IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Gi gråslitt sedertre farge og lød

Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no og Owatrol

Gi gråslitt sedertre farge og lød

Ujevn gråfarging, oppsprekking, råte og sopp er noen av utfordringene ved ubehandlet treverk utendørs. Også treslag som påstås å trenge lite eller intet vedlikehold påvirkes av sol og regn.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange drømmer om den vedlikeholdsfrie fasaden har gått i knas etter ujevn gråfarging og skjoldete utseende, sprekker, råtedannelse og begroing. Til forskjell fra gran, som er meget enkel å overflatebehandle og vedlikeholde, kan sedertre, lerk og royalimpregnert tre by på utfordringer hvis kledningen ved en senere anledning skal overflatebehandles. Tradisjonell behandling med maling eller beis anbefales ikke av malingprodusentene. Derimot kan oljebehandling utføres.

Beskytter lenge

– Textrol er en mettende transparent olje som inneholder UV-filter. Den gir lød til treverk og en silkematt finish, forteller Christian Kolderup i Owatrol.

Oljen gir langvarig beskyttelse mot fuktskader og flasser ikke. Textrol brukes som vedlikeholdsbehandling for eik, lerk, rød seder, royal- og trykkimpregnert treverk.

– Nytt for i år er en sort pigmentering. Oljen finnes fra før som fargeløs, gylden og rustikk eik, valnøtt og naturgrå, sier Kolderup.

 

FLERE PROBLEMLØSERE:

Se flere bilder
Oljesjef

Foto: Kristian Owren/ifi.no

OLJESJEF: Christian Kolerup markedsfører Owatrol i Norge.

Farge og glans

Sortimentet til Owatrol består av flere problemløsere. Oljer som er spesielt fomulert for å løse utfordringer der tradisjonelle metoder og produkter kommer til kort. Farge- og glansfornyeren Polytrol er et av disse:

En malt eller lakkert flate kan se matt og falmet ut, uten at beskyttelsen er svekket.

Med Polytrol kan opprinnelig utseende gjenvinnes og forlenge vedlikeholdsintervallet. Middelet trenger langt inn i underlaget og fukter pigmentene slik at farge og glans som sollys, regn og forurensing har slitt vekk, kommer tilbake.

Polytrol kan også brukes for å gi glans og farge til sykkelskjermer, deler på grillen som ikke blir varme, stoler og bord i plast og solbleket putekasse, gelcoat og plastmaterialer på båten, campingvognen og fabrikkmalte dører og vinduer.

Se flere bilder
NY GLANS

Foto: Owatrol

NY GLANS: Falmet plast får ny farge og lød med et strøk Polytrol.

Overligger uten flassing

Til rekkverk og overliggere ute anbefales ofte beis som alternativ til dør- og vindusmaling. Er et dekkende resultat ønsket, kan det være forsøket verdt å grunne treverket i to strøk, vått-i-vått med ren Owatrol-olje. Etter et døgns tørke- og herdetid, har treverket fått en høyblank hinne som kan overmales med en dør- og vindusmaling.

Se flere bilder
TOPPEN

Foto: Bjørg Owren/ifi.no

TOPPEN: Overliggeren på rekkverk er spesielt utsatt for vær og vind. Ved å imprengere med Owatrol før du maler, forhindres flassing grunnet fukt.

Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Bjørg Owren  | 
Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Bjørg Owren  | 
Denne fargen velger du på maling i 2022
Innendørs

Gult er fargen som har gått fra å være et lunt innslag på puter i sofaen, til å bli den nye store basisfargen til vegger og tak. I høst kjøper vi maling med varm farge for å få det...

Bjørg Owren  | 
Hardvoksolje – oljen som blir som en lakk
Innendørs

Hardvoksolje er ikke noe nytt, men bruken av produktet har i senere tid økt kraftig på møbler og gulv. Behandlingen forsegler porene i treet, og gir samtidig en beskyttende overflate....

Chera Westman  | 
Godt følge til brunt
Innendørs

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Bjørg Owren  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.