IFI logo
Se flere bilder
Gatekunsten inn i finrommet

Foto: Chera Westman/ifi.no

Gatekunsten inn i finrommet

Spraymaling kan brukes til mye mer enn å tagge ned fasader og T-banevogner med. Såkalt Street Art er på vei inn i kunstsalonger og kreative kurs, og kanskje også inn i de private hjem.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Si graffiti eller Street Art, og tankene vil hos mange gå til taggere som årlig skader bygninger og verdier for millioner av kroner. Men Urban Art, Street Art eller rett og slett graffiti er for alvor på vei inn i kunstsalongene. Hvert år går 3 000 nordmenn på kreative kurs i maling, og interessen for sprayfarger i kombinasjon med akrylmalinger på lerreter øker.

– Alle kunstnere vet hva Montana spraymalinger er, sier Øyvind Lunde, markedssjef i Decorativ, som distribuerer kunstnermateriell til faghandlere over hele landet.

Se flere bilder
 BETONGKULT:  Tilstøtende vegg og gulv er behandlet med Beton Cire - et produkt som gir betonglook og som kan farges i nært sagt hvilken farge du ønsker.

Foto:

BETONGKULT: Tilstøtende vegg og gulv er behandlet med Beton Cire - et produkt som gir betonglook og som kan farges i nært sagt hvilken farge du ønsker.

Urban Café

At spraymaling også kan brukes på vegger inne i bygg, i private hjem og offentlige rom, vil de vise med en demovegg i butikken til Duri Fagprofil i Oslo. Her har en graffitikunstner malt opp et stort motiv på en fondvegg i en krok som brukes til kafé, workshops og som ventehjørne for kunder. Stedet har fått navnet Urban Café, etter initiativtaker og daglig leder i Duri Fagprofil, Dan Urban Styffe.

– Tanken er å vise at spraymaling kan brukes på mange forskjellige måter, og at det kan skape en kul effekt. Det er en rask måte å male på, du trenger ikke å maskere så mye, men det kreves ventilasjon mens du arbeider, sier Øyvind Lunde. 

Se flere bilder
 INKOGNITO:  En ung grafittikunster fikk i oppdrag å dekorere endeveggen i Urban Café.

Foto:

INKOGNITO: En ung grafittikunster fikk i oppdrag å dekorere endeveggen i Urban Café.

Matte malinger

Kritikken mot spraymalinger har gått ut på at de lukter sterkt av drivgasser, renner mye og bare finnes i blanke farger. I sortimentet fra Montana finnes marmoreringsmalinger, glittermalinger, fluoriserende malinger som lagrer dagslys og lyser i mørke, malinger som lager krakkeleringseffekter, flere ulike metalliske malinger og grunninger, samt topplakk i ulike glansgrader.

– Malingene er matte, de tørker raskt og renner lite. Dysene er meget trykksensitive slik at man enkelt kan kontrollere mengden maling. Dysene finnes også i flere ulike typer for ulike påføringsprofiler, forklarer han.

– Når du maler med spray har du ikke anledning til å blande farger eller tynne malingen. Derfor må vi ha et bredt utvalg farger. Malingene finnes i 200 farger, hvorav vi lagerfører 100. Fargene har kule navn som Pepperoni Mild, Blast Orange, Bazooka Joe, Vampirella, Teen Spirit, Poison Pastel og Duck Season, og savner referanser til NCS- og RAL-systemet, sier Lunde.

Se flere bilder
 FARGERIKT: Tegnesenteret lagerfører 100 ulike farger, og malingene er matte og både renner og lukter lite.

Foto:

FARGERIKT: Tegnesenteret lagerfører 100 ulike farger, og malingene er matte og både renner og lukter lite.

Tilbake til fargehandelen?

– Da vi startet med kunstnermaterialer på 90-tallet ble produktene i stor grad solgt i fargehandelen, men nå er våre produkter langt på vei fjernet. Men det er fortsatt mange fargehandlere som fører kunstmalinger. Det er ofte butikker der de ansatte har kompetanse og egen interesse, sier Lunde.

Nå håper distributøren på at flere fargehandelere igjen skal ta inn sprayfargene, sammen med et utvalg andre populære kunstnerprodukter, slik som akrylmalinger, papir og lerreter, sett med pensler for akvarell, akryl og olje, fargeleggingsbøker, tusjer og fargeblyanter, og også en seksjon med spraymalinger i utvalgte farger.

I butikken Urban Café er det også brukt en rekke andre produkter fra sortimentet. Disse er delvis brukt på en innovativ og ny måte. Gulvet er kledd med grønnfarget og grå Beton Cire, og på deler av veggene sitter våtromsplater med baksiden frem. 

Se flere bilder
 VENTEROM: Urban Café er innredet i en krok i butikken til Duri Fagprofil på Brobekk i Oslo. Her arrangeres workshops, og kunder kan slappe av med en kaffe mens de venter.

Foto:

VENTEROM: Urban Café er innredet i en krok i butikken til Duri Fagprofil på Brobekk i Oslo. Her arrangeres workshops, og kunder kan slappe av med en kaffe mens de venter.

Mer informasjon:

Duri Fagprofil

IBG (Industri- og Boligprodukter)

Decorativ AS (Tegnesenteret)

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.