Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Enkelt og elegant med fibertapet

ENKELT: Fibertapet er enkelt å sette opp - limet påføres veggen og høydene trenger ikke å fuktes. De er formstabile under ...   Fantasi Interiør, Green Apple, Borge, Storeys, Tapethuset
Non-woven er den internasjonale betegnelsen på det vi i Norge kaller fibertapet.
Fibertapet
MANGE BRUKSOMRÅDER: Fibertapet er godt egnet i alle tørre rom. (Foto: Green Apple)

Fibertapet er egnet i alle tørre rom, men bør ikke utsettes for hard slitasje. Noen typer kan lett få flekker. For å bedre flekk- og slitasjemotstanden kan enkelte typer overlakkeres med en klar, vanntynnet lakk. Dette bør undersøkes med leverandøren.

LES OGSÅ: Velg riktig type tapet.

Produktegenskaper

Diffusjonsåpent fibertapet
PUSTER: Fibertapeter er diffusjonsåpne, det vil si at de «puster», noe som kan være et pluss for inneklimaet. (Foto: Tapethuset)

Fibertapet er en kombinasjon av cellulose og polyester. Cellulose fremstilles av trefibre, mens polyester er en kunstfiber. De fremste fordelene med fibertapet er stabilitet og styrke. En høyere andel polyesterfibre gir et sterkere og mer stabilt tapet. Vekten og tykkelsen har også innvirkning på kvaliteten. Derfor er et tyngre fibertapet, med en større andel polyesterfibre, sterkere og mer formstabilt ved montering og bruk.

På tyngre fiberkvaliteter, med et større polyesterinnhold, kan man trykke mer farge og bruke flere ulike farger.  Til mer eksklusive tapeter brukes tyngre og sterkere fiberkvaliteter. Det samme gjelder for fibertapeter som er bredere enn normalrullen (ca. 50 cm) og tapeter som selges som metervare. Her kan vekten være mellom 150–290 gram/m².

Prisen følger med kvaliteten; jo tykkere og tyngre fiberunderlag, dess dyrere er tapetet. Til rimeligere fibertapeter som selges på rull, brukes lettere fiberkvaliteter med lavere polyesterinnhold. Denne typen tapet kan ha en vekt på 90 gram/m² eller lavere.

Fibertapetene har en myk og behagelig overflate. De finnes både som ensfargede og mønstrede tapeter, med matte og blanke, slette eller teksturerte overflater. Overflaten kan også være belagt med folie, perler, glass eller ha blitt påført trykkfarge og lakk.

Fibertapeter er diffusjonsåpne, det vil si at de «puster», noe som kan være et pluss for inneklimaet. Fibrene er ikke vevd, men bakt sammen til et materiale som har høy rivestyrke og er tykt og stabilt å arbeide med.

Ved oppussing bestemmer overflaten om tapetet må fjernes eller kan overflatebehandles uten ytterligere inngrep.

Oppsettingsegenskaper

Mønstret fibertapet
OVERFLATE: Fibertapet finnes både som ensfargede og mønstrede tapeter, med matte og blanke, slette eller teksturerte overflater. (Foto: Fantasi Interiør)

En stor fordel er at tapetlengdene holder seg formstabile under monteringen, det vil si at de ikke strekker seg ved kontakt med lim. En kan lett foreta justeringer under arbeidet. Alle tapeter med fiberbakside settes opp ved at limet påføres veggen. Tapehøydene skal ikke forfuktes. Derfor er de enkle å sette opp. Fibertapeter settes opp kant-i-kant, uten overlapp. Noen fiberoverflater kan trekke til seg lim, og derfor skal det ikke tyte ut lim i skjøtene ved montering. Sjekk produsentens anvisninger før montering!

Er du uheldig og får lim på overflaten, må det fjernes umiddelbart med rent vann og fuktig svamp.

Vaskbarhet

Vaske tapet
RENGJØRING Hvordan tapetet skal rengjøres går frem av merkingen på rullen. (Foto: Storeys)

Vaskbarheten varierer med kvaliteten. Tapetene skal være merket med vaskesymboler. To vaskebølger betyr at overflaten kan avtørkes lett med fuktig svamp, mens tre vaskebølger betyr at den kan rengjøres med mildt såpevann. Fibertapet skal rengjøres med rent vann og myk svamp.

Mikrofiberkluter har en slipeeffekt og skal aldri brukes på tapetoverflater.

LES OGSÅ: Slik finner du tapet som kan vaskes.

Fakta om fibertapet

 • Egner seg i de fleste tørre rom
 • Formstabile under montering
 • Har høy rivestyrke
 • Enkel montering; limet påføres veggen og tapetet settes kant-i-kant
 • Mange pris- og kvalitetsklasser
 • Avtørkbare/vaskbare

ANDRE TAPETTTYPER: Vinyltapet

Vinyltapeter har en overflate av PVC, mens baksiden kan bestå av ulike materialer. De fleste har fiber- eller papirbakside, med det finnes også andre typer vinyltapet, blant annet homogen, gjennomfarget vinyl. Vinyltapet kommer både som vanlige ruller og som metervare, og kan brukes i alle tørre rom.

 

FAKTA OM VINYLTAPET:

 • Egner seg i alle tørre rom, også de som er utsatt for slitasje og noe røff bruk.
 • Normalt vaskbare med såpe og vann
 • Spaltbare
 • Tredimensjonale effekter – mange design
 • Alle prisklasser
 • Pris speiler kvalitet

Papirtapet

Papirtapet består av cellulosemateriale tvers gjennom, og finnes i mange ulike kvaliteter. Papirtapeter kan brukes i alle tørre rom. Fordelene med papirtapeter er at de er uovertrufne når det kommer til gjengivelse av farger og detaljer i trykken.

Ulike trykkteknikker kan brukes for å gi tekstur og farge til overflaten. Silketrykk, limtrykk, digitalt trykk og påføring av farge med roterende valser er ulike metoder.

 

FAKTA OM PAPIRTAPET:

 • Papirtapeter egner seg i alle tørre rom.
 • Gjengir farger og detaljer på en unik måte.
 • Vaskbarheten kan variere fra avtørkbart til bruk av vann og såpe, avhengig av papirkvalitet og trykk.
 • De finnes i svært forskjellige prisklasser, fra tynne «billigtapeter» til tykke og eksklusive.

Mer informasjon

Borge

Fantasi Interiør

Green Apple

INTAG

Tapethuset

Storeys

Les også Rask tapetsering med fiberbakside

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: