Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Rommets blikkfang

Nordmenn elsker fondvegger. Det meste går som fondvegg. Du kan velge blant alt fra beis til maling, fototapet og vanlig tapet.

 • Her er et geometrisk mønstret tapet fra Storeys brukt sammen med et ensfarget for å skape soner.

  Foto:

 • Komar Scenics Edition 1 fra Fantasi Interiør. Her med designen 8-519 Sunday som leveres i størrelse 368 cm x 254 cm.

  Foto:

 • Har du en sterk farge eller et slående tapet i entreén, synes ikke lenger så godt rotet fra sko og vesker. Her: Decor Maison fra Fantasi Interiør.

  Foto:

 • En fondvegg kan være stuens smykke. Her med Belfiore fra SAHCO som føres av INTAG.

  Foto:

 • Borge fører kolleksjonen Eco Rose som strutter i roser!

  Foto:

 • Astex har denne kolleksjonen Yasmin, her med design 341745 og 341782.

  Foto:

Annonse
Annonse

Fondveggen er en klassiker. Det viktigste å huske på er at den skal få mye oppmerksomhet. På fondveggen er det med andre ord lov å ta den helt ut!

Fondveggen kan være en beiset panelvegg, malt vegg som dekoreres med maleteknikker, eller være som et maleri. Den kan også ha et fototapet – eller tapetseres med vanlig tapet.

 

Den første du ser...

Fondveggen er den første du ser når du stiger inn i et ro, som her i entreén.

Fondveggen er den første du ser når du stiger inn i et ro, som her i entreén.

Fondvegg eller kontrastvegg brukes ofte som betegnelse på en vegg som markeres med mønsterbruk eller en sterk farge som skiller seg ut i rommet. I dag er det vanlig å velge en fondvegg og la de andre veggene bygge opp under den.

Fondveggen stiger da fram som en kontrast til de andre veggene. Som fondvegg velges gjerne den første veggen du ser når du kommer inn i rommet. Ofte er dette kortveggen. Veggen bør ikke ha for mange dører og vinduer.

For at veggen ikke skal bli en stor, ruvende flate som står alene, gjentas fargen i andre elementer i rommet. Jo mer farge som allerede er i rommet, jo sterkere bør uttrykket til fondveggen være. Tenk helhet. Formspråket taler både til møblementet, til listverket som rammer det inn, og til andre farger og materialer i rommet.

Tapet med mønster

På én vegg kan tapetet være det som tilfører rommet sin personliighet.

På én vegg kan tapetet være det som tilfører rommet sin personliighet.

Med tapet er det uante muligheter til overflater, struktur, mønster, glans og farge. Mange velger tapet som de føler kan bli noe masete på alle fire vegger, men brukt på én vegg gis rommet akkurat det som gjør det til «deres» stue.

Mønsteret på tapetet må også balanseres mot andre mønstre, større eller mindre. Her er det viktig å finne en fellesnevner: farger eller mønster. Tekstiler med klassiske ruter i samme farger som et stormønstret tapet på veggen er alltid vellykket, og gir rommet et strammere og maskulint preg.

Tapet og maling

Maling kan også skape fondveggen du ønsker.

Maling kan også skape fondveggen du ønsker.

De andre veggene kan males i en rolig, dus farge valgt ut fra tapetmønsteret, eller de kan tapetseres med et tapet fra samme kolleksjon i et roligere mønster. Det reneste uttrykket skapes ved å holde de øvrige veggene i samme farge som bunnfargen i fondveggstapetet. Ved å holde deg til de samme nyansene, skapes harmoni – fortsett gjerne med de samme fargene i tilstøtende rom. Dersom tapetet er mangefarget kan de villere fargene brukes på dekordetaljer som pynteputer. Ofte finnes det matchende tekstiler til et tapetmønster.

Oppdatert: 17.12.2019  

Tips!

Et alternativ til den tradisjonelle fondveggen kan være å sette opp mønstret tapet på to eller flere vegger for å skape en egen sone i rommet.

For mer informasjon:

Astex

Borge

Brynsløkken

Fantasi Interiør

Flügger

Green Apple

Inspirasjon Interiør

INTAG

Nordsjö

Storeys

Tapethuset

Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]