IFI logo
Se flere bilder
Når fliser blir «treverk»

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Robert Walmann/ifi.no

Når fliser blir «treverk»

Det finnes gulvfliser laget av stein, som ser ut som eikeparkett. – Det er nesten umulig å se forskjell, sier Helge Aasen.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norfloor en kjede som selger kvalitetsfliser til det norske markedet. Selskapets daglige leder og markedssjef, Helge Aasen, serverer et imponerende utvalg fliser fra sitt hovedkvarter i Oslo. Der har han fliser som kan likne det meste. 

Se flere bilder
Helge Aasen, Norfloor

Foto: Robert Walmann/ifi.no

ITALIENSK: Norfloor selger kvalitetsfliser fra Italia til det norske markedet. – Det er stor forskjell på en dyr og billig flis, sier daglig leder Helge Aasen.

Naturtro overflater

I sin egen leilighet har han blant annet lagt fliser som ser ut som kanadisk eikeparkett. Det er lange planker laget av stein, med en treoverflate så naturtro at selv snekkere må ned og skrape.

− Da vi hadde snekker hjemme måtte han faktisk ned å kjenne etter. Han var sikker på at det var treverk, sier han.

Smeltet stein

Helge Aasen snakker om en flis som kalles «Porcellanato». Den er laget av oppmalt stein som blir presset under stort trykk, og brent på høy varme slik at råvarene smelter tilbake til stein.

− Den brente flisen blir støtsikker og får høy ripefasthet og egner seg godt som gulvflis. Det blir egentlig som å ha et steingulv, sier Aasen.

Foto på flisene

Grunnen til at Aasen kan selge fliser som ser ut som treverk er at flisene blir pigmentert med mineraler. Det betyr at et digitalt bilde overføres til råmaterialet før den brennes, nesten som i en laserskriver.

− En kostbar flis har millioner av punkter og kan derfor vise det høyoppløste bilde på en naturtro måte. På den måten kan vi få fliser til å se ut som hva som helst, forteller Aasen.

Se flere bilder
Fliser som ligner på treverk

Foto: Kristian Owren/ifi.no

STORT UTVALG: I showrommet til Norfloor finnes et imponerende utvalg fliser som likner på treverk.

Slipes med diamanter

Det er ikke bare naturtro overflater som skiller en kvalitetsflis fra en billigere variant. Norfloor selger fliser som er «rektifiserte».

− Det betyr at fliskantene blir helt rette etter brenning. Hver flis må slipes, kalibreres og poleres på alle sider med en diamantsliper. Ved hjelp av avansert laseroptikk blir hver eneste flis 90 grader og sidene helt perfekte. Dette er en svært kostbar og krevende produksjonslinje, forteller Aasen.

Les mer om Norfloor i neste utgave av Fargemagasinet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.