IFI logo
Guide: Legg gulv selv / Legg keramiske fliser

Legg keramiske fliser

I tørre rom er ikke noe problem å legge flisene selv. Det er enkelt, og du kan gjøre det i løpet av en helg.

2 minutters lesetid
Innhold
1

Innledning

Keramiske fliser er nærmest umulige å slite ut. De er også enkle å rengjøre. Det beste er å velge porcellenato-fliser med naturoverflate. Fliser med glasur eller polert overflate bør du styre unna på gulvet, det kan bli farlig glatt. 

flisverktøy
2

Før du begynner

Keramiske fliser kan legges på mange forskjellige måter. De vanligste leggemetodene er vinkelrett, diagonalt, eller med forskyvning. Spesielle innfellinger/mønsterlegging bør overlates til profesjonelle flisleggere/murere.

Det lønner seg å foreta en prøveutlegging før flisene limes, for å se hvordan man unngår smale fliser langs veggene. Dette viser også om veggene i rommet er skjeve. I likhet med fliser på vegg bør ikke fliser innerst mot veggene være smalere enn halve flisens bredde.

Ved vinkelrett montering: mål opp rommets lengde og bredde, og finn rommets midtpunkt. Bruk gjerne krittsnor. Legg en flis på hver side av midtpunktet med en fugebreddes avstand. Fortsett løstleggingen bort til veggene (bruk fliskryss). Prøv å unngå at fliser som kuttes til langs veggen(e) ikke blir smalere enn halve flisens bredde.

Ved diagonal montering: mål/tegn opp diagonalene i rommet med en krittsnor, eller legg to rette trebord/rettholter diagonalt over gulvet. Da finner du midten av rommet. Start leggingen her og jobb mot hjørnene. Juster leggingen slik at du unngår veldig små fliser i hjørnene og langs veggene. (Noen ganger er dette umulig å unngå, men prøv da å montere de små flisene på steder hvor de er minst synlige.) Bruk fliskryss/snor i fugene. Det beste er å tegne opp en rett strek (eller benytte en rett planke) for hver ny rad av fliser som monteres. Da blir fugene rette. Start monteringen fra midten i rommet og jobb innover. Jobb til slutt i retning mot utgangen.  

Verktøy du trenger: 

  • Fliskutter
  • Flislim
  • Tannsparkel
  • Fliskryss/flissnor
  • Fugemasse
  • Sparkel
  • Svamp
legger ut fliser i gang
3

Slik legger du keramiske fliser

Begynn med å legge ut fliser i rommet for å se hvor mange fliser det går i bredden og hvor mye som må kappes. Fugebredden kan du velge selv, men sett av ca 4-5 mm til fuger. Du kan benytte fugekryss for å hjelpe deg med dette.

Det bør ikke bli mindre enn en halv flis igjen ved motsatt vegg. 

kutter flisers

Du blir antakelig nødt til å kutte til fliser fordi det ikke «går opp» med rombredden. Dette bør gjøres klart før du begynner med limet. Mål opp hvor store kapp du må ha mot veggen. Husk å legge inn ønsket fugebredde når du planlegger kapp. 

Bruk en monolittkutter beregnet for den type flis du har valgt der hele flisen skal kappes. Rundt gerikter og lister kan det hende du må benytte en klippetang eller papegøyetang for å få av et lite hjørne. Arbeid deg innover i flisen ved å kutte litt og litt.    

klipper i flis

Rundt gerikter, lister og hjørner brukes en klippetang eller papegøyetang for å fjerne ønsket del av flisen. 

blande flislim

Bland deretter sammen flislimet. Følg produsentens anvisninger når det gjelder blandingsforhold, tørketid osv. Med en drill går røringen fortere.    

smører ut flislim

Legg deretter ut flislim på gulvet med en tannsparkel med minimum 10 mm tenner. Det lønner seg å dele opp gulvet i etapper, så ikke smør ut på hele gulvet med en gang.    

legger ut fliser

Begynn deretter å legge på flisene. Pass på å få samme høyde på flisene slik at ingen kanter stikker opp. Med fliskryss kan du enkelt beregne riktig avstand mellom flisene. I vårt tilfelle var rommet så skjevt at vi ikke benyttet kryss. Det viktigste er at det ser rett ut fra lysretningen, det vil si fra døren og inn. De flisene som har blitt kappet skal alltid legges slik at kappsiden er inn mot veggen, fordi disse ofte er skarpe.    

Vær nøye slik at alle fuger blir like brede. Ta hjelp av fliskryss eller flissnor. 

fuger fliser

La flislimet tørke før du begynner å fuge.

Følg produsentens anvisninger når du blander fugemassen. Når den har fått en passe tykk konsistens, hell fugemasse på gulvet og fordel utover med en sparkel. 

For å unngå luftblærer i fugene føres sparkelen diagonalt over flisene i begge retninger. vasker vekk fugemasse med svamp

Etter at fugemassen har fått satt seg, vask over med en svamp. Hvis det har blitt bobler i fugen, kan du ta litt fugemasse på fingeren og presse nedi. Vask over for andre gang noen timer etter første runde.    

Polér til slutt med en lofri klut eller for eksempel en gammel t-skjorte. La tørke, og gulvet er klart til bruk! Hvis det er lagt varmekabler, bør du vente seks uker med å ta de i bruk.        


Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.