IFI logo
Se flere bilder
Ja, vi elsker fondvegger

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no

Ja, vi elsker fondvegger

Ikke vær redd for å bruke mønstrede vegger på soverommet. En fondvegg kan bli rommets smykke! Men vil du ha farger og mønstre på flere vegger - blir resultatet mer balansert med roligere og mer duse mønstre.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi liker maling, vi liker tapet – og vi liker kombinasjoner av disse. Ja, fondvegger er vi glade i!

Men tapet kan også brukes på alle fire vegger i et rom. Med en fondvegg med et mønstret tapet, i en avvikende farge eller en annerledes struktur, kan du innrede soverommet etter din egen personlige smak. Uansett om du liker store mønstre og sterke farger, en enkel fargeskala i sort/hvitt, en klassisk eller romantisk stil, har hengt deg på retro-bølgen eller foretrekker en mer shabby eller industriell stil, kan du finne et tapet som passer – og en maling som matcher!

Skap balanse

– En fondvegg gir en naturlig avgrensning av en veggflate. Og ved å ta opp en farge fra tapetet i de malte flatene og tekstilene i rommet gir det balanse til interiøret, forteller interiørkonsulent Ellen Skifjeld.

Fondvegger har vært populært de siste ti årene – og lite tyder på at trenden er på vikende front.

Den vanligste veggen å bruke som kontrastvegg er den innerste veggen i rommet – den uten vindu. På soverommet er det naturlig å velge veggen bak hodegjerdet på sengen som fondvegg. Her er det valgt to vidt forskjellige tapeter til fondveggene i soverommet og gjesterommet.

Til hovedsoverommet forelsket huseierne seg i et storblomstret, moderne tapet i sort og hvitt, med lilla innslag. Det samme tapetet finnes også som tekstil, og ble valgt til liftgardinen. Siden vinduet i rommet er plassert på tilstøtende vegg, men tett mot fondveggen, danner mønsteret en helhet.

– For at fondveggen ikke skal bli en for stor og ruvende flate, bør fargene fra tapetet gjentas i rommet for øvrig. Gardinene er derfor valgt i samme design, sier interiørkonsulent Ellen Skifjeld.

Panelet på veggene er malt i en farge hentet fra bunnen i tapetet, og malingen er i halvblank glans. Fargene fra tapetet er også videreført i sengeteppe og pynteputer.

Se flere bilder
Skap balanse

Foto:

En fondvegg gir en naturlig avgrensning av en veggflate. Ved å ta opp en farge fra tapetet i de malte flatene og tekstilene i rommet gir det balanse til interiøret.

Matt og blankt

– Vi har jobbet med spillet mellom matt og blankt. Sengetøyet er laget av et tørt linstoff og tar opp lillafargen som går gjennom hele huset som en rød tråd, mens sengeteppet er sort og blankt som silke, sier Ellen Skifjeld.

Også på gjesterommet valgte eierne et stormønstret tapet som fondvegg. Denne gang med en roligere, japanskinspirert sort/hvit design, kombinert med malt panel. Hele rommet går i sort og hvitt, og en matchende lampe og hvitmalt kommode står i stil med dette.

Se flere bilder
Matt og blankt

Foto:

Lampens form matcher tapetet fra Borge.

Flere vegger

I takt med at nordmenn gjenoppdager det positive et mønstret tapet har å gi et rom, vokser også bruken av tapet. Bruken av tapet er ikke begrenset til én vegg – mange velger nå å tapetsere flere vegger, gjerne hele rom.

– Mange med åpne planløsninger velger å la tapetet gå over et hjørne, for å lage et rom i rommet, forteller Birgit Torkildsby, designsjef hos Borge.

Men da bør man velge blant andre design enn de prangende fondveggstapetene. Tapeter som egner seg for flere vegger har gjerne et roligere mønster, de kan være tekstilaktige i overflaten, ha en svak skimmereffekt, diskrete striper, duse ruter eller gå ton-i-ton.

Ved å bruke tapet på flere vegger kan interiøret oppleves som mer harmonisk og helhetlig enn om tre hvite vegger står mot en stormønstret kontrastvegg.

– Du kan for eksempel dra fondveggstapetet videre ved å bruke et lignende tapet, men med mer diskrete mønstre, sier hun.

Også ensfargede tapeter tilfører noe til interiøret som en malt flate ikke kan, mener hun.

– Ensfargede tapeter er sjelden helt ensfarget. De inneholder et svakt mønster, en nyanseforskjell, et spill mellom matt og blankt eller en svak skyggeeffekt. Dette gir flaten liv, og rommet dybde.

– Ønsker du å ta ut svingene med tapet, kan du kline til med et sprekt tapet i trapperommet, på gangen eller soverommet – dette er rom der du ikke oppholder deg lenge i av gangen, avslutter Torkildsby.

 

Se flere bilder
Flere vegger

Foto:

For mer informasjon:

Beckers

Borge

Mr Perswall

Tips! Skap helhet

På et slikt oppslag kan du finne ulike tapeter som kan brukes sammen – slik som et fondveggstapet og matchende flerveggstapeter for tilstøtende vegger eller rom.

Tapetbøkene er ofte bygd opp etter ulike tema, der fire-fem ulike tapeter vises på et fargeoppslag.

Dette ble brukt

Dette ble brukt::

  • Tak og taklister: Scotte R2, helmatt, farge 0502-Y - BECKERS
  • Panelte vegger: Elegant Aqua Lakkmaling Halvblank, farge 0801-Y25R - BECKERS
  • Gardin: Clarke & Clarke Floribunda Papillon 473/04 - BORGE
  • Tapet: Clarke & Clarke Floribunda Papillon W0034/05 - BORGE
  • Sengegavl: Odel Foss - FAGMOBLER.NO
  • Nattbord: IKEA
  • Lampe og rosa pute: KREMMERHUSET TING & SÅNT
  • Sengeteppe: PRIVAT
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.