IFI logo
Se flere bilder
Farg parketten mørk

Foto: Frode Halvorsen og Tor Henning Støldal/ifi.no

Farg parketten mørk

Lei den lyse parketten? Farg den mørk!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å farge gulvet mørkt er et godt alternativ til å skifte ut hele gulvet. Du kan oppnå et delikat og lekkert resultat om det gjøres skikkelig. Selve jobben kan være noe vanskelig og tidkrevende, men ikke umulig hvis du er tålmodig og litt nevenyttig.

Vi har fulgt prosessen der en maler har pusset opp gulvet hjemme hos seg selv trinn for trinn. Gulvet var i utgangspunktet et helt fint eikegulv, men nå skulle det få en ny, flott farge. Om du følger tilsvarende fremgangsmåte kan også du gi gulvet ditt et løft.

Pris for å få jobben gjort

Prosessen er noe vanskelig, men ikke uoverkommelig om man er tålmodig og nøyaktig. Men for å være sikret et jevnt resultat kan det være lurt å sette bort jobben til fagfolk. Pris for nedsliping av gulv, toning og lakkering ligger totalt på rundt 350 kroner per kvadratmeter hos malermester.

Vedlikehold?

Det flotte med lakkbehandlingen er at den krever svært lite vedlikehold. Når man har lakket gulvet med så mange som fem strøk er det ikke nødvendig å foreta noen form for vedlikehold på en 15 års tid. Dette i motsetning til oljebehandling som må gjentas ca hvert fjerde år. For at gulvet skal holde seg lengst mulig er det lurt å bruke minst mulig vann ved vasking, da dette vil kunne skade treverket. En tørr mopp eller støvsuger er det beste alternativet.

1. Slip gulvet jevnt

Bruk en stor gulvsliper for å få et fint resultat.

2. Påfør toning/beis

Deretter er det påført en toning med riktig farge. For eksempel en matt interiørbeis. Toningen må tørke et døgn før du fortsetter prosessen.

3. Påfør to lag lakk

I dette tilfellet er det benyttet en halvblank oljelakk. Også denne behandlingen må tørke et døgn for hvert strøk.

4. Puss med fint papir

Denne gangen skal det pusses med et finere papir. Det er viktig at gulvet er lakket to ganger før man gjør dette, ellers vil man lett arbeide seg gjennom materialet.

5. Påfør tre lag lakk

Når gulvet er pusset jevnt og fint er det frem med lakken igjen. Denne gangen er prosessen gjentatt 3 ganger for å få det jevne fine resultatet.

Se flere bilder
Farg parketten mørk

Foto:

Tips:

- Maskiner til sliping fås leid hos fargehandlere og byggvarehus.

- Det er mulig å lage en hjemmelaget toning. Du lager da en blanding bestående av 70% white sprit og resten matt benarolje. I tillegg tilsetter du pigmenter for å få den rette fargen. Dette er ingredienser du kan få kjøpt i store fargehandlere.

- Det er viktig at all påføring av lakk og beis skjer i samme retning som trebordene for å unngå skjolder. Denne prosessen kan være vanskelig, da alt må fordeles helt jevnt for å få et fint resultat. Det er også vrient å få dette jevnt på store gulvflater, så er du usikker kan det være fornuftig å få en fagmann til å gjøre jobben.

- Da hver av påføringene med toning og lakk skal tørke et døgn bør du beregne minst en ukes tid på hele prosessen.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.