IFI logo
Se flere bilder
Fargerik transformasjon

Foto: Chera Westman/ifi.no

Fargerik transformasjon

Det er bokstavelig talt både fargerikt og høyt og under taket hos det kreative og handy paret, Espen og Nastaran i Oslo. I et boligkompleks i en gammel fabrikkbygning har leiligheten deres over to etasjer, fått et industrielt og urbant preg.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tidligere fabrikkbygning fra 1950- og 1970-tallet har Nastaran Kowkabi og Espen Jøsang forvandlet en helt hvit leilighet med for så vidt spennende planløsning, til en avstemt symfoni med dempede farger og industrielt preg. Ikke en eneste flate er hvit lenger.

– Da vi tok over var hele leiligheten hvit. Det var hvite vegger, hvit epoksy på gulvene, hvitt kjøkken, og til og med hvit benkeplate. Det føltes veldig sterilt, nesten som å komme inn på et sykehjem, sier Espen. 

Se flere bilder
Espen Jøsang, Nastaran Kowkabi

Foto: Chera Westman/ifi.no

OPPUSSERE: Espen Jøsang og Nastaran Kowkabi har forvandlet en helhvit leilighet til en avstemt fargesymfoni med industrielle toner. 

Se flere bilder
statement-vegg industriell stil

Foto: Chera Westman/ifi.no

HJEMMEBYGGE: Espen Jøsang har selv bygd kjøkkenskapene under trappen i tillegg til noen av benkeskapene der Ikea ikke hadde skap som passet. Frontene er fra Ikea.         


Testet mange grønnfarger

Se flere bilder
mezzanin, entresol

Foto: Chera Westman/ifi.no

 ENTRESOL: I entreetasjen er takhøyden 3,8 meter, mens det ved entresolen er hele 7,95 meter fra gulvet på kjøkkenet og opp til taket over entréen. Gelenderet har Espens sveiset selv. Alle tak og vegger i leiligheten er malt med Dekso 5 fra Flügger. Den gir de malte flatene lav glans, god vaskbarhet og er robust mot slitasje.         

De brukte ikke mange ukene på å utføre selve arbeidet med å gjøre leiligheten til sin egen, men planlegging og valg av farger og materialer brukte de nesten et helt år på.

– Det tok en evighet å plukke ut alle fargene, men til slutt falt alle brikkene på̊ plass, sier Nastaran.

– Vi slet veldig med å finne den riktige grønne fargen som går igjen i entré, trappegang, stue og kjøkken. Vi testet nærmere 40 ulike nyanser før vi traff, sier Espen.

– Den mørkeblå fargen vi har bruk på soverommet fant vi derimot nesten umiddelbart, og den rødbrune vi malte gjesterommet i, fant vi da vi besøkte Flügger-butikken hvor et av kontorene har denne fargen, sier han. 

Åpen løsning

Se flere bilder
lun brunfarge Flügger

Foto: Chera Westman/ifi.no

HUBRO: Fargen fant Espen og Nastaran da de var på besøk hos Flüggers hovedkontor og butikk i Waldemar Thranes gate i Oslo. Der er et av kontorene malt i denne fargen.          

Nastaran er selvstendig næringsdrivende og driver et lite kommunikasjonsbyrå, er influenser, samfunnsdebattant og kroppsaktivist med et stort hjerte for interiør, og Espen driver eget håndverkerfirma. Sammen har de forvandlet den helhvite og sterile leiligheten til et urbant og fargerikt hjem med industrielt preg.

Den 91 kvadratmeter store leiligheten ligger i en transformert fabrikkbygning på Rodeløkka i Oslo. Leiligheten går over to etasjer, med entré, walk-in-closet og to soverom i den øverste, og stue med åpen kjøkkenløsning på bakkeplan med utgang til terrasse i en lukket bakgård. 

Gammel lissefabrikk

Bygget var opprinnelig Oslo Baand— og Lidsefabrik, og ble i 2006-2007 bygget på med flere etasjer og gjort om til leiligheter. Mange av leilighetene i bygget går over to etasjer, og det er kun korridorer med inngangsdører i annenhver etasje i bygget.

