IFI logo
Se flere bilder
Trendy gulv med farget olje

Foto: Scanox

Trendy gulv med farget olje

Er glansdagene til den gamle eikeparketten eller furugulvet tilsynelatende forbi? Det finnes håp, men treverk må vedlikeholdes. Ønsker du en mer tidsriktig utgave av gulvet ditt, kan farget olje være en god idé - og det er slett ikke vanskelig!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommer er en fin tid for oppussing av gulvet. Det er nå vi har mulighet til å stable møblene ute i hagen og sette vinduer og dører på vid gap mens vi svinger pensel og rull. Er du ute etter noe litt mer utradisjonelt enn vanlig lakk eller olje, kan farget olje være et spenstig alternativ.

For du er nemlig ikke nødt til å ty til tropiske treslag eller gå til innkjøp av et helt nytt gulv for å få et tidsriktig inntrykk. Ditt gamle tregulv kan ved hjelp av riktige vedlikeholdsprodukter gjennomgå en ekstrem forvandling. Hva med eksotisk kanelfarge eller lun kastanje? Eller er kanskje nordisk hvitt eller raffinert grått mer passende hos deg? Hva slags tregulv du har fra før spiller ingen rolle - enten det er et gulnet furugulv, en slitt parkett eller et splitter nytt tregulv kan riktig farge gi det et nytt liv.

Bevar gulvets sjel

Mange sliper gulvet helt jevnt før de vedlikeholder, men dersom gulvet kun har normal bruksslitasje, er dette ikke alltid nødvendig.

- Det vakreste er ikke perfekte gulv, men gulv som har sjel, sjarm og identitet, sier Helge Berthelsen hos Scanox, og oppfordrer til å la gamle småhakk være vitne om at gulvet har en historie.

Har gulvet derimot vært påført lakk tidligere, skal all lakk slipes bort for å sikre at den nye fargebehandlingen trekker jevnt inn. Pass i så fall på at du ikke bruker for grovt slipepapir, fordi dette vil gi gulvet et stripete utseende.

Enkel olje

Den vanligste måten å farge gulvet på er ved hjelp av beis. Dette gir gulvet et flott utseende, men ingen beskyttelse, og gulvene må derfor etterbehandles med lakk. Med den nye TreStjerner Gulvolje får du både farge og beskyttelse i én operasjon.

- Olje er enkelt, og så lenge man følger bruksanvisningen er det rett og slett umulig å gjøre feil, sier Berthelsen.

Et oljet gulv gir en fantastisk lød. Gulvet både ser og føles varmt, og treverkets naturlige variasjoner fremheves på en helt annen måte enn lakk.

Den nye gulvoljen kan brekkes i hele 19 ulike fargenyanser, så sannsynligheten er stor for at du vil finne en farge du liker i fargekartet.

Slik gjør du

1. Rens gulvet med gulvrens for å fjerne alle rester av smuss og såpe.

2. Er gulvet tidligere lakkert eller er mer hakkete enn du ønsker, må flaten slipes.

3. Hell oljen over i et rullekar/malebøtte og legg maskeringstape langs listene. Listene kan eventuelt fjernes dersom det er enklere.

4. Påfør oljen feltvis 4-5 bord av gangen. Fordel oljen i hele bordets lengderetning. Langs veggene bør du bruke pensel, mens det ute på gulvet kan være mer hensiktsmessig med rull på forlengerskaft.

5. La oljen ligge blank og våt i 5-10 minutter.

6. Bruk en gumminal og trekk av oljen i hele bordets lengderetning. Overskytende olje kan overføres til neste felt.

7. Tørk over flaten med en lofri klut til gulvet er helt tørt.

8. Etter 12 timer bør gulvet etterpoleres med en liten mengde olje.

Mer informasjon

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.