IFI logo
Se flere bilder
Et fargespinn

Foto: flickr.com/Pink Sherbet Photography, backstagerock.com

Et fargespinn

For noen av oss kan det virke som det er et "handlesenter" inne i hjernen. Det er det nok ikke, men det som derimot er sikkert, er at det er et fargesenter innimellom de små grå.

Eleni Maria Stene

Eleni Maria Stene
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanskje er det nettopp opplevelsen av glade farger som av og til gjør at vi går berserk på kjøpesenteret, eller hiver oss over glossy blader eller tilbudsbrosjyrer, men det er en annen sak. Fargesentrene i seg selv er ganske uskyldige de.

Små, men virksomme

For ca. 20 år siden ble de såkalte fargesentrene oppdaget av hjerneforskere. De små sentrene, som vi normalt minst har to av, er ca. 1 cm2 store. De finnes i bakre del av hjernen, det vil si i bakhodelappen og oppe på hodet. Fargesentrene fungerer ved at de får informasjon fra nerveceller primært i syns-cortex/barken som får informasjon fra tappene i netthinnen i øyet. Tapper er nerveceller som oppfatter farger. Altså er det et samspill mellom fargesentrene og såkalte nerveceller eller tapper som gjør at vi oppfatter farger.

Fordeler og ulemper

Ikke alle mennesker eller dyr ser farger. De er såkalt fargeblinde. Det skyldes enten at de mangler noen tapper på netthinnen, at de mangler fargesentre eller at fargesentrene har blitt skadet for eksempel av slag eller sykdommer i løpet av livet. Det kan være både fordeler og ulemper med å være fargeblind.

Ulemper for mange dyr kan være problemer med å finne mat. Det kan eksempelvis være vanskelig å skille mellom røde og grønne bær på en busk, så man spiser de umodne i stedet for de modne. For mennesker er det selvsagt en fordel å ha godt fargesyn på mange måter. De som holder på med maling, interiør og klær, eller piloter, bør alle ha godt fargesyn fordi det kreves i yrkene deres. Likevel har mange levd et "fargerikt" liv uten det helt store fargespekteret. Forfatteren Mark Twain og skuespilleren Paul Newman var noen av dem.

Så mange fordeler ved å være fargeblind finnes kanskje ikke, men mindre evne til å oppfatte grønn gjør at man ser bedre kamuflasje for eksempel under en krig. Man fokuserer mer på overflate og tekstur i stedet for selve fargen som man ikke oppfatter. En mer dagligdags fordel ved å være fargeblind er kanskje at de fargerike fristelsene blir færre og lommeboka litt tykkere. 

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.