IFI logo
Se flere bilder
Små mirakler på boks

Foto: Owatrol

Små mirakler på boks

Blant bokser og kanner i butikken der du kjøper maling, finnes en rekke litt ukjente oljer som kan gjøre underverker på uante måter. Du kan blant annet skremme vekk snegler, friske opp falmende slagstøvler og smøre sykkelkjeden uten at den blir en klebrig støvsamler!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Falmet plast blir som nytt

Polytrol er en dyptpenetrerende olje som gjenoppretter det opprinnelige utseendet til gelcoat, plast, metall og andre overflater. Midlet trenger langt inn i underlaget der det gjenfukter pigmentene slik at den farge og glans som sollys, regn og forurensing har slitt vekk, kommer tilbake. På den måten gir Polytrol falmet plast og malte flater tilbake en fresh farge og fin glans. Siden midlet ikke inneholder silikon, kan flaten overmales ved en senere anledning.

Se flere bilder
Polytrol gir flamet gummi og plast fargene tilbake.

Foto:

Polytrol gir flamet gummi og plast fargene tilbake.

Brukes for eksempel til:

 • Lakkerte metall- og plastdeler: skjermer på sykkel og deler på grillen som ikke blir varme.  
 • Plastmøbler og gjenstander i hagen: falmede stoler og bord i plast, putekassen, barnas leker og til og med slagstøvler kan få ny fordums glans tilbake.
 • Glassfiber: falmet gelcoat og plastmaterialer på båten, campingvognen og skiboksen.
 • Metall: Beskytter mot korrosjon på bart metall, gjenoppretter og beskytter glansen til polert metall og brukes på krom, aluminium, messing, bronse og rustfritt stål. Oksiderte aluminium- og kromdetaljer som er blitt matt får glansen tilbake.
 • Hagen: betong, marmor, skifter og uglaserte fliser får en dypere farge og beskyttelse mot tilsmussing. Brukes på hagestein, gravsteiner, steinmurer, steinplattinger og -trapper.
 • Huset: Fabrikkmalte dører og vinduer som er blitt falmet og skjoldete kan få en jevn glans tilbake.

– Man bør imidlertid være forsiktig ved bruk av Polytrol på hvite flater og hvit plast, fordi oljen kan gulne, sier oljeekspert Anne-Lise Hansen hos Owatrol.

Polytrol er ikke en overflatebehandling, men skal trekke inn i underlaget. Midlet påføres med pensel, og poleres med en lofri klut eller fin stålull (0000). Polytrol skal ikke danne film, og overflødig olje fjernes med klut. 

Se flere bilder
Med Polytrol får falmet metallmaling fargen tilbake.

Foto:

Med Polytrol får falmet metallmaling fargen tilbake.

Hindrer rust og skremmer snegler

Owatrol olje ble utviklet i 1840 som en fortynning for maling. I dag brukes den som rustbeskyttelse, grunning, malingtilsetning og for å forhindre at malte flater flasser. Owatrol er med andre ord en allsidig olje med god evne til å penetrere inn i underlaget. På rustent metall driver den ut fukt og luft, og forhindrer videre utvikling av rusten. Ved bruk på treverk fyller den opp treets porer slik at vann ikke forårsaker avflassing av maling.

Men Owatrol har også andre, mer overraskende egenskaper:

– Snegler og maur liker ikke Owatrol, uten at jeg vet hvorfor. Den som bruker pallekarmer som bed til i kjøkkenhagen, kan påføre Owatrol på treverket og derved slippe at snegler spiser opp grønnsakene. En venn som hadde et lite epletre som aldri blomstret fordi det var fullt av maur, malte stammen med Owatrol. Maurene ble borte og treet både blomstret og ga frukt, sier Anne-Lise Hansen. 

Brukes for eksempel til:

 • Kan påføres direkte på rustne overflater, der det forsegler underliggende, rent metall mot videre rustdannelse på stålkonstruksjoner, rekkverk, gitter, rør og trapper.
 • Kan brukes på ikke-jernholdige metaller som sink, kobber, aluminium.
 • Kan brukes som grunning for galvaniserte overflater, slik at hverken forvitring eller syrebehandling er nødvendig.
 • For utendørs treverk der flassing er et problem: Vindskier, rekkverk, vinduer, hjørnekasser og omramminger.
 • Brukt som grunning på treverk og tidligere oljemalte underlag gir oljen en blank flate med god vedheft for videre malingsbehandling.

– På steder der maling gjerne flasser, som rekkverk, vannbord og vindskier kan Owatrol brukes som grunning for at det nye strøket skal sitte bedre, sier Anne-Lise Hansen.

– Først må du skrape vekk all løs maling, og pusse overganger mellom gammel maling og bart tre. Deretter påføres Owatrol i to strøk vått-i-vått på bart tre, og deretter ett strøk over hele flaten. Når underlaget har tørket i ett døgn, har det fått en blank hinne og er klar for videre behandling med maling, sier hun.  

Se flere bilder
Et lite tre vokste dårlig grunnet maurinvasjon. Med et strøk Owatrol på stammen forsvant maurene, og treet begynte å trives!

Foto:

Et lite tre vokste dårlig grunnet maurinvasjon. Med et strøk Owatrol på stammen forsvant maurene, og treet begynte å trives!

Verktøy på boks

«Verktøy på boks» er en folkelig måte å beskrive Transyl på. Den åpner vriene beslag, tiner igjenfrosne låser, løsner skruer som sitter fast og smører knirkende sykkelkjeder. Dette er en smørende og dyptpenetrerende olje med helt unike egenskaper. Blant annet er den selvspredende og kan til og med klatre.

– Transyl trenger inn overalt, slik at man kommer til å smøre selv på utilgjengelige steder. Transyl brukes gjerne ved demontering og vedlikehold av ulike metallgjenstander og maskiner. Det har svært lav overflatespenning som kombinert med kapillarvirkning gjør at Transyl klatrer langs loddrette sider av metalldeler, sier Anne-Lise Hansen. 

Se flere bilder
Sett inn hageverktøyet med en smørende olje, så går jobben lettere.

Foto:

Sett inn hageverktøyet med en smørende olje, så går jobben lettere.

Brukes blant annet til:

 • Løsner: Frigjør og løsner deler som har rustet fast eller oksydert fast, slik som skruer, bolter og beslag.
 • Tiner og fortrenger fukt: En lås som er fryst igjen åpnes på noen strakser med Transyl.
 • Smører og beskytter: Middelet flyter godt ut og smører uten å klebre. Sykkelkjeder og nav, knirkende hengsler, stoppekranen som ikke vil stenge vannledningen helt. Transyl etterlater en tynn beskyttelsesfilm på metalloverflater for å beskytte mot fuktighet og rask oksydering, men klebrer ikke og får derfor ikke smuss og støv til å feste seg.
 • Rengjør: Fjerner smuss, sot og fett og fortrenger vann.

Transyl inneholder ingen etsende stoffer, syrer, eller silikon og påføres fra sprayboks. 

Se flere bilder
Små mirakler på boks

Foto:

Sett inn hageverktøyet med en smørende olje, så går jobben lettere.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.