IFI logo
Se flere bilder
De kulørte fasadene forsvinner

Foto: Chera Westman/ifi.no, Trond Strandsberg

De kulørte fasadene forsvinner

Grått, sort og hvitt er dagens dominerende farger – på bekostning av variasjonen og fargemangfoldet.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Reaksjon og motreaksjon – på den måten veksler trender, også når det kommer til fargesetting av boligers fasader. Nå har den kulørtfattige fasadetrenden holdt stand siden begynnelsen av 2000-tallet, og den ser ikke ut til å ta slutt med det første.

– Nå males mange hus i hvitt, sort og grått, og trenden er blitt veldig forsterket i senere år. I dag er det helt åpenbart at de kulørte fargene forsvinner, sier Grete Smedal, interiørarkitekt og nestor innen fargedesign.

Å lytte til husets historie heller enn den personlige stilen og de aktuelle trendene, er en god måte å velge farger på. Den som eier et eldre hus, kan med fordel gå tilbake i historien for å finne ut hvordan huset var malt opprinnelig – det er stor sannsynlighet for at de fargene fortsatt vil passe godt.

Også for nye hus finnes historiske referanser å se til; kanskje er husets arkitektur inspirert av en gammel arkitekturstil med tilhørende fargesettingsprinsipper. For hus i moderne arkitektur, kan hvitt, sort og grått mange ganger være pent.

– Det kan være flott med grå fasader og grå hus, men risikoen er at vi taper kontrastene i kulørthet, sier Grete Smedal.

Nykommere i grønt

Også i Sverige er sort, grått og hvit de tre dominerende fargene på boliger, der sort utmerker seg som en «ny» farge – en farge som ikke er blitt brukt historisk. Men det finnes også tendenser til at nye boligfelter fargesettes annerledes. Jordfargene kommer tilbake.

– For dem som bygger nytt hus, er det hvitt og grått som dominerer, tett fulgt av gult og falurødt. Men populære nykommere er dempet grønne farger og jordfarger fra for eksempel den beige fargeskalaen, sier Yvonne Karlsson, sertifisert fargesetter ved Beckers i Sverige.

– Akkurat som svenskenes interesse for farger og interiør har økt gjennom en 20-årsperiode, så øker også interessen for å fargesette utendørs. Trendene går dog i lengre sykluser enn inne, og styres av flere parametere enn den egne, personlige smaken.  Interessen for rådgivning øker, og stadig flere søker hjelp også ved fargesetting utendørs, sier hun.

Dristigere fargebruk

Mens en huseier for ti år siden kunne stikke seg ut ved å velge sort eller grått til fasaden, må man i dag velge farge for å være original og skille seg ut. Grete Smedal ønsker å se fler bilder og eksempler på kulørte, fargerike hus – i blader, i malingprodusentenes fargekart og andre steder.

– Jeg savner mer kreativ bruk av farger. Bruk gjerne kraften i kontrasten mellom kulørt og ukulørt, sier hun.

– Ved å vise bilder av flotte, kulørte fasader, kan man få huseiere til å gjenoppdage fargene. Ser man bare grå og sorte hus, velger man grått eller sort selv, sier hun.

Yvonne Karlsson tror svenskene blir mer dristig i fargevalgene fremover.

– Kanskje kommer pastellfargene til å få en renessanse, akkurat som innendørs. Men jeg tror heller at majoriteten fortsetter med de hvite og grå fasadefargene i overskuelig fremtid, men med et mer dristig valg av farge til dører og vinduer, for allikevel å gjøre huset mer personlig, sier hun.

Se flere bilder
Å lytte til husets historie heller enn den personlige stilen og de aktuelle trendene, er en god måte å velge farger på.

Foto:

Å lytte til husets historie heller enn den personlige stilen og de aktuelle trendene, er en god måte å velge farger på.

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.