IFI logo
Se flere bilder
Kjekt med klikk - også for vinyl

Foto: Storeys, Tarkett

Kjekt med klikk - også for vinyl

Kombinasjonen av vinyloverflate og limfri klikklegging har gjort stor suksess. Her får du gode egenskaper i pose og sekk; Slitesterkt toppsjikt, mange designmuligheter og enkel montering og håndtering er noen av fordelene med klikkvinyl.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at klikksystem ble tilnærmet standard for parkettgulv har hjemmefiksere hatt glade dager. Pakker med 1-2 kvadratmeter gulv i håndterbare lengder er enkle å få inn i bilen, videre inn i heisen, og vel hjemme går leggingen fortere enn svint. Gulvet legges flytende, uten bruk av skruer, lim, tape eller spesielle verktøy. Og resultatet blir fint – delene passer som puslebrikker i hverandre, slik at det er enkelt å få usynlige skjøter i gulvet også for en som aldri ha lagt gulv før.

Den siste tiden har kombinasjonen av denne enkle leggemåte og andre materialer, utseender og egenskaper begynt å gå sin seiersgang. Den som vil ha et slitesterkt vinylgulv, men ikke ønsker et mykt banebelegg fra en flere meter bred rull, kan nå velge et klikkbart vinylgulv i praktiske pakker.

Klikkbare vinylgulv for løstlegging lages etter én av to prinsipper: den ene er en forbrukertilpasset variant av LVT (Designvinyl). Dette brukes normalt i offentlig miljø, og består av en homogen blanding av PVC og fyllstoffer og med et slitesjikt av et dekorativt belegg under en PUR-lakk. Den andre er laget som et laminatgulv, med en hard trefiberkjerne, men der dekorlaget er erstattet med et vinylbelegg. 

Klikkvinyl:

# Tynt, lettplasserte gulv som legges løst på eksisterende gulv. Klikkes, vinkles eller lett bankes sammen med hverandre i en not- og fjærkonstruksjon, og skal altså ikke spikres, skrus, tapes eller limes mot underlaget. Etter montering trenger gulvet ikke å vokses eller polish-behandles.

# Tåler normal slitasje fra for eksempel husdyr og barn med mye fart i bena, og gir en eksklusiv følelse med fasede kanter. Oppleves som forholdsvis mykt å gå på og lyd av tråkk i rommet dempes noe.

# Brukes innendørs i alle tørre rom, og fungerer sammen med gulvvarme.

# Sterk sol på klikkvinyl i mørke farger, kan gi bevegelser i vinylplankene. Materialet er heller ikke beregnet for å ta opp bevegelser i underlaget, for eksempel fra gulvsponplater som sveller og krymper i takt med at luftfuktigheten endres i rommet. Grus og sand kan lage riper i overflaten. Gulvet tåler trinsehjul, men bruk myke hjul og sett møbelknotter på bein uten hjul.

Oppbygging: Bæremateriale av PVC og fyllstoffer, med et vinyl slite- og dekorsjikt som gir komfort, og et beskyttende PUR-sjikt på toppen som gjør gulvet lettstelt og slitesterkt.
Tykkelse: 3-5 mm, hvorav slitesjiktet er 0,5-0,6 mm
Format (cirkamål, avhengig av produkt): tredesign: 20 cm x 100 cm; steindesign: 30 cm x 60 cm

Se flere bilder
Klikkvinyl fra Starfloor, Tarkett.

Foto:

Klikkvinyl fra Starfloor, Tarkett.

Vinyllaminat:

# Et laminatgulv, med kjerne av formstabil HDF, belagt med vinylbelegg og et PUR-slitelag. Vinylbelegget isolerer varme og gjør at gulvet føles varmt å gå på. Den harde kjernen gjør gulvet tykkere, mer stabilt og stivere, og gjør at det bedre tåler horisontal belastning.

# Takler små bevegelser fra underlaget, og tåler at møbler skyves eller trilles over gulvet – under forutsetning av bruk av for eksempel møbelknotter.

# Gulvet kan brukes innendørs i alle tørre rom. Overflaten tåler å utsettes for vann og fukt, men det gjør ikke kjernematerialet som er av trefibre. Skjøtene, som jo er det svake punkt, er derfor beskyttet med impregnering, silikon eller voks, som forhindrer at vann trekker inn i bordene.  Vann på overflaten bør dog tørkes opp straks det oppdages.

# Behandlingen av skjøtene gjør at monteringen blir enklere, og reduserer risikoen for knirk.

# Sjikt av kork, filt eller andre trinnlydsdempende og varmeisolerende materialer sørger for et ekstra komfortabelt og behagelig gulv.  Vinyllaminater med tredesign har gjerne V-fasede kanter som forsterket det genuine inntrykket.

Oppbygging: PUR-slitelag og mykt vinylbelegg over en HDF-kjerne. Ekstra trinnlydsdemping og varmekomfort med sjikt av kork eller andre naturlige fibre over eller under kjernematerialet. Skjøtene er impregnert. PUR-overflaten gjør gulvet lettstelt og motstandsdyktig overfor riper.
Tykkelse: 7-12 mm
Format (cirkamål avhengig av produkt): tredesign 20 cm x 120 cm. Steindesign: 30 cm x 90 cm

Se flere bilder
Vinyllaminat med kork fra Storeys.

Foto:

Vinyllaminat med kork fra Storeys.

Mer informasjon

www.storeys.no

www.tarkett.no

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.