Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Små mirakler på boks

Blant bokser og kanner i butikken der du kjøper maling, finnes en rekke litt ukjente oljer som kan gjøre underverker på uante måter. Du kan blant annet skremme vekk snegler, friske opp falmende slagstøvler og smøre sykkelkjeden uten at den blir en klebrig støvsamler!

 • Små mirakler på boks

  Foto:

 • Et lite tre vokste dårlig grunnet maurinvasjon. Med et strøk Owatrol på stammen forsvant maurene, og treet begynte å trives!

  Foto:

 • Små mirakler på boks

  Foto:

 • Med Polytrol får falmet metallmaling fargen tilbake.

  Foto:

 • Små mirakler på boks

  Foto:

 • Små mirakler på boks

  Foto:

Annonse
Annonse
Med Polytrol får falmet metallmaling fargen tilbake.

Med Polytrol får falmet metallmaling fargen tilbake.

Brukes for eksempel til:

 • Lakkerte metall- og plastdeler: skjermer på sykkel og deler på grillen som ikke blir varme.  
 • Plastmøbler og gjenstander i hagen: falmede stoler og bord i plast, putekassen, barnas leker og til og med slagstøvler kan få ny fordums glans tilbake.
 • Glassfiber: falmet gelcoat og plastmaterialer på båten, campingvognen og skiboksen.
 • Metall: Beskytter mot korrosjon på bart metall, gjenoppretter og beskytter glansen til polert metall og brukes på krom, aluminium, messing, bronse og rustfritt stål. Oksiderte aluminium- og kromdetaljer som er blitt matt får glansen tilbake.
 • Hagen: betong, marmor, skifter og uglaserte fliser får en dypere farge og beskyttelse mot tilsmussing. Brukes på hagestein, gravsteiner, steinmurer, steinplattinger og -trapper.
 • Huset: Fabrikkmalte dører og vinduer som er blitt falmet og skjoldete kan få en jevn glans tilbake.

– Man bør imidlertid være forsiktig ved bruk av Polytrol på hvite flater og hvit plast, fordi oljen kan gulne, sier oljeekspert Anne-Lise Hansen hos Owatrol.

Polytrol er ikke en overflatebehandling, men skal trekke inn i underlaget. Midlet påføres med pensel, og poleres med en lofri klut eller fin stålull (0000). Polytrol skal ikke danne film, og overflødig olje fjernes med klut. 

Hindrer rust og skremmer snegler

Owatrol olje ble utviklet i 1840 som en fortynning for maling. I dag brukes den som rustbeskyttelse, grunning, malingtilsetning og for å forhindre at malte flater flasser. Owatrol er med andre ord en allsidig olje med god evne til å penetrere inn i underlaget. På rustent metall driver den ut fukt og luft, og forhindrer videre utvikling av rusten. Ved bruk på treverk fyller den opp treets porer slik at vann ikke forårsaker avflassing av maling.

Men Owatrol har også andre, mer overraskende egenskaper:

– Snegler og maur liker ikke Owatrol, uten at jeg vet hvorfor. Den som bruker pallekarmer som bed til i kjøkkenhagen, kan påføre Owatrol på treverket og derved slippe at snegler spiser opp grønnsakene. En venn som hadde et lite epletre som aldri blomstret fordi det var fullt av maur, malte stammen med Owatrol. Maurene ble borte og treet både blomstret og ga frukt, sier Anne-Lise Hansen. 

Et lite tre vokste dårlig grunnet maurinvasjon. Med et strøk Owatrol på stammen forsvant maurene, og treet begynte å trives!

Et lite tre vokste dårlig grunnet maurinvasjon. Med et strøk Owatrol på stammen forsvant maurene, og treet begynte å trives!

Brukes for eksempel til:

 • Kan påføres direkte på rustne overflater, der det forsegler underliggende, rent metall mot videre rustdannelse på stålkonstruksjoner, rekkverk, gitter, rør og trapper.
 • Kan brukes på ikke-jernholdige metaller som sink, kobber, aluminium.
 • Kan brukes som grunning for galvaniserte overflater, slik at hverken forvitring eller syrebehandling er nødvendig.
 • For utendørs treverk der flassing er et problem: Vindskier, rekkverk, vinduer, hjørnekasser og omramminger.
 • Brukt som grunning på treverk og tidligere oljemalte underlag gir oljen en blank flate med god vedheft for videre malingsbehandling.

– På steder der maling gjerne flasser, som rekkverk, vannbord og vindskier kan Owatrol brukes som grunning for at det nye strøket skal sitte bedre, sier Anne-Lise Hansen.

– Først må du skrape vekk all løs maling, og pusse overganger mellom gammel maling og bart tre. Deretter påføres Owatrol i to strøk vått-i-vått på bart tre, og deretter ett strøk over hele flaten. Når underlaget har tørket i ett døgn, har det fått en blank hinne og er klar for videre behandling med maling, sier hun.  

Brukes blant annet til:

 • Løsner: Frigjør og løsner deler som har rustet fast eller oksydert fast, slik som skruer, bolter og beslag.
 • Tiner og fortrenger fukt: En lås som er fryst igjen åpnes på noen strakser med Transyl.
 • Smører og beskytter: Middelet flyter godt ut og smører uten å klebre. Sykkelkjeder og nav, knirkende hengsler, stoppekranen som ikke vil stenge vannledningen helt. Transyl etterlater en tynn beskyttelsesfilm på metalloverflater for å beskytte mot fuktighet og rask oksydering, men klebrer ikke og får derfor ikke smuss og støv til å feste seg.
 • Rengjør: Fjerner smuss, sot og fett og fortrenger vann.

Transyl inneholder ingen etsende stoffer, syrer, eller silikon og påføres fra sprayboks. 

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]