IFI logo
Guide: Male panel / Forarbeid - Gjør det viktigste først

Forarbeid - Gjør det viktigste først

Resultatet av malearbeidet blir ikke bedre enn underlaget du maler på. Du kan gå ut fra at du skal bruke minst like mye tid, om ikke mer, til forberedelser enn det du legger på toppstrøket. Et godt forarbeid gir deg en god start.

1 minutt lesetid
Innhold

Etter at du har tømt veggen for bilder og skruer er det første du bør gjøre å vaske veggen. Skaff deg også arbeidsrom ved å flytte møbler og gjenstander et stykke unna.

– Veggen kan se ren og fin ut, men den er mer skitten enn du tror. Her sitter husstøv, støvpartikler fra peisen og fra stearinlys, fett og annet smuss. Dette må fjernes for at malingen skal gå god vedheft, sier malermester Morten Fehn hos Jordan.

Den enkleste måten gjøre veggen ren på er å bruke forfuktede vaskekluter, som settes på et slipebrett eller en tak- og veggmopp med langt skaft. Klutene er påført et rengjøringsmiddel  som du ikke trenger å skylle av, og du kan derfor male straks flaten er tørr.

2

Dekk til

Etter rengjøring maskeres flater som ikke skal males.

– Nå du skal male en fondvegg setter du maskeringstape i hjørnene på tilstøtende vegger. Sett også tape på lister og i taket. Husk at tape kan gå ut på dato. Bruk derfor en fersk tape av riktig type, og sett opp så lange remser som du klarer. Det gir skarpe skiller og er den beste sikringen mot søl, sier han.

Eventuelle hull og skader sparkles og slipes lett, og gulvet dekkes med en malerfilt. Denne har en porøs overflate som trekker til seg eventuelt søl, og en plast på baksiden som gjør at filten ikke sklir og at malingsøl ikke trekker gjennom.

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.