfri låsefunksjon i skjøtene, brukes gjerne i boligmiljøer og prosjekter med lettere slitasje. Eksempler kan være utleieboliger, hoteller og private boliger. Det finnes også varianter for høyere bruksklasser som kan brukes i tungt trafikkerte områder. Gulvet gir god gangkomfort og oppleves som varmt å trå på. Produkttypen er egnet til bruk både ved nybygg og renovering, og leggingsarbeidet er både raskt og smidig med bruk av få verktøy. Monteringen genererer lite støv og støy, og gulvet kan tas i bruk umiddelbart. Gulvet kan legges oppå eksisterende gulv, og det kan også tilbakeføres hvis ønsket.

FAKTA

 • Oppbygging: Produktet er bygd opp med et stivere og tykkere mellomsjikt med låseleppe eller not og fjær langs kantene. Låsemekanismen sikrer at gulvet ikke går fra hverandre i skjøtene.
 • Tykkelse: 4-5 mm
 • Leggemetode: Det finnes ulike system som sikrer at skjøtene går i lås. Noen klikkes i hverandre i en vinkel, andre legges vertikalt og låses. Felles er at det trengs lite verktøy, det støver og støyer lite, og at leggingen går raskt og er reversibel. Ved montering kan gulvet legges på et akustikkunderlag som forbedrer trinnlydsegenskapene.

 

DESIGNGULV/LVT
 • LVT brukes i alle slags lokaler: butikker og andre næringslokaler, kontorer, hoteller, restauranter, boliger, og i helse- og omsorgssektoren.
 • Det er et robust og slitesterkt gulvmateriale som er enkelt å legge og å transportere. Forvaltningskostnadene er lave grunnet enkelt renhold og vedlikehold. Det finnes et hav av ulike formater, design og naturtro etterligninger. Preging og tekstur i overflaten forsterker inntrykket. Mange av produktene har også v-fasede kanter.
 • LVT-produkter finnes med slitesjikt på 0,3 millimeter, 0,5 millimeter eller 0,7 millimeter.
 • Elektrostatisk ladning er sjelden tema for LVT siden alle er antistatiske, men det finnes spesielt avledende varianter.
 • Materialet kan være ømfintlig for store temperaturvariasjoner og skal ikke brukes utendørs i vinterhager, på balkonger eller i fuktige miljøer. Designgulv kan brukes sammen med varmekabler i gulvet, men da må de avgi kontinuerlig varme.
 • Det er viktig å følge produsentens anvisninger vedrørende limbruk, limtype, akklimatisering, temperatur og fuktighet ved legging.

 

Mer informasjon:

DLW

Ehrenborg

Forbo Flooring

Gerflor

Interface

Musum Interiør

Polyflor

Tarkett

 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.