Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Riktig utført er gulvslipingen støvfri

Gulvsliping etter alle kunstens regler er hverken støvete eller kostbart. Etter noen få dager ser et slitt og skjoldete eikegulv ut som nytt.

cloud_download
fullscreen
 • Gulvsliping trenger ikke å bli et støvhelvete.

  Foto:

 • Kyndig fagmenn kan slipe vekk skjoler, riper og gammel lakk.

  Foto:

 • Med riktig utstyr støver gulvsliping ingenting.

  Foto:

 • Maskinene er koblet til en stor støvsuger som tar hånd om alt slipestøv.

  Foto:

 • En egen kantslipemaskin brukes inntil veggene.

  Foto:

 • I hjørnene kommer man best til med en trekantsliper.

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Profesjonelt utført gulvsliping støver ingenting. Og ikke lukter det vondt av lakken heller. Et normalstort stuegulv går fra slitt til strøkent på noen få dager – til en pris som er langt rimeligere enn å kjøpe nytt gulv.

Fagmannen bruker ulike maskiner for de store flatene, for hjørner, terskler og for polering. Alle er koblet til effektive støvsamlere som holder rommet rent underveis. Lakken er vanntynnet og luktfri og finnes i flere glansgrader – fra blankt til ultramatt. De moderne uretanlakkene gir et naturtro utseende, slik at gulvet ikke ser plastaktig eller kunstig ut etter lakkering.

Velg riktig håndverker

Det er viktig å gjøre en grundig jobb ved valg av håndverker slik at du finner en med gode referanser på akkurat din jobb. Manglende fagkunnskap kan faktisk lede til at utseendet går fra vondt til verre!

- Vet du ikke hva du driver med, kan du ødelegge gulvet eller støve ned hele huset. Blir ikke lakken grundig slipt vekk før ny lakk påføres, vil gulvet se forferdelig skjoldete ut. Du kan også slipe for langt og ødelegge bordene, sier Svein Erik Haland i Haland Parkett- og trappesliping på Nesodden. Han er blitt godtatt som medlem i Norges Parkettsliperforbund, som stiller kvalitets- og kunnskapskrav til medlemmene, som også må garantere at arbeidet blir utført på en håndverksmessig forsvarlig måte.

Fremgangsmåte: Slik sliper proffen

1. Ukunnskap og dårlig utstyr kan føre til at gulvslipingen blir et formidabelt støvhelvete. Her var støvoppsamleren på slipemaskinen ikke i funksjon, med resultat at alt slipestøv virvlet rundt i rommet.

2. Ved sliping er det viktig å få fjernet all gammel lakk. Etter omlakkering synes her felter med gammel lakk som lyse områder.

3. En stor og tung Hummel valseslipemaskin koblet til en stor støvsuger føres systematisk frem og tilbake over gulvet. Gulvet slipes i flere omganger, med gradvis finere korning på slipepapiret.

4. I den store støvsugeren samles alt slipestøv. Dette gjør rommet støvfritt og at vi ikke trenger å dekke til inntilliggende rom med plast. Støvet er meget finkornet, og kan derfor selvantenne. Når den ikke er i bruk, oppbevares støvsugeren utendørs. Posen med støv tømmes ved arbeidsdagens slutt.

5. Den store slipemaskinen kommer ikke helt inn til veggen. Der brukes isteden en roterende Elanslip som føres med roterende bevegelse langs veggene. Også denne er koblet til den store støvsugeren.

6. En Fein trekantsliper brukes i alle hjørner. Den kan ikke kobles til støvsugeren, men ved at slangen legges inntill slipeområdet, fanges alt støv opp allikevel. 

7. Terskler slipes med en rotasjonssliper og trekantsliperen.

8. Når gulvet er ferdig slipt, før det lakkeres, skal det poleres. Den store polermaskinen har også en egen støvoppsamler. Bruk skobeskyttere på beina for å ikke lage merker fra sålene på gulvet.

9. Polermaskinen fra Lägler finnes det få av i Norge. Den har tre roterende pads der man kan feste slipepapir eller slipenett laget av silisium, som gir et flott resultat. 

10. For at lakken skal bli pen, er det viktig å få fjernet alt støv fra overflaten. Når gulvet er polert, støvsuges det grundig, deretter tørrmoppes gulvet med mikrofiberklut som trekker til seg resterende støv.

11. Lakken slås ut over en del av gulvet og rulles ut med en fin mikrofiberrull som ikke loer. Det er viktig å arbeide raskt, fordi lakken trekker inn i gulvet. Ujevn påføring vil synes som skjolder i etterkant.

12. Profesjonelle gulvslipere har tilgang til en lakk som er spesielt laget for å gi en matt og meget slitesterk overflate. Lakken er vanntynnet og luktfri og påføres tynt i minst tre strøk. Den finnes i tre glansgrader: ultramatt, matt og halvblank.

13. Etter strøk to poleres overflaten igjen. Da fjernes eventuell fiberreisning slik at overflaten blir strøken.

14. Få timer etter at lakken er påført, kan man gå forsiktig over flaten. Gulvet bør derimot ikke belastes eller møbleres før lakken er herdet etter et døgn. Helt gjennomherdet blir lakken etter tre døgn.

Oppdatert: 31.05.2013  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Tarkett annons
Annonse
Tarkett annons
[Some text some message]