IFI logo
Se flere bilder
Rommets blikkfang

Foto: Produsentene

Rommets blikkfang

Nordmenn elsker fondvegger. Det meste går som fondvegg. Du kan velge blant alt fra beis til maling, fototapet og vanlig tapet.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fondveggen er en klassiker. Det viktigste å huske på er at den skal få mye oppmerksomhet. På fondveggen er det med andre ord lov å ta den helt ut!

Fondveggen kan være en beiset panelvegg, malt vegg som dekoreres med maleteknikker, eller være som et maleri. Den kan også ha et fototapet – eller tapetseres med vanlig tapet.

 

Den første du ser...

Fondvegg eller kontrastvegg brukes ofte som betegnelse på en vegg som markeres med mønsterbruk eller en sterk farge som skiller seg ut i rommet. I dag er det vanlig å velge en fondvegg og la de andre veggene bygge opp under den.

Fondveggen stiger da fram som en kontrast til de andre veggene. Som fondvegg velges gjerne den første veggen du ser når du kommer inn i rommet. Ofte er dette kortveggen. Veggen bør ikke ha for mange dører og vinduer.

For at veggen ikke skal bli en stor, ruvende flate som står alene, gjentas fargen i andre elementer i rommet. Jo mer farge som allerede er i rommet, jo sterkere bør uttrykket til fondveggen være. Tenk helhet. Formspråket taler både til møblementet, til listverket som rammer det inn, og til andre farger og materialer i rommet.

Se flere bilder
Fondveggen er den første du ser når du stiger inn i et ro, som her i entreén.

Foto:

Fondveggen er den første du ser når du stiger inn i et ro, som her i entreén.

Tapet med mønster

Med tapet er det uante muligheter til overflater, struktur, mønster, glans og farge. Mange velger tapet som de føler kan bli noe masete på alle fire vegger, men brukt på én vegg gis rommet akkurat det som gjør det til «deres» stue.

Mønsteret på tapetet må også balanseres mot andre mønstre, større eller mindre. Her er det viktig å finne en fellesnevner: farger eller mønster. Tekstiler med klassiske ruter i samme farger som et stormønstret tapet på veggen er alltid vellykket, og gir rommet et strammere og maskulint preg.

Se flere bilder
På én vegg kan tapetet være det som tilfører rommet sin personliighet.

Foto:

På én vegg kan tapetet være det som tilfører rommet sin personliighet.

Tapet og maling

De andre veggene kan males i en rolig, dus farge valgt ut fra tapetmønsteret, eller de kan tapetseres med et tapet fra samme kolleksjon i et roligere mønster. Det reneste uttrykket skapes ved å holde de øvrige veggene i samme farge som bunnfargen i fondveggstapetet. Ved å holde deg til de samme nyansene, skapes harmoni – fortsett gjerne med de samme fargene i tilstøtende rom. Dersom tapetet er mangefarget kan de villere fargene brukes på dekordetaljer som pynteputer. Ofte finnes det matchende tekstiler til et tapetmønster.

Se flere bilder
Maling kan også skape fondveggen du ønsker.

Foto:

Maling kan også skape fondveggen du ønsker.

Tips!

Et alternativ til den tradisjonelle fondveggen kan være å sette opp mønstret tapet på to eller flere vegger for å skape en egen sone i rommet.

For mer informasjon:

Astex

Borge

Brynsløkken

Fantasi Interiør

Flügger

Green Apple

Inspirasjon Interiør

INTAG

Nordsjö

Storeys

Tapethuset

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.