Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Offentlig miljø

Fargerik barneskole

FARGERIKE GLUGGER: Innvendige vinduer er plassert litt tilfeldig rundt i rommene og korridorene. Opprinnelig var en annen ...   Håvard Myklebust, Knut Vik/Tarkett
Da Volda kommune endelig fikk råd til å planlegge og bygge ny sentrumsskole, sparte de ikke på fargestiftene.
OPPSKATTET NY SKOLE
OPPSKATTET: Innføring av eiendomsskatt ga kommunen økonomisk handlingsrom, og en ny skole kunne ta form. Den nye skolen er utformet av Skylstad Arkitektur AS.

I mars i år flyttet 350 barneskoleelever og et 50-talls lærere inn i den nye sentrumsskolen i Volda. Bygget er preget av kulørte farger på fasader, vegger og gulv, store vinduer og utsikt over Sunnmørsalpene.

Veidekke Entreprenør AS i Volda har vært totalentreprenør for skolen, som er utformet av Skylstad Arkitektur AS fra Trondheim. I entreprisen inngår utover det nye skolebygget også rehabilitering og ombygging av paviljongbygget samt opparbeiding av utearealer.

Interiørarkitekt MNIL Aslaug Marit Øyehaug har videreført fargebruken fra fasadene til interiøret, men har tilpasset fargebruken til innvendige flater. Hun har bevisst unngått å bruke grå farger, med unntak av gulvfliser i entré og enkelte felles trapperom.

– Innendørs har jeg forsøkt å gjenspeile fargene på fasaden, men har dempet fargebruken noe for at interiøret skal bli roligere, sier hun.

Nøytralt og fargerikt

GRØNT ER SKJØNT
GRØNT ER SKJØNT: Fondveggen er malt i fargen NCS S1050-G60Y. Veggene er malt med Pro Akryl +07 fra Nordsjö.

Alle trinn har egen inngang med garderobe der elevene skifter til innesko. Til hvert trinn hører klasserom og to grupperom.

– Klasserommene er holdt i mer nøytrale farger, mens de mindre grupperommene har sterkere farger, sier Øyehaug.

KULØRTE GULV
KULØRT: Øyra skule er langt fra et grått nybygg. Der er enkelte betongvegger som har fått være som de er, ellers er veggene malt lyse eller i en kontrastfarge. Alle gulv har farge. Korridorer og klasserom er blå, grupperommene kulørte.

Beleggene i grupperommene er sterkt kulørte i røde, grønne, blå og gule farger, og én fondvegg i hvert grupperom er malt i en farge som matcher gulvet i det aktuelle rommet. Et mørkt blått vinylbelegg binder korridorer og klasserom sammen, og innvendige vinduer – som synes tilfeldig plassert – har fått samme farge som grupperommene.

– Men jeg har passet på at fargen som er brukt i grupperommene ikke brukes på vinduene i det samme rommet. Jeg har også jobbet med valg av veggfarger ut fra NCS-indeksen. Det er ikke fullt så mettede farger på veggene som på gulvene, sier Øyehaug.

LES OGSÅ: NCS-systemet: Bli en kodeknekker!

Flott med farge!

SPREKE FARGER
SPREKE FARGER: Øyehaug har jobbet mye med fargevalget.Grupperommene har omtrent samme farge på én vegg som det er på gulvet. Her er belegget iQ Granit Seapunk 3040464, og veggfargen er NCS S 3030-B70G.

Malermester Martin Uggedal AS har hatt oppdraget å legge belegg og fliser, og å male både inn- og utvendig.

– Det må være en drøm å gå på denne skolen. Her ser du hvor fint det blir når man velger farger. Mange steder velges det grått gulv, men her er det mørkeblått, og det gir et helt annet inntrykk. Og det er artig for oss å få legge annet enn grå belegg, sier Einar B. Larsen hos Malermester Martin Uggedal AS.

– Det er kjekt å få jobbe med farger, jeg hadde gjerne gjort enda mer på dette bygget, avslutter den fargeglade interiørarkitekten.

 

PROSJEKTFAKTA: ØYRA BARNESKULE, VOLDA

1.-7.-skole dimensjonert for 400 elever, med lokaler for Kulturskulen, SFO og en klasse for minoritetsspråklige elever.

Areal: 7 400 kvadratmeter BRA

Byggherre: Volda kommune Opplæring og oppvekst

Arkitekt, prosjekteringsledelse: Skylstad Arkitektur AS, ved sivilarkitekt Svein

Skylstad, Trondheim

Interiørarkitekt – fargesetting innvendige flater: Aslaug Marit Øyehaug

Interiørarkitekt MNIL

Landskapsarkitekt: Norconsult

Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør AS

Beleggleverandør: Tarkett/iQ Granit

Malingleverandør: Pro Akryl 07/Nordsjö

Maler- og byggtapetserarbeider, flislegging:Malermester Martin Uggedal AS

Ferdigstilt: 2017

Farger på vegger og gulv

Hovedfarge: NCS S 1502-Y

Maling innvendig: Pro Akryl 07, Nordsjö

Gulv i korridorer og klasserom: Tarkett iQ Granit 3040 778

Gulv i grupperom: iQ Granit: Yellow 3040417, Seapunk 3040464, Soft Kiwi 3040750, Orange 3040418, Red 3040 411, Tarkett Granit Safe.T: 3052 696

Aksentvegg grupperom: NCS S 3040-R90B, NCS S 1070-Y10R, NCS S 3030-B70G, NCS S 1050-G60Y, NCS S 1080-Y30R, NCS S 1070-Y80R, NCS S 1580-R, NCS S 5010-R90B

Mer informasjon

Tarkett

Nordsjö

Malermester Martin Uggedal AS

Les også Ny ungdomsskole i landlige omgivelser

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Offentlig miljø

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: