Små, men virksomme
For ca. 20 år siden ble de såkalte fargesentrene oppdaget av hjerneforskere. De små sentrene, som vi normalt minst har to av, er ca. 1 cm2 store. De finnes i bakre del av hjernen, det vil si i bakhodelappen og oppe på hodet. Fargesentrene fungerer ved at de får informasjon fra nerveceller primært i syns-cortex/barken som får informasjon fra tappene i netthinnen i øyet. Tapper er nerveceller som oppfatter farger. Altså er det et samspill mellom fargesentrene og såkalte nerveceller eller tapper som gjør at vi oppfatter farger.
Fordeler og ulemper
Ikke alle mennesker eller dyr ser farger. De er såkalt fargeblinde. Det skyldes enten at de mangler noen tapper på netthinnen, at de mangler fargesentre eller at fargesentrene har blitt skadet for eksempel av slag eller sykdommer i løpet av livet. Det kan være både fordeler og ulemper med å være fargeblind.
Ulemper for mange dyr kan være problemer med å finne mat. Det kan eksempelvis være vanskelig å skille mellom røde og grønne bær på en busk, så man spiser de umodne i stedet for de modne. For mennesker er det selvsagt en fordel å ha godt fargesyn på mange måter. De som holder på med maling, interiør og klær, eller piloter, bør alle ha godt fargesyn fordi det kreves i yrkene deres. Likevel har mange levd et "fargerikt" liv uten det helt store fargespekteret. Forfatteren Mark Twain og skuespilleren Paul Newman var noen av dem.
Så mange fordeler ved å være fargeblind finnes kanskje ikke, men mindre evne til å oppfatte grønn gjør at man ser bedre kamuflasje for eksempel under en krig. Man fokuserer mer på overflate og tekstur i stedet for selve fargen som man ikke oppfatter. En mer dagligdags fordel ved å være fargeblind er kanskje at de fargerike fristelsene blir færre og lommeboka litt tykkere.