IFI logo
Se flere bilder
Tendenser 2018/2019: Farger for deg som liker dype fargenyanser

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Chera Westman/ifi.no, Interface, Tapethuset, Fantasi Interiør, Element Studio, Borge, Flügger, Tarkett

Tendenser 2018/2019: Farger for deg som liker dype fargenyanser

Tiltrekkes du av det reserverte og litt mystiske i mørke eller kjølige farger? Da kan vinternaturen være en fin inspirasjonskilde.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når du skal velge møbler, farger, gulv og andre materialer til hjemmet ditt, er det like viktig å tenke på atmosfære som at det skal se fint ut. Hvordan skal det kjennes å være i rommet? Det er ikke sikkert at det som frister øyet, nødvendigvis er det som passer best. Ønsker du ro og hvile eller energi? Tenk gjennom hvordan rommet skal brukes. Hvis du er usikker på hva slags stemning eller atmosfære som passer deg, så gjør som kunstnerne: Bruk naturen som inspirasjonskilde. Den er mangfoldig og har noe for enhver smak. Finn det som gir deg den riktige følelsen, og gjenskap stemningen hjemme med «dine» farger og materialer.

Se flere bilder
Mørkt teppe

Foto: Interface

RAMME: Sortmalte vinduer og teppe i mørke nyanser rammer inn interiøret på en rolig måte. Teppe fra Interface.

Se flere bilder
Myke, lune tekstiler

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TEKSTILER: Kjølige farger blir lunere på myke tekstiler. Elegante tekstiler fra Rubelli/INTAG.

Til deg fra IFIs Trendforum

På samme måte som vi har våre klare preferanser når det gjelder klær og hår, finnes det også en interiørstil som er «helt deg». Utfordringen er bare å finne ut av det, og bli trygg på hva det er. Da kan naturen være stedet å starte, for ofte stemmer det med din «indre natur». Gå ut eller se på bilder inspirert av natur – med åpent sinn, og bruk magefølelsen som sjekkpunkt.

IFIs Trendforum har latt seg inspirere av naturen, og satt sammen aktuelle farger, mønster og materialer etter årstidspersonligheter. Her er et utvalg inspirert av vinternaturen.

LES OGSÅ: Vår – Farger for deg som trives med en lett og ledig atmosfære

LES OGSÅ: Høst – Farger for deg som trives i lune og varme omgivelser

LES OGSÅ: Sommer – Farger for deg som trives i svale og luftige rom

Se flere bilder
Velur og mønster

Foto: Chera Westman/ifi.no

MØNSTER: Her passer det fint med mønster i fint avstemte farger og myke tekstiler som velur. Pute og sofa er fra Green Apple.

Se flere bilder
Dype farger på soverom

Foto: Tapethuset

FARGESPILL: Kontrasten mellom hvitt og mørk blå mykes opp med gardiner i blomstermønster og flere farger. Tekstil fra Scion/Tapethuset.

Sett ord på stemningen

Vi startet med å finne gode vinterstemninger:

Lyden av snø som daler en vinternatt, er fantastisk. Så stille og mykt, med et herlig omsluttende mørke. Gjenskinn av lys fra hus og gatelykter oppleves trygt. Farger som glir rolig over i hverandre. Støyen dempes av snø og nattemørke. Et annet bilde: Skispor som glir rolig innover skogen eller vidda… Det er bare å fantasere og hente fram det som er din favoritt.

Når verden oppleves som en kakofoni der du bombarderes av inntrykk, mas og kjas, er det nydelig å gå inn i rom med dempet og lavmælt atmosfære. Inn i et miljø der stemningen er harmonisk og balansert uten noe påtrengende.

Se flere bilder
Nyanselike farger på tapet

Foto: Chera Westman/ifi.no

SAMLING: Nyanselike farger i mønster og bakgrunn gjør tapetet rolig. Fint samspill mellom tapet og samlingen «saker&ting». Alt fra Green Apple.

Se flere bilder
Dyp blåfarge

Foto: Flügger

FARGER: Blått er hovedfargen blant vinterfargene, men den trenger følge av gult, turkis og rødaktige toner for å gnistre. Fargene her er fra Flügger.

Skap stemningen

Denne langsomme, kanskje litt mollstemte atmosfæren kan gjenskapes med farger, form og materialer. Veggene er mørke eller svale. Gulvet har tyngde og i innredning for øvrig er det lite «nips». Det som finnes er samlet og er der fordi det betyr noe – ikke fordi det var en ledig plass. Her får øyne og ører hvile. Tepper og tekstiler demper lyden. Store møbler med runde former innbyr til å synke ned og bli. Det mørke og svale balanseres med lyse og varme kontraster slik at «temperaturen» blir akkurat passe.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med mørke farger

Se flere bilder
Tapet med tekstur

Foto: Borge

TEKSTUR: Tapet med en tekstil overflate gir veggen fin dybde; trekker øyet innover i det mystiske mørket. Lintapetet er fra Borge.

Se flere bilder
Mykt og lunt teppe

Foto: Tarkett

MYKT: Lunt og mykt på gulvet luner i et rom med svale farger. Teppegulvet her er fra Desso/Tarkett.

Aktuelle farger og materialer

Her er det mye ton-i-ton-farger og lite kontrast mellom farger. En viktig effekt er spillet mellom matt og blankt. Kombiner gjerne matte vegger med blankere dører og listverk i samme farge. Mønsterbruken må være diskret, sats heller på variasjon i tekstur. Kjølige og dunkle farger veies opp av myke og lunende materialer.

Her hentes de fleste fargene fra den kjølige delen av fargesirkelen, med blått som den store favoritten i variasjoner fra lys isblå til dypeste midnattsblå. Dyp blågrønn, blålilla og burgunder skaper dybde i paletten. En liten «dasj» dyp okergult forteller at vi er i 2018.

Se flere bilder
Brede gulvplanker

Foto: Element Studio

TYNGDE: Brede planker på gulvet og møbler med store myke former skaper tyngde og ro som smitter. Gulvet er fra Element Studio.

Se flere bilder
Mønstret vinylgulv

Foto: Tarkett

GULV: Mønstret vinylgulv i blått og hvitt på kjøkkenet gir en svalende atmosfære. Vinylgulvet er fra Tarkett.

Paletten

Dyp ro

Fargetrend: Blåtoner fra de lyse isblå til
dypeste midnattsblå vinner fram som basisfarger.
Dyp blågrønn, blålilla og burgunder
skaper dybde i paletten. En liten «dasj» dyp
okergult forteller at vi er på vei mot 2018.

IFIs trendpanel
  • Ledes av ifi.no, med kreativ leder Bjørg Owren i spissen.
  • Består av innkjøpere, produkt- og markedsansvarlige fra sentrale leverandører til det norske markedet.
  • Samles til årlig workshop for å diskutere hva som rører seg i norsk interiørmote og hva som vil prege det moderne interiøret framover. Fjorårets workshop fant sted i oktober.
Slik har trendpanelet kommet frem til palettene

Utgangspunktet for IFIs Trendforum er at ulike personligheter har ulike preferanser for stil og farge og dermed ulikt utgangspunkt for hva en vil trives med. Vi kan grovt sett deles i fire grupper som et år med sine fire årstider. Vår, sommer, høst og vinter gir tydelige karakterer. Det var ikke mange stikkordene som skulle til før det ble tegnet tydelige personligheter, og til hver type ble det valgt farger og materialer med egenskaper som harmonerte. Dette er ikke ment som noen fasit for «riktig og galt», men som inspirasjon og et startpunkt for jakten på egen stil. 

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.