Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Gjor det selv

Solfargen på vei tilbake

  Butinox, @teklan, Nordsjö, Flügger, Dagny Fargestudio, Pantone, Pej
Gult har ligget og vaket i trendbildet en god stund. Nå ser det ut til at den har mer vind i seilene, og kommer til å bli en viktig interiørfarge framover.

Gult ble nesten utslitt på 80-90-tallet, men det er lenge siden. Nå dukker den opp stadig oftere og i større doser både på interiør og klær. Tendensen viste seg tydelig på høstens interiørmesser, der mange utstillere brukte gult for å vekke interesse.

Tar tid

Det tar tid fra en farge dukker opp i trendbildet til den blir fanget opp av majoriteten. Da Nordsjö lanserte Ochre Gold som Årets Farge for to år siden, landet de på den gullinspirerte fargen blant flere aktuelle gultoner de så dukke opp hos toneangivende designere og arkitekter. Siden har fargen fått flere tilhengere. Da Fargerike presenterte blått som Årets Farge 2018 ble gult vurdert som «kjempehot», uten at den nådde helt til topps, der ruver blått og vil nok gjøre det lenge.

Okergul veggfarge
OCHRE GOLD: Malingsprodusenten Nordsjö var tidlig ute med gult, da de lanserte Ochre Gold som Årets farge for 2016. (Foto: Nordsjö)

Farge som skaper velvære

Harmonisk og gul fargepalett
HARMONI: I danske Pej-gruppens fargevarsel for vår/sommer 2019 er gult en viktig farge. I denne paletten er det farger som skal skape velvære og påvirke humøret. (Foto: Pej)

Trendbyråene er samstemte og omtaler gult som en viktig farge i sine fargeprognoser. I prognosene til den danske Pej-gruppen for vår/sommer 2019 er gult sentral i flere paletter. I et tema de kaller Harmony utforsker de fargers evne til å skape velvære, påvirke humør og oppførsel, og har funnet toner som skal motivere og lindre. I den rene og lyse paletten er det flere gulnyanser i kombinasjon med milde grønne- og lillatoner.

I Pantones rapport om motefarger for våren 2018 finner vi også flere friske nyanser av gult.

Friske gulnyanser
FRISKT: Disse friske gulnyansene finner vi blant motefargene hos Pantone for våren 2018. (Foto: Pantone)

Årets viktigste farge

Gulnyanser
AKTUELLE NYANSER: Det er ikke bare én gulfarge som er «riktig». Dette er et tema med mange variasjoner. Her har Dagny Fargestudio satt sammen en palett med de mest aktuelle gulnyansene. (Dagny Fargestudio/Årets Farge 2018)

Dagny Thurmann Moe i Dagny Fargestudio vurderer gult som årets viktigste farge for 2018.

– Endelig kommer gult inn i varmen igjen, sier hun, og henviser til at gult lenge har vært en hatfarge på grunn av overdosen vi fikk på 90-tallet.

At fargen nå vinner stadig flere tilhengere tar hun som et bevis på at vi er rede til å kaste alle hemninger når det gjelder fargebruk.

– Nå er den siste fargebarrieren er brutt. Gult speiler på mange måter dagens verdensbilde, og føles som et friskt, optimistisk og entusiastisk pust, sier hun. 

Butinox Interiør gult fargekart
GLITRE: Butinox Interiør anbefalte tidligere i år gulfargen Glitre som følge til blåturkise- og grånyanser for å skape sommerfølelse som varer hele året. (Foto: Butinox)
Gult på veggen
SIENA CLAIRE: Gult har kommet og gått gjennom ulike stilepoker. Malingsleverandøren Flügger har tatt fram igjen Siena Claire fra sine stilhistoriske fargekort som en av de aktuelle fargene nå. (Foto: Flügger)
Gult i arkitekturen
ARKITEKTUR: De gylne fargene kommer også til uttrykk i arkitekturen og valg av materialer. (Foto: Nordsjö)
Les også Varmt interiør med okergult i høst

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Gjor det selv

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: