Kategorier

Meny

Konto

Slip selv!

Et vanlig parkett- eller heltregulv kan slipes, lakkes eller oljes og bli like pent som nytt. Med riktig utstyr og instruksjonsmateriell gjør du dette selv.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Slip selv!

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no

Her vises noen av prosessene ved behandling av tregulv. En stue og et soverom som har lakkert bøkeparkett. Gulvene blir slipt - stuegulvet skal oljes, og gulvet på soverommet lakkeres på nytt.

IBG (Industri- og Boliggulv A/S) leverer komplett utstyr til både sliping og oljebehandling til farge- og interiørforretninger og byggvarehus, som igjen leier ut til kundene. Forbrukerne vil stort sett finne utleiemuligheter på et større sted, i hvert fall til slipedelen. Oljing er av litt nyere dato, men det kommer der også.

-Alle hjelpemidler finnes i vår pakke i form av maskiner og instruksjonsmateriell som trinn for trinn viser hvordan dette skal gjøres. Forhandlerne vil forklare hva de trenger til oppgaven og i hovedtrekk hvordan dette gjøres. Brosjyrer og video vil i detalj fortelle kundene nøyaktig hvordan de går frem, forteller markedssjef Knut Engebretsen i IBG.

1. Gulvet slipes med gulvslipemaskin. Maskinen har støvavsug som samler opp det aller meste av slipestøvet.

Dele på Pinterest

2. Der hvor det er vanskeligere å komme til brukes en kantslipemaskin. En enda mindre utgave er trekantsliperen for hjørner.

Dele på Pinterest

3. Utstyr til oljing av parketten: Malerrull og forlengerskaft, tregulvoljer, poleringsmaskin med røde og hvite pads, håndpads og bomullskluter.

Dele på Pinterest

4. Når gulvet er ferdigslipt og støvsuget påføres oljen med malerrull på ett felt av gangen.

Dele på Pinterest

5. Oljen arbeides inn i treet med poleringsmaskinen påsatt en rød pad. På felter man ikke kommer til med maskinen brukes en håndpad. Overskytende olje tørkes etterpå av med en bomullsklut som legges under paden på maskinen.

Dele på Pinterest

Det ferdige oljete gulv.

Dele på Pinterest

Hvilken lakktype? Scanox  AS, spesialist på lakker, relanserte i 2002 sin Trestjerner, den oljebaserte klarlakk. I tillegg markedsfører Scanox den vannbaserte Formel V. På nyåret vil Scanox lansere to nye vannbaserte produkter - Trestjerner Tregulvlakk og Trestjerner Parkettlakk.

Slitestyrken på oljebasert og vannbasert lakk vil være nogenlunde den samme, men ønsker man å gjøre jobben noe raskere, er vannbasert å foretrekke. Oljebasert kan ha andre fordelaktige egenskaper, som for eksempel ved bruk på mørkere tresorter, hvor den oljebaserte vil gi noe mer lød i treet.

Olje eller lakk? Ved en ny behandling med olje vist til venstre på siden slipes det tidligere lakkerte gulvet helt ned til treverket. Når man her i soverommet ønsket å behandle bøkparketten ved å lakkere på nytt, sliper man ikke bort lakken, men bare matter overflaten. Her brukes den samme rondellmaskinen til mattingen som man ved oljebehandlingen bruker til polering; en slipenetting har erstattet paden.

Dele på Pinterest

Dette trenger man ved lakkering av det mattslipte gulv: Gulvpanelrens (Scanox), bomullsklut, lakkrull med forlengerskaft (Jordan) og lakk (Trestjerner oljebasert klarlakk fra Scanox). Vi har her også tatt med en bredpensel (Jordan), alternativet til lakkrull.

Dele på Pinterest

Se Fargemagasinet nr. 5/03

Dette trenger du:

Gulvslipemaskin

Kantslipemaskin

Trekantsliper

Slipepapir

Maskiner fra - IBG tlf. 23 24 48 00

Oljing av parkett:

Mallerrulle

Forlengerskaft

Gulvolje - Trip trap

Poleringsmaskin med røde og hvite pads - IBG tlf. 23 24 48 00

Håndpads

Bomullskluter

Lakkering av parkett:

Gulvpanelrens - Scanox

Bomullsklut

Lakkrull alt. bredpensel

Forlengerskaft

Lakk

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]