IFI logo
Se flere bilder
Må vi rense gulvet før vi sliper?

Foto: Chera Westman/ifi.no

Må vi rense gulvet før vi sliper?

Jeg skal slipe og olje et gulv og lurer på om jeg må benytte gulvrens før oljen påføres. Og når jeg skal polere, 12 timer etter at gulvet er oljet, skal jeg da polere med den samme oljen, eller benytte en annen form for polering?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er alltid best å rense før man sliper – både når det gjelder et nytt gulv som skal førstegangsbehandles, og ved rebehandling av et gammelt gulv. TreStjerner Gulvrens kan brukes på alle gulv for å fjerne såperester, smuss og andre fettstoffer, og skal alltid benyttes før det slipes. Dette gjelder både ved planlagt lakkering og oljing av gulvet. 

To typer sliping

- Først er det viktig å skille mellom nedsliping og mattsliping. Nedsliping er mer grundig, og benyttes når gulvet skal få en annen behandling eller en annen farge enn sist. Mattsliping brukes før et gulv skal rebehandles med samme produkt som før, sier Per Lund Nielsen, teknisk sjef i Scanox.

Ved nedsliping fjernes all behandling ned til rent treverk. Her benyttes tilslutt fint slipepapir i slipeprosessen og det fine støvet legger seg i porer i treverket og er vanskelig å fjerne helt med støvsuging.

- Da benyttes TreStjerner Gulvrens for å fjerne alt støv, samtidig åpnes porer i treverket. Det gjør at treverket tar til seg oljen jevnt, og man får mest mulig olje ned i treverket, sier han. 

Nytt treverk

- Ved rebehandling benytter vi TreStjerner Gulvrens for å fjerne såperester, fotsvette og smuss. Dette renser gulvet før det mattslipes lett, slik at ny olje kan påføres.

Også nytt treverk bør renses før det overflatebehandles. Det beror på at det ved høvling av gulvbord legger seg stoffer på overflaten.

- Tar man på et nytt gulvbord virket det fettaktig og glatt. TreStjerner Gulvrens benyttes for å fjerne stoffene på overflaten og for å åpne porer i treverket slik at oljen kan trekke jevnt ned og lengst mulig ned i treet. Ved bruk av farget olje er det spesielt viktig for å få en jevn innfarging, sier Per Lund Nielsen.

Tørk vekk dammene

Et viktig moment ved oljing av gulv, er å tørke vekk all overskytende olje, slik at det ikke ligger igjen små dammer av olje på gulvoverflaten. Dette fungerer samtidig som en form for polering. Dagen etter påfører du en liten skvett olje og polerer en gang til. Du bruker da den samme oljen som før.

- Hvordan produktene skal brukes fremgår alltid av bruksanvisningen for produktet. Les grundig gjennom både den og Teknisk Dataark. Har du ikke fått dette med deg fra butikken, kan det lastes ned via produsentens hjemmesider på internett, avslutter Per Lund Nielsen. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.