IFI logo
Se flere bilder
Mange veier til trelook på gulvet

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Alfort, Element Studio, Forbo Floring, Gerflor, Golvabia, Musum Interiør, Malorama/RBI, Pergo, Polyfloor, Saga Parkett, Tarkett, Interface

Mange veier til trelook på gulvet

Når vi tenker gulv, er det trematerialer og tremønster det oftest handler om.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ekte tre troner øverst på rankinglisten. Men det er ikke bestandig den løsningen passer best. Da er det godt å vite at det finnes en rekke andre materialer som ligner av utseende, og som kanskje har noen egenskaper som tre ikke skårer så høyt på.

Utseende er det første vi ser på, men før du tar det endelige valget, er det smart å mene noe om hvor lenge gulvet skal vare, hva det skal tåle av tøff bruk og vannsøl, og hvor mye tid du vil bruke på renhold og vedlikehold.  

Ekte tre

Her snakker vi om både heltre og parkett, som fås i ulike treslag, formater og overflatebehandlinger. Tre kan brukes i alle rom, men er mindre robust med tanke på ripefasthet og vannsøl enn andre gulvmaterialer. Hvor robust tregulvet er, avhenger av type treslag og overflate behandling. Et lakkert eikegulv er for eksempel mer robust enn et oljet furugulv.

Se flere bilder
Ask på gulvet

Foto: SAGA Parkett

ASK har et rolig og fint mønster med et vakkert spill. Her en variant fra Saga farget med en lys gråtone og en lett børstet overflate.

Se flere bilder
eikegulv

Foto: Alfort

EIK: Fordi eik er et robust og hardt materiale, er det det mest brukte treslaget til gulv i dag. Dette gylnebrune gulvet er Arena fra Alfort.

Se flere bilder
Furugulv

Foto: Element Studio

FURU: Nærmere norsk natur enn heltre furu kommer vi ikke. Det er et materiale som behager både øyet og fot. Dette er Rappgo-gulv fra Element Studio.

Laminat

Laminatgulv finnes i et stort utvalg treimitasjoner, med glatt eller preget overflate. Laminat passer godt hvis du skal ha gulv med svært høy slitestyrke på kjøkkenet eller i andre rom. Overflaten er slitesterk og meget motstandsdyktig overfor riper. Gulvet er lett å rengjøre og krever ingen  overflatebehandling. Vær bare obs på at det er store kvalitetsforskjeller mellom god og mindre bra kvalitet.

LES OGSÅ: Vi lar oss lure av laminat

Se flere bilder
Laminatgulv i treimitasjon

Foto: Gerflor

NATURTRO: Med dyp preging og naturlige sjatteringer, blir det nesten umulig å se forskjell på laminat og ordentlig tre. Dette gulvet er fra Gerflor.

Se flere bilder
Rustikt laminatgulv

Foto: Pergo

RUSTIKK: For deg som skal innrede i rustikk stil, så kan dette gulvet fra Pergo gjøre susen. Blant laminatgulvene finner du farge, overflate og mønster som matcher enhver stil.

Se flere bilder
Laminat og vinyl

Foto: Gerflor

KOMBI: Blant gulvene fra Gerflor er Top Silence, vi vet ikke helt om vi skal plassere det i kategorien laminat eller vinyl. Det har overflateegenskaper som laminat og er lyddempende som vinyl.

Vinyl

Vinyl er det gulvmaterialet som tåler mest vannsøl, det har også en viss mykhet som gir god gangkomfort. Vinyl fås i mange kvaliteter og utallige trelook-varianter. Vinyl fås som banevare i bredder mellom 1,2 og 5,0 meter, og klikkbare bord i ulike format. Mange av disse har preget struktur i overflaten i treets lengderetning, og er så naturtro at det er vanskelig å skille fra naturlig tre.

LES OGSÅ: Vinylgulv velges fordi det er pent, slitesterkt og vannfast

Se flere bilder
Vinylgulv på soverommet

Foto: Musum Interiør

VINYL: Skal du ha gulvbelegg, kan du velge og vrake blant utallige mønster og farger. Camargue fra Musum Interiør finnes også i mørkere varianter.

Se flere bilder
Klikkvinyl med tremønster

Foto: Tarkett

STARFLOOR CLICK: er et slitesterkt vinylgulv fra Tarkett i bord- og plateformat med naturtro design. Gulvet er mykt og behagelig å gå på og lett å holde rent.

Se flere bilder
LVT med tremønster

Foto: Polyflor

LVT: De tre bokstavene står for Luxury Vinyl Tiles, en benevnelse som brukes på vinylfliser som brukes i proffmarkedet. Expona Commersial, som føres av Polyflor, kommer i mange ulike design.

Kork

I kategorien korkgulv finnes også gulv ala treplank. Hydrocork fra Wicanders ser ut som et tregulv, og har korkens egenskaper. Det betyr blant annet god gangkomfort, god støyreduksjon, varmeisolasjon og støtmotstand. Gulvet tåler vann (ikke bad) og er godt egnet for miljøer med hardt bruk.

Se flere bilder
Korkgulv med trelook

Foto: Wicanders/RBI Gulv

KORK: Hydrocork er tilgjengelig i fem ulike tredekorer. Gulvet tåler fuktighet og vil ikke svelle når det utsettes for vann.

Keramiske fliser

Står valget mellom tregulv og keramiske fliser? Det er fullt mulig å si ja, takk begge deler. Da flisleverandørene så interessen for tre øke, var de raskt på banen med løsninger som forener egenskaper fra to verdener: Treets utseende og flisens egenskaper. Flisene kan legges i ønsket mønster.

Se flere bilder
Fliser i tremønster

Foto: Golvabia

FLISER: Golvabia har flere fliser som ligner tregulv. Living er en flott serie som finnes i fire ulike «treslag» i formatene 15x100 og 7,5x45cm.

Se flere bilder
Fliser i stua

Foto: Golvabia

FLISER 2: Her er det lett å bli lurt. Ved første øyekast ser det ut som tregulv, men det er keramiske fliser. Flisen Lodge fra Golvabia er nye treklinker i format 15x 90 cm.

Teppe

På teppefronten er det også produkter med tydelig tremønster. Selv om vi ikke lar oss lure til å tro at det er tre, scorer de høyt på andre kvaliteter.

LES OGSÅ: Tips til deg med teppetanker

Se flere bilder
Flotex-teppe

Foto: Forbo Flooring

TEPPE: Flotex, som føres av Forbo Flooring, er et gulv med teppets mykhet, det demper akustikk og i tillegg tåler det vann.

Se flere bilder
Teppefliser i tremønster

Foto: Interface

TEPPE: Teppeflisene Touch of Timber fra Interface viser tydelig hvor inspirasjonen kommer fra. Microtuftkvaliteten kombinerer egenskaper fra både hardere og mykere gulv.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.