Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Spørsmål og svar

Male vinyltapet

KALK PÅ KJØKKENET: Dette tapetet er fra Borge. (Foto: Chera Westman/ifi.no)   Chera Westman/ifi.no
På kjøkkenet mitt er det et lyseblått vinyltapet. Er det mulig å male eller tapetsere over tapetet, eller er jeg nødt til å fjerne det?

Nei, du bør ikke male direkte på vinyltapetet. Derimot er det som regel enkelt å fjerne vinylsjiktet, for så å male på det som sitter igjen.

Vinyltapeter har en overflate av PVC, mens baksiden i de fleste tilfeller er en fiberkvalitet eller papirbakside. Myknere i vinylsjiktet kan migrere og gjøre overflaten klebrig.

Spaltbart tapet

Spaltbar vinyltapet
SPALTBAR: Vinyltapeter som er utstyrt med dette symbolet kan spaltes. Det innebærer at overflatesjiktet kan rives vekk, mens baksidematerialet sitter igjen som underlag for maling eller ny tapet.

– Alle våre vinyltapeter er spaltbare, og det er bare å rive av det øverste sjiktet, sier Tom Rune Bergestuen, teknisk fagsjef hos Borge.

– Det anbefales ikke å male eller tapetsere over et vinyltapet uten å først spalte tapetet, sier han. 

Men når tapetet er spaltet, er veggen klar for å males eller tapetseres på ny. Før du maler må sjekke at tapetet sitter godt fast til veggen og ikke klipper i endene eller skjøtene. Der det er løst må det etterlimes.

Godt underlag

Male over vinyltapet
UNDERLAG: Når vinylsjiktet er revet vekk, blir tapetets bakside sittende igjen på veggen. Dette er et godt underlag for ny maling eller tapet. Chera Westman/ifi.no

Ser fibermaterialet som sitter igjen loddent ut, kan det slipes med et fint slipepapir. Et annet alternativ er da å fjerne baksiden også. Dusj veggen med vann, la det stå i tre minutter og riv så vekk baksidesjiktet på samme måte. Da står du igjen med det ferdig grunnede underlaget du hadde før tapetseringen.

– Det kan faktisk gå fortere enn å slipe veggen for å få et perfekt malt resultat, sier Bergestuen.

Dette ble brukt:

VINYLTAPET:
  • Kalk-tapet, 512441 - BORGE
Les også Tapet som tåler en trøkk

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Spørsmål og svar

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
HappyHomes annons