Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Enkel omstart med vinyltapet

  Chera Westman/ifi.no og Borge
Valg av vinyltapet er ikke et hinder for senere oppussing. Det ytterste sjiktet på tapetet kan enkelt fjernes, mens baksiden sitter igjen. Dette blir da et supert underlag for både tapet og maling.
Mange muligheter
MANGE MULIGHETER: – Alle våre vinyltapeter er spaltbare, og det er bare å rive av det øverste sjiktet, sier Tom Rune Bergestuen. Borge

Det er lurt å tenke fremover i tid når man pusser opp. Da kan du være sikker på at tiltakene du utfører nå, ikke ødelegger for fremtidig oppussing. Mange som vurderer tapet er usikre på om det går å male over tapetet senere hvis trendene snur eller hvis man om noen år øsker å forandre rommet igjen.

– Tapetserte vegger kan både males og tapetseres igjen ved en senere oppussing, sier Tom Rune Bergestuen, teknisk fagsjef hos Borge.

 

 

 

Riv det vekk

Spaltbart vinyltapet
SPALTBART: Overflatesjiktet på et vinyltapet er enkelt å rive vekk. Chera Westman/ifi.no

Dette gjelder også ved tapetsering med vinyltapet. Vinyltapeter har en overflate av PVC, mens baksiden i de fleste tilfeller er en fiberkvalitet eller papirbakside.

– Alle våre vinyltapeter er spaltbare, og det er bare å rive av det øverste sjiktet, sier Bergestuen.

Det anbefales ikke å male eller tapetsere over et vinyltapet uten å først spalte tapetet. Det beror på at myknere i vinylsjiktet kan migrere og gjøre overflaten klebrig.

Men når tapetet er spaltet, er veggen klar for nytt tapet.

LES OGSÅ: Husk på dette før du tapetserer

Raskt arbeid

Godt underlag for tapet
GODT UNDERLAG: Når overflaten er fjernet, sitter baksiden av tapetet igjen på veggen. Chera Westman/ifi.no

– Vil du male veggen, anbefaler jeg å fjerne også baksiden. Det gjør du raskt og enkelt ved å dusje veggen med vann, la det stå i tre minutter og så rive vekk baksidesjiktet på samme måte. Da står du igjen med det ferdig grunnede underlaget du hadde før tapetseringen.

Årsaken til at Tom Rune Bergestuen anbefaler å fjerne også baksiden før veggen males, er at fibermaterialet kan bli litt «loddent» når overflaten rives vekk. Denne «pelsen» vil kunne bli synlig gjennom ny maling, akkurat som fiberreisning blir på treverk.

– Å fjerne baksiden går faktisk fortere enn å slipe veggen for å få et perfekt malt resultat, sier han.

Vinyltapet

Vinyltapet kan brukes i alle tørre rom og gir en svært robust overflate som tåler både slitasje og vask godt. Noe av det mest unike med denne typen tapet, er at vinyloverflaten gir muligheter for tredimensjonale effekter, ulike teksturer og imitasjoner av naturmaterialer, samt en lang rekke andre design. Overflaten kan være slett, preget eller belagt med oppblåst skum. De ulike designene lages ved akrylfargetrykk som trekkes over med et vinylsjikt, eller ved at et vinylsjikt lamineres til bæreren. 

Vinyltapet med fiberbakside er enkelt og raskt å sette opp. Limet påføres veggen, og tapetet henges kant i kant.

Les også Fort gjort og gøy med tapet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Slik gjøres det

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: