IFI logo
Se flere bilder
Nå finnes homogent belegg uten PVC

Foto: INTAG

Nå finnes homogent belegg uten PVC

Enomer er et nytt materiale som er utviklet som et alternativ til plast i gulvbelegg. Råstoffene som brukes er naturlige mineraler og polymerer, og materialet trenger ikke myknere.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frem til nå har homogene gulvbelegg utelukkende vært lagd av PVC – eller i dagligtale vinyl. Det er et produkt som er blitt kritisert for å gi fra seg hormonforstyrrende emisjoner under bruk, samt farlige gasser ved forbrenning og ved produksjon. Nå finnes en type homogent belegg med tilsvarende egenskaper som PVC, men som er fri for plast og derved ikke inneholder problemstoffene ftalater og klorid.

Mineralbasert

Det er den finske produsenten Upofloor som har utviklet materialet enomer som lages fra naturlige mineraler og polymerer, istedenfor fra salt og petroleumsprodukter som er tilfelle med vinyl. Enomerbelegget som blir kalt LifeLine er altså ikke en termoplast, og trenger derfor ikke tilsetning av myknere. Det medfører at belegget ikke gir fra seg skadelige emisjoner under levetiden. Riktig nok er belegget en smule stivere enn et myknet vinylgulv, men det medfører ingen monteringsproblemer ifølge INTAG , som er leverandør i Norge.

 

Slitesterk uten PUR

Overflaten er impregnert mede ionomerer, istedenfor å påføre et PUR-sjikt som slitelag. Den ionomerimpregnerte flaten er både slitesterk og smussavvisende, og motstandsdyktig mot blant annet kjemikalier. Avkapp og uttjente produkter kan brennes i en vanlig ovn, uten å gi fra seg farlige gasser.

Mer informasjon

INTAG Interiøragenturer - J. Sveen AS

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.