IFI logo
Se flere bilder
Med en forkjærlighet for børstet tre

Foto: Element Studio, Arena/Alfort, Södra

Med en forkjærlighet for børstet tre

Nordmenn elsker treverk. På et børstet gulv fremheves trestrukturen, og det autentiske uttrykket forsterkes.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Børstingen av overflaten hos et furu- eller eikegulv kan sammenlignes med naturlig slitasje gjennom en lang brukstid. Mange av oss synes gamle skuregulv er vakre, og de kan ha blitt slitt og skurt på i flere hundre år.

Med et nytt, børstet tregulv får du et gulv der struktur og ådring i treverket fremheves, og selve treuttrykket forsterkes. Utseendet blir mer rustikt og gulvet oppleves som naturlig og varmt.  

– Et børstet tregulv skal minne om et naturlig slitt tregulv. Utseendet og uttrykket er annerledes enn med andre gulv, sier Lars Gomnes hos Arena.

Se flere bilder
Børstet tregulv

Foto:

ANNEREDES: Både strukturen i overflaten og innfargingen blir annerledes i et børstet gulv, enn i et slett. (Foto: Arena/Alfort)

Vår- og sommerved

Samtidig gjør børstingen at treverkets aller mykeste deler fjernes, og slitestyrken i gulvet kan bli bedre.

– Roterende stålbørster fjerner den myke delen av treoverflaten, slik at man går og sliter på den harde veden, forklarer Katharina Sølvberg i Södra. 

Det er den lyse og myke vårveden som børstes vekk. Gulvet vil fremstå med den mørkere sommerveden og kvistene som et slitesjikt i relieff. 

Se flere bilder
Fremtredende ådring i tregulv

Foto:

FREMTREDENDE: Treverkets ådring og naturlige struktur kommer tydeligere frem i et børstet og pigmentert gulv. (Foto: Södra)

Mer robust

Se flere bilder
Struktur i overflaten i gulvet

Foto:

STRUKTUR: I en maskinelt børstet overflate reflekteres lyset slik at treverkets naturlige struktur blir mer synlig. (Foto: Element Studio)

Ytterligere en effekt av børstingen er at utseendet blir mer rustikt allerede fra dag én. Det gjør at gulvet oppleves som mer robust og mindre ømfintlig for riping og slag.

– Får du en stein under skoen vil det lage en ripe uansett, men ripen blir ikke like synlig i det børstede gulvet, sier Arnstein Dalum Frøyse hos Element Studio.

LES OGSÅ: Rktig utført er gulvslipingen støvfri

Fargeskiftninger 

– Til en viss grad gjør børstingen gulvet hardere, men først og fremst gir det gulvet en annen look og struktur. Den børstede overflaten får en litt mer grov struktur, sier han.

Velger du et pigmentert gulv med børstet overflate, får du også mer farge og større fargeskiftninger enn ved et gulv som ikke er bearbeidet i overflaten. 

– Et innfarget og børstet gulv ser annerledes ut enn et «glatt» gulv. Det legger seg mer pigment i dalene der tre har blitt børstet bort, og innfargingen blir forsterket, sier Katharina Sølvberg.  

Enkel rengjøring

Se flere bilder
Robust gulv

Foto:

ROBUST: Når den myke vårveden fjernes, får gulvet høyere slitestyrke. Børstingen gir gulvet en tydelig karakter og gjør det hardere. (Foto: Södra)

Den børstede overflaten har grovere struktur, men strukturen er allikevel ikke så dyp at det går ut over rengjøring og vedlikehold

LES OGSÅ: Gulvvask til den store gullmedalje

– Børstingen er passe grov, slik at sporene i gulvet ikke blir for dype, og det er dermed enkelt å holde rent, sier Sølvberg. Børstede gulv kan være overflatebehandlet med enten lakk, olje eller hardvoksolje.

Det finnes også ubehandlede gulv der du selv velger overflatebehandling. For lakkerte produkter kan lakkens hardhet også påvirke hardheten og slitasjemotstanden i gulvet. Uønskede riper og merker er enklere å få fjernet lokalt på et oljet eller hardvoksoljet gulv, uten at hele gulvet må behandles.

 

Rustikke gulv

Utover børstning av overflaten kan gulvet også gis rustikt utseende ved at gulvbordene i produksjonen tilføres merker etter båndsag, håndskraping eller hamring, og naturlige sprekker og kvistmerker kan forsterkes. Dessuten kan produsenten la være å kappe vekk store kvister, barklommer og fargevariasjoner i gulvet. Kvistmerker kan være sparklet over. Ved innfarging av gulvet vil de naturlige fargeskiftningene kunne forsterkes.  

Et rustikt gulv ser mer livlig ut, og tilfører rommet karakter. Dette er en gulvtype som estetisk tar plass i rommet. Vurderer du å velge et rustikt gulv, må du være klar over at variasjonene innen ett og samme produkt vil kunne være store.

Hardhet kan måles
  • Et tregulvs evne til å stå imot riping og slagmerker avhenger av hvor hardt treslaget er. Furu og gran regnes som forholdsvis myke treslag, mens eik og ask er hardere.
  • Ulike deler av en trestamme kan ha forskjellig hardhet, og ofte er kjernematerialet i midten av treet hardere enn overflatetreet. 
  • Hardheten hos trematerialer kan testes og måles i henhold til Brinellskalaen.  Testen utføres ved at en liten stålkule presses mot overflaten. Jo høyere Brinell-verdi et tremateriale har, dess høyere trykk kan påføres uten treverket får merker. 

Eksempler på omtrentlige gjennomsnittsverdier i Brinell-skalaen:

Ask 4,1

Bambus 6,0

Bjørk 3,0

Eik 3,7

Furu* 2,0

Gran 1,3

 

* Børstning av et furugulv han øke hardhetsverdien fra cirka 2,0 til 3,1

Mer informasjon:

Alfort

Element Studio

Södra

Tarkett

Sagaparkett

Golvabia

Pergo

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.