Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Gjør en fornyelse av ildstedet

Vinteren er den tiden hvor vi tilbringer mest tid ved peisen. Vi søker varme mens vi ser ut på de mørke, kalde omgivelsene, og vi hygger oss foran de oransje, knitrende flammene. Nå inspireres det til å sette farge på vårt kjære ildsted, enten for å fremheve det eller gjøre det til en del av helheten i rommet.

cloud_download
fullscreen
  • Gjør en fornyelse av ildstedet

    Foto:

Annonse
Annonse

Hvitmalte murpeiser dominerer fortsatt norske hjem. Nå begynner mange å gå litt lei, og det merkes også hos maleforhandlerne. Nå skal peisen ha farge, enten den males i en egen farge eller om den males i samme farge som veggen rundt. Du trenger ikke å være maleekspert for å male om peisomrammingen, og med disse tipsene kan du enkelt gjøre det selv.

- Vi ser at mange vil ha vekk den hvite muren. Ofte velger de en farge som går ton-i-ton med, -eller i samme farge som resten av veggen, sier fargekonsulent Anne Litshci fra Flügger farve Moss.

Mørke farger mot sotflekker

MINDRE SYNLIG: − Sot har egenfargen gråsort, så sort, grått og avdempede mørke farger vil gjøre ny sot mindre synlig på peisoverflaten, sier Jenny Bull Gustavsen fra Butinox interiør.

MINDRE SYNLIG: − Sot har egenfargen gråsort, så sort, grått og avdempede mørke farger vil gjøre ny sot mindre synlig på peisoverflaten, sier Jenny Bull Gustavsen fra Butinox interiør.

Mørke og lune farger i hjemmet ser vi mer og mer av for tiden, og peisen skal ikke være et unntak.

− De fargetrendene som går mest til ildstedet hos oss er mørke farger, nærmere bestemt «Soft Black», som er nesten helt sort. Det er en veldig populær farge, særlig fordi soten ikke synes like godt her som på lyse farger, informerer fargekonsulent Therese Gustavsen fra Flügger farve Fredrikstad.

Hun legger til at mange kunder ønsker seg helmatt, men dette kan by på utfordringer når du skal vaske over dersom det har forekommet sotflekker.

Butinox Interiør, som også ser mer til fargetrendene for tiden, har noen ytterlige tips til forebygging av sot-misfarging.

− Sot har egenfargen gråsort, så sort, grått og avdempede mørke farger vil gjøre ny sot mindre synlig på peisoverflaten. Dette er fordi avdempede farger inneholder sort, og dermed blir ikke soten så synlig, sier Jenny Bull Gustavsen fra Butinox interiør.

Dersom peisen allerede er misfarget av sot og du ønsker å male over, tipser Jenny om Sperrende maling fra Butinox Interiør. Den sperrer for gjennomslag av sot.

Hvilken maling egner seg best?

VANLIG VEGGMALING: − Vanlig veggmaling kan brukes til å male peisomrammingen. Har du en peis av murstein kan underlaget suge veldig, og et tips kan være å bruke en billig veggmaling for å mette underlaget først, sier Jenny.

VANLIG VEGGMALING: − Vanlig veggmaling kan brukes til å male peisomrammingen. Har du en peis av murstein kan underlaget suge veldig, og et tips kan være å bruke en billig veggmaling for å mette underlaget først, sier Jenny.
camera_alt (Bjørg Owren/ifi.no)

Mange tenker på den høye varmen ved valg av malingtype. De fleste vanlige veggmalinger tåler varmen.

− Vanlig veggmaling kan brukes til å male peisomrammingen. Har du en peis av murstein kan underlaget suge veldig, og et tips kan være å bruke en billig veggmaling for å mette underlaget først. Deretter maler du peisen med toppstrøk i den finishen og glansgraden du ønsker, tipser Jenny.

Det kan være lurt å male med en maling du kan vaske bort senere, hvis du skulle ønske originalfargen tilbake en gang. Her er det viktig å understreke på at det ikke alltid er enkelt å få et pent resultat dersom du har et vanskelig underlag.

− Vi anbefaler å bruke en vanntynnet og vaskbar maling til å male peisen i, ved navn Mood Lasting Finish, sier Christine Hagen-Pettersen fra Beckers.

Flügger anbefaler også vaskbar maling, og tipser om at akrylmaling egner seg ekstra godt til ildstedet.

− Flutex 10 er vaskbar, og en ren akrylmaling som tåler varmen godt. PVA-maling, slik som for eksempel Flutex 7s, tåler ikke varmen like godt og egner seg bedre andre steder, opplyser Therese.

 

Og med det i bakhodet − her er 3 steg du kan følge for å male peisomrammingen:

RENGJØR:

RENGJØR: En grundig rengjøring setter grunnlaget for en problemfri videre prosess.
camera_alt (Mari Rosenberg)

1. Rengjøring

− Det første du vil gjøre når du skal male en peis er å gå over med en lunken klut slik at du får bort all møkk, sier Therese.

− For teglstein bør du rengjøre med børsting og støvsuging, siden dette er et grovt underlag, legger Anne til.

2. Primer og eventuelt sperrende behandling

Sjekk at underlaget er rent, fast og tørt.

− Om peisen ikke er tidligere behandlet bør du grunne med forankringsgrunn, enten det er betong, mur eller teglstein. Forankringsgrunnen hjelper til med å mette underlaget slik at du unngår å måtte påføre unødvendig mange strøk med selve malingen. Du vil da også unngå at det flasser, sier Therese.

− Bruk gjerne Furen 49 sot- og nikotinrens dersom det er nødvendig. Hvis du har sotflekker du ikke får fjernet, kan du bruke Flügger Iso 10, som har en sperrende effekt på sot- og nikotinflekker, sier Anne.

3. Maling

− Malingsstrøk bør alltid påføres to ganger for et helt og fint utseende. To strøk tilsvarer tykkelsen til et a4 ark. I noen tilfeller må man ha tre strøk, og dette ser du i så fall ganske fort. Har du gjort et nøye forarbeid slik at underlaget er mettet, bør det holde med to strøk, sier Therese.

Dette ble nevnt:

Butinox Interiør -

Sperrende maling

remove_circle_outline
Beckers -

Mood Lasting Finish

remove_circle_outline
Flügger -

Flutex 10

remove_circle_outline
Flügger

Furen 49 sot- og nikotinrens

remove_circle_outline
Flügger

Iso 10

remove_circle_outline
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]