Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Unngå skjolder i husets hjerte

Veggene på kjøkkenet utsettes gjerne for større slitasje enn på soverommet og stuen. Med riktig overflatebehandling unngår du skjolder ved rengjøring og når stolen skraper borti veggen.

 • <b>FORKLARING:</b> Symboler på tapetruller og i tapetbøker forklarer egenskaper ved produktet. Jo flere vaskebølger tapetet har, dess mer rengjøring takler det.

  Foto:

 • <b>FORKLARING:</b> Symboler på tapetruller og i tapetbøker forklarer egenskaper ved produktet. Jo flere vaskebølger tapetet har, dess mer rengjøring takler det.

  Foto:

 • <b>MATT:</b> Med matte malinger får du en fin farge og et delikat uttrykk. Mange matte malinger gir en avtørkbar overflate.

  Foto: Beckers

 • <b>PRAKTISK:</b> Et praktisk innrettet hjem med rengjøringsvennlige flater, gjør familielivet enklere. Med en maling som løfter den flotte veggfargen, må du ikke kompromisse med vaskbarhet og slitasjemotstand.

  Foto: Nordsjö

 • <b>VEGGDEKOR:</b> Mønstrede vegger kledd med tapet er ikke et problem på kjøkkenvegger. Mange tapeter takler fint den slitasje de kan bli utsatt for på kjøkkenveggen.

  Foto: Borge

Annonse
Annonse

I husets viktistre rom – kjøkkenet – utsettes veggene ofte for mer enn overflater andre steder i huset. Der vi lager mat og spiser, er det fort gjort å få stenk eller sprut fra kokkelering eller servering på veggene. De nymalte eller nytapetserte flatene bør takle rengjøring uten å få glansskjolder. Veggen bør heller ikke få riper om vi er så uheldige og skraper stolryggen mot veggen, eller subber borti med matkassene.

Heldigvis finnes både malinger og tapeter som tåler rengjøring og slitasje bedre enn gjennomsnittet. Dette bør du se etter:

Tapet – Vaskebølger

Tapet på kjøkkenet

VEGGDEKOR: Mønstrede vegger kledd med tapet er ikke et problem på kjøkkenvegger. Mange tapeter takler fint den slitasje de kan bli utsatt for på kjøkkenveggen.
(Borge)

Alle tapetkolleksjoner er utstyrt med symboler som forklarer egenskaper med produktet. I hvilken grad tapetet er vaskbart går frem av antall bølger i et symbol. Én vaskebølge signaliserer en ømfintlig overflate, mens tre vaskebølger tilsier at tapetet kan rengjøres med såpevann uten å få skjolder. Er det i tillegg til vaskebølge en børste på symbolet, kan overflaten til og med skures lett med myk bust.

De mest vaskbare overflatene finner du i tapetkolleksjoner med vinyltapeter. Men også mange fibertapeter har slitesterke overflater. Et mer ømfintlig tapet kan forsegles med en vanntynnet, klar lakk for å få bedre motstandsevne. Dette kan dog påvirke farge og glans i tapetet. Forhør deg med ekspertisen der du kjøper tapet og maling.

– Hvis du vil lakkere over tapetet, anbefaler vi en slitesterk lakk. Bruk gjerne en silkematt gulvlakk, sier Tom Rune Bergestuen, teknisk fagsjef hos Borge.

Tapetsymboler – vaskebølger

FORKLARING: Symboler på tapetruller og i tapetbøker forklarer egenskaper ved produktet. Jo flere vaskebølger tapetet har, dess mer rengjøring takler det.

Maling – Kvalitet

Maling på kjøkkenet

MATT: Med matte malinger får du en fin farge og et delikat uttrykk. Mange matte malinger gir en avtørkbar overflate.
(Beckers)

Steder der det ønskes ekstra vaskbarhet og ripefasthet, som på kjøkkenet, kan ekstra robuste og vaskbare kvaliteter brukes. Disse har normalt omtrent silkematt glans og gir en praktisk og flott overflate.

Helmatte veggprodukter har ikke så sjeldent en ømfintlig overflate, og velger du å bruke slike produkter, må du belage deg på at det lett kan oppstå merker som fører til behov for ommaling. Dette er dog en sannhet med modifikasjon, fordi det finnes forsterkede malingkvaliteter og spesielle formuleringer med matt og helmatt glans som gir en robust og vaskbar overflate. Det er også mulig å forsegle en ømfintlig overflate med en sealer eller en matt, klar lakk.

– Før du maler må du sikre at underlaget er gjort rent skikkelig. Alle flater på et kjøkken er befengt med fett, og det er viktig å bruke et rengjøringsmiddel som er beregnet for bruk før maling, og å skylle godt, sier Per Myhre, teknisk sjef hos Nordsjö.

Ønsker du en matt vegg bør du lese godt på emballasjen og pakningsvedlegget, hvorvidt malingen regnes for å være vaskbar eller robust.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]