Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Mange veier til trelook på gulvet

Når vi tenker gulv, er det trematerialer og tremønster det oftest handler om.

cloud_download
fullscreen
 • Mange veier til trelook på gulvet

  Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Alfort, Element Studio, Forbo Floring, Gerflor, Golvabia, Musum Interiør, Malorama/RBI, Pergo, Polyfloor, Saga Parkett, Tarkett, Interface

 • <b>EIK:</b> Fordi eik er et robust og hardt materiale, er det det mest brukte treslaget til gulv i dag. Dette gylnebrune gulvet er Arena fra Alfort.

  Foto: Alfort

 • <b>FURU:</b> Nærmere norsk natur enn heltre furu kommer vi ikke. Det er et materiale som behager både øyet og fot. Dette er Rappgo-gulv fra Element Studio.

  Foto: Element Studio

 • <b>ASK</b> har et rolig og fint mønster med et vakkert spill. Her en variant fra Saga farget med en lys gråtone og en lett børstet overflate.

  Foto: SAGA Parkett

 • <b>LAMINAT:</b> Med en matt overflate og svært naturtro utseende ser Sensation Long Plank fra Pergo ut som ekte tre.

  Foto: Pergo

 • <b>RUSTIKK:</b> For deg som skal innrede i rustikk stil, så kan dette gulvet fra Pergo gjøre susen. Blant laminatgulvene finner du farge, overflate og mønster som matcher enhver stil.

  Foto: Pergo

 • <b>STIL:</b> Bruk nettet og gå på leverandørenes hjemmesider, der kan du bla deg gjennom det store utvalget farger og mønster og finne ut hva du liker best. Dette gulvet er fra Gerflor.

  Foto: Gerflor

Annonse
Annonse

Ekte tre troner øverst på rankinglisten. Men det er ikke bestandig den løsningen passer best. Da er det godt å vite at det finnes en rekke andre materialer som ligner av utseende, og som kanskje har noen egenskaper som tre ikke skårer så høyt på.

Utseende er det første vi ser på, men før du tar det endelige valget, er det smart å mene noe om hvor lenge gulvet skal vare, hva det skal tåle av tøff bruk og vannsøl, og hvor mye tid du vil bruke på renhold og vedlikehold.  

Ekte tre

Ask på gulvet

ASK har et rolig og fint mønster med et vakkert spill. Her en variant fra Saga farget med en lys gråtone og en lett børstet overflate.
camera_alt (SAGA Parkett)

Her snakker vi om både heltre og parkett, som fås i ulike treslag, formater og overflatebehandlinger. Tre kan brukes i alle rom, men er mindre robust med tanke på ripefasthet og vannsøl enn andre gulvmaterialer. Hvor robust tregulvet er, avhenger av type treslag og overflate behandling. Et lakkert eikegulv er for eksempel mer robust enn et oljet furugulv.

Laminat

Laminatgulv i treimitasjon

NATURTRO: Med dyp preging og naturlige sjatteringer, blir det nesten umulig å se forskjell på laminat og ordentlig tre. Dette gulvet er fra Gerflor.
camera_alt (Gerflor)

Laminatgulv finnes i et stort utvalg treimitasjoner, med glatt eller preget overflate. Laminat passer godt hvis du skal ha gulv med svært høy slitestyrke på kjøkkenet eller i andre rom. Overflaten er slitesterk og meget motstandsdyktig overfor riper. Gulvet er lett å rengjøre og krever ingen  overflatebehandling. Vær bare obs på at det er store kvalitetsforskjeller mellom god og mindre bra kvalitet.

LES OGSÅ: Vi lar oss lure av laminat

Vinyl

Vinylgulv på soverommet

VINYL: Skal du ha gulvbelegg, kan du velge og vrake blant utallige mønster og farger. Camargue fra Musum Interiør finnes også i mørkere varianter.
camera_alt (Musum Interiør)

Vinyl er det gulvmaterialet som tåler mest vannsøl, det har også en viss mykhet som gir god gangkomfort. Vinyl fås i mange kvaliteter og utallige trelook-varianter. Vinyl fås som banevare i bredder mellom 1,2 og 5,0 meter, og klikkbare bord i ulike format. Mange av disse har preget struktur i overflaten i treets lengderetning, og er så naturtro at det er vanskelig å skille fra naturlig tre.

LES OGSÅ: Vinylgulv velges fordi det er pent, slitesterkt og vannfast

Kork

I kategorien korkgulv finnes også gulv ala treplank. Hydrocork fra Wicanders ser ut som et tregulv, og har korkens egenskaper. Det betyr blant annet god gangkomfort, god støyreduksjon, varmeisolasjon og støtmotstand. Gulvet tåler vann (ikke bad) og er godt egnet for miljøer med hardt bruk.

Korkgulv med trelook

KORK: Hydrocork er tilgjengelig i fem ulike tredekorer. Gulvet tåler fuktighet og vil ikke svelle når det utsettes for vann.
camera_alt (Wicanders/RBI Gulv)

Keramiske fliser

Fliser i tremønster

FLISER: Golvabia har flere fliser som ligner tregulv. Living er en flott serie som finnes i fire ulike «treslag» i formatene 15x100 og 7,5x45cm.
camera_alt (Golvabia)

Står valget mellom tregulv og keramiske fliser? Det er fullt mulig å si ja, takk begge deler. Da flisleverandørene så interessen for tre øke, var de raskt på banen med løsninger som forener egenskaper fra to verdener: Treets utseende og flisens egenskaper. Flisene kan legges i ønsket mønster.

Teppe

Flotex-teppe

TEPPE: Flotex, som føres av Forbo Flooring, er et gulv med teppets mykhet, det demper akustikk og i tillegg tåler det vann.
camera_alt (Forbo Flooring)

På teppefronten er det også produkter med tydelig tremønster. Selv om vi ikke lar oss lure til å tro at det er tre, scorer de høyt på andre kvaliteter.

LES OGSÅ: Tips til deg med teppetanker

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]