Kategorier

Meny

Konto

Riktig utført er gulvslipingen støvfri

Gulvsliping etter alle kunstens regler er hverken støvete eller kostbart. Etter noen få dager ser et slitt og skjoldete eikegulv ut som nytt.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Riktig utført er gulvslipingen støvfri

Foto: Chera Westman/ifi.no

Profesjonelt utført gulvsliping støver ingenting. Og ikke lukter det vondt av lakken heller. Et normalstort stuegulv går fra slitt til strøkent på noen få dager – til en pris som er langt rimeligere enn å kjøpe nytt gulv.

Fagmannen bruker ulike maskiner for de store flatene, for hjørner, terskler og for polering. Alle er koblet til effektive støvsamlere som holder rommet rent underveis. Lakken er vanntynnet og luktfri og finnes i flere glansgrader – fra blankt til ultramatt. De moderne uretanlakkene gir et naturtro utseende, slik at gulvet ikke ser plastaktig eller kunstig ut etter lakkering.

Velg riktig håndverker

Det er viktig å gjøre en grundig jobb ved valg av håndverker slik at du finner en med gode referanser på akkurat din jobb. Manglende fagkunnskap kan faktisk lede til at utseendet går fra vondt til verre!

- Vet du ikke hva du driver med, kan du ødelegge gulvet eller støve ned hele huset. Blir ikke lakken grundig slipt vekk før ny lakk påføres, vil gulvet se forferdelig skjoldete ut. Du kan også slipe for langt og ødelegge bordene, sier Svein Erik Haland i Haland Parkett- og trappesliping på Nesodden. Han er blitt godtatt som medlem i Norges Parkettsliperforbund, som stiller kvalitets- og kunnskapskrav til medlemmene, som også må garantere at arbeidet blir utført på en håndverksmessig forsvarlig måte.

Fremgangsmåte: Slik sliper proffen

1. Ukunnskap og dårlig utstyr kan føre til at gulvslipingen blir et formidabelt støvhelvete. Her var støvoppsamleren på slipemaskinen ikke i funksjon, med resultat at alt slipestøv virvlet rundt i rommet.

Dele på Pinterest Fremgangsmåte: Slik sliper proffen

2. Ved sliping er det viktig å få fjernet all gammel lakk. Etter omlakkering synes her felter med gammel lakk som lyse områder.

Dele på Pinterest

3. En stor og tung Hummel valseslipemaskin koblet til en stor støvsuger føres systematisk frem og tilbake over gulvet. Gulvet slipes i flere omganger, med gradvis finere korning på slipepapiret.

Dele på Pinterest

4. I den store støvsugeren samles alt slipestøv. Dette gjør rommet støvfritt og at vi ikke trenger å dekke til inntilliggende rom med plast. Støvet er meget finkornet, og kan derfor selvantenne. Når den ikke er i bruk, oppbevares støvsugeren utendørs. Posen med støv tømmes ved arbeidsdagens slutt.

Dele på Pinterest

5. Den store slipemaskinen kommer ikke helt inn til veggen. Der brukes isteden en roterende Elanslip som føres med roterende bevegelse langs veggene. Også denne er koblet til den store støvsugeren.

Dele på Pinterest

6. En Fein trekantsliper brukes i alle hjørner. Den kan ikke kobles til støvsugeren, men ved at slangen legges inntill slipeområdet, fanges alt støv opp allikevel. 

Dele på Pinterest

7. Terskler slipes med en rotasjonssliper og trekantsliperen.

Dele på Pinterest

8. Når gulvet er ferdig slipt, før det lakkeres, skal det poleres. Den store polermaskinen har også en egen støvoppsamler. Bruk skobeskyttere på beina for å ikke lage merker fra sålene på gulvet.

Dele på Pinterest

9. Polermaskinen fra Lägler finnes det få av i Norge. Den har tre roterende pads der man kan feste slipepapir eller slipenett laget av silisium, som gir et flott resultat. 

Dele på Pinterest

10. For at lakken skal bli pen, er det viktig å få fjernet alt støv fra overflaten. Når gulvet er polert, støvsuges det grundig, deretter tørrmoppes gulvet med mikrofiberklut som trekker til seg resterende støv.

Dele på Pinterest

11. Lakken slås ut over en del av gulvet og rulles ut med en fin mikrofiberrull som ikke loer. Det er viktig å arbeide raskt, fordi lakken trekker inn i gulvet. Ujevn påføring vil synes som skjolder i etterkant.

Dele på Pinterest

12. Profesjonelle gulvslipere har tilgang til en lakk som er spesielt laget for å gi en matt og meget slitesterk overflate. Lakken er vanntynnet og luktfri og påføres tynt i minst tre strøk. Den finnes i tre glansgrader: ultramatt, matt og halvblank.

Dele på Pinterest

13. Etter strøk to poleres overflaten igjen. Da fjernes eventuell fiberreisning slik at overflaten blir strøken.

Dele på Pinterest

14. Få timer etter at lakken er påført, kan man gå forsiktig over flaten. Gulvet bør derimot ikke belastes eller møbleres før lakken er herdet etter et døgn. Helt gjennomherdet blir lakken etter tre døgn.

Dele på Pinterest

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]