Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Tendenser 2018/2019: Farger for deg som trives i svale og luftige rom

Opplever du ro og kjenner det er godt å puste i sval sommerbris? Da kan en dus sommerpalett være noe for deg.

 • <b>SVALT:</b> Kalde farger, slette flater og blanke materialer er sikre verktøy for å skape en luftig atmosfære.

  Foto: Beckers

 • <b>MØNSTER:</b> Store mønster kan virke rolig og harmoniske, slik som i tapetet Potting Room fra Sanderson. Føres av INTAG.

  Foto: INTAG

 • <b>GULT</b> er en svært aktuell aksentfarge. Lyse nyanser passer fint inn i en sval sommerpalett. Tapetet er fra Eijffinger/Storeys.

  Foto: Storeys

 • <b>SMÅ KONTRASTER:</b> Flere farger trenger ikke bli urolig, pass bare på at fargene er like i nyanse. Disse fargene er fra Nordsjö.

  Foto: Nordsjö

 • <b>ROLIG:</b> Bruk gjerne et bilde som utgangspunkt for å finne riktige farger og stemning.

  Foto: Borge

 • <b>ÅPENT:</b> Store rene flater mot et gulv i en kjølig gråtone skaper en åpen og luftig atmosfære. Gulvet er fra Gerflor.

  Foto: Gerflor

Annonse
Annonse
Tåkefarger

TÅKEFARGER: Når tåken letter en sommermorgen, skapes fine stemninger som kan brukes som inspirasjon.
(Bjørg Owren/ifi.no)

Mange forbinder sommeren med gladfarger ala sommersol, sukkerspinn og turkis sjø. Morsom den, men å ta slike farger med innomhus – i stor dose – kan bli litt voldsomt. Mer sofistikert blir en palett inspirert av en duggfrisk morgen, der disen fortsatt ligger over naturen som et florlett teppe. Dette stemningsbildet har fasinert og inspirert mang en kunstner og designer.

Gjør som dem. Bruk naturen som fargekart, og let fram fargeklanger og lysstemninger som rører deg. Slik kan du finne «din» stil og «dine» farger.

Til deg fra IFIs Trendforum

Store mønster på tapet

MØNSTER: Store mønster kan virke rolig og harmoniske, slik som i tapetet Potting Room fra Sanderson. Føres av INTAG.
(INTAG)

På samme måte som vi har våre klare preferanser når det gjelder klær og hår, finnes det også en interiørstil som er «helt deg». Utfordringen er bare å finne ut av det, og bli trygg på hva det er. Da kan naturen være stedet å starte, for ofte stemmer det med din «indre natur». Gå ut eller se på bilder inspirert av natur, med åpent sinn, og bruke magefølelsen som sjekkpunkt.

IFIs Trendforum har latt seg inspirere av naturen, og satt sammen aktuelle farger, mønster og materialer etter årstidspersonligheter. Her er et utvalg inspirert av sommeren.

LES OGSÅ: Farger for deg som trives med en lett og ledig atmosfære (vår)

LES OGSÅ: Farger for deg som trives i lune og varme omgivelser (høst)

Sett ord på sommeren

Sommerlige gulv

GULVET: Mye av stemningen skapes med gulvet. Materiale og farge har alt å si for hvordan rommet oppleves. Disse gulvene fra Nora Systems passer godt i en sval sommerpalett.
(Nora Systems)

Vi startet med å finne ord som beskriver sommerstemningen vi vil gjenskape. Landskapet en tidlig sommermorgen, rett før sola bryter gjennom morgendisen. Det er rent og friskt. Landskapet virker mykt, nesten litt feminint. Disen demper alle farger og formasjoner. Vi aner at alle fargene er der; gult, rosa, blått, grønt. Men det er ingen som stikker seg ut. Ingen sterke visuelle kontraster, bare litt ivrig fuglekvitter som varsler at sola snart stikker fram. Etter hvert som solen stiger, endrer bildet seg. Kontrastene blir større og fargene renere og klarere. Du kan stoppe akkurat der du synes det er på sitt mest vakre.

Skap stemningen

Rolig interiør

ROLIG: Bruk gjerne et bilde som utgangspunkt for å finne riktige farger og stemning.
(Borge)

Denne stemningen og atmosfæren kan vi ta med oss inn og gjenskape med farger, form og materialer, mønster og tekstur. Stikkordene vi satte opp er som en guide og veiviser, det som ikke gir de rette assosiasjonene, velges fort bort.

Det var bildet av det svale, myke, rolige, men samtidig lette uttrykket som ga godfølelsen. I denne prosessen er det magefølelsen som må få tale. Her er fasiten.

Aktuelle farger og materialer

Kjølig, grått gulv

ÅPENT: Store rene flater mot et gulv i en kjølig gråtone skaper en åpen og luftig atmosfære. Gulvet er fra Gerflor.
(Gerflor)

Rom med en slik atmosfære kan vi skape med farger fra hele fargesirkelen, i nyanser som varierer fra lyse og lette til litt skitne/støvete mellomnyanser. Med hovedvekt på blå- og grønnaktige farger blir uttrykket svalt og kjølig. Temperaturen skrus opp med innslag av hvitt, gult og rosa. Lette, eller myke tekstiler med grov tekstur og lyst treverk med synlig trestruktur er med å skape mykheten. Hvor mye eller lite «trøkk» man vil ha, justeres med antall farger, kontrast mellom lyst og mørkt og variasjon i glans og tekstur. En liten dose varm farge gir liv til en sval palett. Husk at en disig og grå sommermorgen, blir kun det hvis ikke sola får bryte gjennom.

Grønt seiler opp som en ny nøytral. De luftige blåtonene er klassiske og fortsatt populære. Disse luftige basisfargene kler selskap av dempet rosa. Gult er i framvekst, og i denne paletten er det fint med litt svalende gul som kontrast.

Oppdatert: 17.12.2019  

Paletten

Luftig balanse

Fargetrend: Grønt seiler opp som en ny nøytral. De luftige blåtonene er klassiske og fortsatt populære. Disse luftige basisfargene kler selskap av dempet rosa. Gult er i framvekst, og i denne paletten er det fint med litt svalende gul.

IFIs trendpanel

 • Ledes av ifi.no, med kreativ leder Bjørg Owren i spissen.
 • Består av innkjøpere, produkt- og markedsansvarlige fra sentrale leverandører til det norske markedet.
 • Samles til årlig workshop for å diskutere hva som rører seg i norsk interiørmote og hva som vil prege det moderne interiøret framover. Fjorårets workshop fant sted i oktober.

Slik har trendpanelet kommet frem til palettene

Utgangspunktet for IFIs Trendforum er at ulike personligheter har ulike preferanser for stil og farge og dermed ulikt utgangspunkt for hva en vil trives med. Vi kan grovt sett deles i fire grupper som et år med sine fire årstider. Vår, sommer, høst og vinter gir tydelige karakterer. Det var ikke mange stikkordene som skulle til før det ble tegnet tydelige personligheter, og til hver type ble det valgt farger og materialer med egenskaper som harmonerte. Dette er ikke ment som noen fasit for «riktig og galt», men som inspirasjon og et startpunkt for jakten på egen stil. 

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]