IFI logo
Se flere bilder
Fem fjonge flisformater

Foto: Golvabia

Fem fjonge flisformater

Bitteliten eller kjempestor? Fire hjørner eller flere? Keramisk flis kan se ut på mange måter.

Chera Westman(ifi.no

Chera Westman(ifi.no
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke mange år siden keramisk fliser var 20 centimeter x 20 centimeter store, og i stort sett hvite. Så begynte formatene å vokse, eller krympe. I dag kan fliser både være kjempestore og bitte små. Firkanter heller ikke alenerådende – i flisbutikken finnes de med mange flere hjørner, og de uten.

Dette er de mest fikse formatene.

1. Storformat

Jo større jo bedre, heter det. Og når det kommer til keramiske fliser ligger alt til rette for å lage lekre konstruksjoner med fliser i XXL-format. Faktisk kan du lage et helt dusjhjørne ved kun å bruke to fliser! De største formatene som flisbutikkene leverer er 160 centimeter x 320 centimeter, uten at dette hører til vanligheten. Mer ”normalt” er størresler på 30x60, 60 x60 eller 80x80 centimeter.

– Fordelen er færre fuger og et mer rolig og elegant inntrykk. Dessuten blir flatene enklere å holde rene, sier Helge Aasen, daglig leder hos fliskjeden Norfloor

Se flere bilder
Luksus

Foto: Norfloor

LUKSUS: Med marmor får badet et ekstra ekstravagant utseende. Disse flisene med marmorimitasjn er 80 centimeter brede og 2,4 meter høye.

Se flere bilder
Storformat

Foto: Golvabia

STORFORMAT: Store fliser gir et rolig uttrykk. Denne kvadratiske flisen heter «Rust» og er 30,5 x 60,5 centimeter stor.

2. Mosaikk

Det er fortsatt mange som velger mosaikk. Dette er små fliser av keramisk flis, naturstein eller glass som er festet til en nettingbakside. Størrelsen på småbitene variere fra 1,2 til 5 centimeter, og mosaikken kommer som rundinger, firkanter, seks- og åttekanter og staver som kan brukes over hele flater eller til dekorative felter. Disse er enkle å sette opp og tilpasse underlagets mål og form. Med fliser i småformat er det lett å lage fall mot sluk, og å bygge buede former. Gulv med mosaikkfliser er et godt valg dersom du er redd for å gå på rattata i dusjen. De mange fugene gjør gulvet sklihemmende!

 

Se flere bilder
Matt og blank

Foto: Golvabia

MATT OG BLANK: Småformat mosaikk, 1,8 centimeter x 1,8 centimeter med både matt og blank overflate på samme nettingbakside gir en effektfull flisvegg. Serien heter «Fuse»

Se flere bilder
Smått og stort

Foto: Golvabia

MOSAIKK: Små fliser festet til nett til større enheter er blir kalt for mosaikk. Denne serien heter «Vintage», og mosaikkmodellen blir kalt «Azul».

3. Heksagon

Med heksagonale formater på fliser skaper man lett spennende rom. Sekskanten er i seg selv dekorativ, og det finnes sekskantete fliser i ensfarget utførelse, med dekorprint, i matt og blank utførelse, og med både tre- og marmorutseende.  Med heksagoner som ser ut som naturstein eller treverk, får du flere hete trender i én og samme flis! Sekskantene finnes både som småfliser og mosaikk og helt opp i 45 centimeters bredde.

Se flere bilder
Naturlig form

Foto: Golvabia

NATURLIG FORM: Heksagonen finner vi mange steder i naturen. Bienes vokskaker, mønstert på skildpaddens skall og et snøfnugg har formen av en sekskant.

Se flere bilder
Heksagon

Foto: Golvabia, Norfloor

HEKSAGON: Sekskanten er en dekorativ form i seg selv. Bruk den gjerne på veggen også!

4. Oktogon

Åttekanten er en mer komplisert polygon. Her kreves en liten dekorbiter i hjørnene. Denne velges oftes i en fravikende farge. Et klassisk og helt tidløst mønster er med hvite hovedfliser, og sorte dekorbiter. Det legges gjerne også en frise rundt gulvet som en ramme med et annet mønster.

Se flere bilder
Klassisk

Foto: Kristian Owren/ifi.no

KLASSISK: Med oktogonale fliser på gulvet får du et bad skikkelig klassisk stil. Valg av modernistiske veggfliser kan dempe det «gammeldagse» inntrykket.

Se flere bilder
Oktogon

Foto: Golvabia

OKTOGON: For å få en hel flate med åttekantete fliser, brukes en liten firkant i tillegg. Med fravikende farge blir dette en klassisk dekor.

5. Chevron og fiskebein

Med langsmale fliser som legges i fiskebeinsmønster eller chevronstriper, får du et elegant og lekkert gulv med fine effekter. Det finnes mange andre formater å velge blant– også småmosaikk montert på nett til større enheter. Du kan få gulvet til å se ut som fiskebeinsparkett, velge eksklusiv marmor og markere mønsterleggingen i en ensfarget flis med bruk av fugemasse i en fravikende farge. Det kan brukes både rette rektangler, og spesialformede fliser med skrå kortsider for venstre eller høyre-montering.

Se flere bilder
Fremhev mønsteret

Foto: Golvabia

FREMHEV MØNSTERET: Med fugemasse i en fravikende farge fremheves mønsterlegging av avlange fliser i fiskebeinsmønster.

Se flere bilder
Fiskebein

Foto: Golvabia

FISKEBEIN: Mønsteret, som har navn etter måten det ligner et fiskeskjelett, har tradisjoner som strekker seg langt tilbake til det romerske riket. Da ble fiskebeinsmønster brukt i bygging av veier.

Dette ble brukt

Hovedbilde/FRI FORM::

  • Fliser: Marriott – GOLVABIA

LUKSUS::

  • Fliser: Classici Di Rex 80 x 2,4 – NORFLOOR

STORFORMAT::

  • Fliser: Rust 30,5 x 60,5 – GOLVABIA

MATT OG BLANK::

  • Fliser: Fuse sort – GOLVABIA

MOSAIKK::

  • Fliser: Vintage Azul – GOLVABIA

NATURLIG FORM::

  • Fliser: Hexagon Collection – GOLVABIA

HEKSAGON::

  • Fliser: Finnes både hos NORFLOOR og GOLVABIA

KLASSISK::

  • Fliser: Ukjent

OKTOGON::

  • Fliser: Octagon – GOLVABIA

FREMHEV MØNSTERET::

  • Fliser: Line – GOLVABIA
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.