IFI logo
Se flere bilder
Gulvolje gjør skiferen lettvasket

Foto: Produsentene

Gulvolje gjør skiferen lettvasket

Jeg ble så glad da jeg leste på deres nettside under utendørs terrasse at jeg kunne behandle skiferflisene mine for å få en finere overflate og lettere renhold. Vanlig gulvolje var tingen. Men i fargehandelen anbefalte de absolutt ikke dette! Hva gjelder egentlig?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så flott at vi kunne inspirere deg til å behandle flisene! Jeg har igjen vært i kontakt med vår oljeekspert Finn Wang, og han bekrefter det som er skrevet i teksten du har sett på nett. (Oljing av stein og betong)

Tørker i luft

Det finnes mange gode klinkeroljer og betongoljer og spesialoljer for skifer og naturstein, men disse er mange ganger unødvendig dyre. En tørrende olje av god kvalitet - det vil si oljer som tørker i kontakt med luft og som har høyt tørrstoffinnhold - skal også fungere fint til dette formål. Vanlige gulvoljer for tregulv er godt egnet, liksom oljer for kjøkkenbenken eller rustbeskyttende oljer. Disse har høy slitestyrke.
Når oljen trekker ned i materialet, herder den inne i porene og tetter dem. Det er dette som gjør at steinen blir lettere å holde ren. Dette gjelder både utendørs og innendørs!

Påfør tynt

Du bør imidlertid være obs på et par ting:


1. Skiferen vil forandre farge og bli mørkere for bestandig. Vil du få en forhåndssjekk på hvordan det vil bli seende ut, kan du slå ut litt vann på skifergulvet. Fargen våt skifer har, vil være tilnærmet den som oljet skifer får.


2. Ved påføring av olje er det viktig å smøre ut litt om gangen, og å se til at det ikke blir stående olje på overflaten. Oljen skal trekke ned i steinmaterialet og fylle porene. Det vil være nødvendig å olje inn flaten flere ganger for å mette steinen, men det er altså viktig at det ikke dannes en oljefilm på overflaten! Når oljen trekker ned, herder den inne i porene og tetter dem. Det er dette som gjør at steinen blir lettere å holde ren. Øv deg gjerne på et lite synlig sted - under en benk eller et bord eller lignende. Påfør da olje på et par kvadratcentimeter, slik at du ser hvor fort og hvor mye som trekker inn. Oljen skal altså påføres i tynne sjikt, og overskytende skal tørkes vekk med en lofri, våtsterk fille. Etter bruk må fillen fuktes med vann eller oppbevares et brannsikkert sted, siden den ellers kan ta fyr. 

3. Lyse steinmaterialer som marmor og kalkstein bør ikke settes inn med olje, siden denne vil gulne etter hvert. På sorte og mørk grå skiferfliser vil dette ikke være synlig. 

Lykke til!

Gode oljer:

Alanor

Brynsløkken

Scanox

IBG

Herdins

 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.