Leiligheten til Espen og Nastaran ligger i første og andre etasje, med inngang fra andre. Entreen har entresol og trapp som forbinder de to etasjene. Det er høyt under taket – hele 7,95 meter som mest fra kjøkkenet og trappen og opp over entresolen i andre etasje. 

Se flere bilder
Geneve blåfarge Flügger

Foto: Chera Westman/ifi.no

STORBY: Fargen «Geneve» i soverommet, kan beskrives som diplomatblå, og byen som har gitt den sitt navn, er en representant for det asketiske og klassiske blant europeiske design- og trendmetropoler.        

Se flere bilder
blått soverom

Foto: Chera Westman/ifi.no

GENEVE: Den blå fargen på soverommet var den første fargen som paret valgte ut. Fargen heter «Geneve» og er tatt frem av Flügger i samarbeid med den danske møbelleverandøren Eilersen.        


Tak og vegg i samme farge

Sammen med en fargekonsulent hos Flügger farve satte de sammen en fargeskala med grønn som hovedfarge, og med grå, gjennomgående mikrosement på alle gulv.

Handymann Espen og Nastaran har gjort alt selv – malt vegger og tak, sveiset rekkverk til trappen, lagt mikrosement på alle gulv, bygget inn tv- og høyttalere og plassbygd kjøkkenskapene under trappen. Frontene er kjøpt på Ikea.

– Alle tak har samme farge som veggene i rommet. Til og med lister og stikkontakter har vi malt med samme matte maling, sier Espen. 

Se flere bilder
vegg og tak i samme farge

Foto: Chera Westman/ifi.no

GJENNOMGÅENDE GRØNN: Tak og vegger i stuen er malt i fargen S 3010-G60Y i en matt maling med glans 5. Trappeløp og entré har samme farge. Legg merke til detaljene. Alle lister og stikkontakter er også malt.         

Endrer karakter etter lyset

Se flere bilder
testet mange grønnfarger

Foto: Chera Westman/ifi.no

TRAFF TIL SIST: Den lysegrønne fargen var vanskelig å finne. Etter nærmere 40 ulike prøver, traff de blink. Veggen med innfelt tv og høyttalere har Espen bygget selv. 

Stuen, som er i en åpen løsning sammen med kjøkkenet, har en mild grønn farge på vegger og tak. Fargen går godt sammen med det lyse treverket og den varme, brune sofagruppen. Grønnfargen går igjen i både trapp og entré, og ser forskjellig ut i alle rom avhengig av lyset som slipper inn i rommet.

I stuen var det en liten nivåforskjell som forstyrret mer enn den ga, og de endte med å heve gulvet noen desimeter for å jevne ut flaten. Fortsatt er det over 3 meter under taket i hele underetasjen. De store vinduene og verandadøren ut mot terrassen i bakgården, slipper inn mye lys. Mot naboleiligheten har Espen bygd en ny vegg, der både tv og høyttalere er felt inn.

All belysning, alarm og lydanlegget i leiligheten kan styres via en app i mobiltelefonen. 

«Statement-vegg»

Se flere bilder
farget sparkel KC14

Foto: Chera Westman/ifi.no

INDUSTRIELL VEGG: Kjøkkenveggen er påført KC14, i fargen «Dark Emerald» fra Detale CPH. Dette er en sparkelmaling som løfter det industrielle preget i leiligheten, samtidig som det gir et lunt uttrykkk. Under sparkelen er veggen grunnet med Interior High Finish 5, i en farge som er plukket ut for å stemme overens med fargekoden på sparkelen.        

Hjemmets smykke er veggene på kjøkkenet. Der har de på anbefaling fra Flügger brukt en farget sparkel – KC14 fra Detale CPH – som gir veggene et rustikt og levende utseende. Denne er også brukt på stikkontakter, ventiler og annet.

– Vi testet først en lys grønn farge på sparkelen, men falt til slutt for den mørkere «Dark Emerald» Det ble et kjempetøft resultat som passer bygget godt, Espen.

Se flere bilder
Hubro farge Flügger

Foto: Chera Westman/ifi.no

ARBEIDSRO: Det kombinerte gjeste- og arbeidsrommet har fått en brent rødbrun jordfarge kalt «Hubro», S 5020-Y50R. Fargen finnes i Flüggers fargekart for 2020.


Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.