Kategorier

Meny

Konto

Male vinyltapet

På kjøkkenet mitt er det et lyseblått vinyltapet. Er det mulig å male eller tapetsere over tapetet, eller er jeg nødt til å fjerne det?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Male vinyltapet

Foto: Chera Westman/ifi.no

Nei, du bør ikke male direkte på vinyltapetet. Derimot er det som regel enkelt å fjerne vinylsjiktet, for så å male på det som sitter igjen.

Vinyltapeter har en overflate av PVC, mens baksiden i de fleste tilfeller er en fiberkvalitet eller papirbakside. Myknere i vinylsjiktet kan migrere og gjøre overflaten klebrig.

Spaltbart tapet

– Alle våre vinyltapeter er spaltbare, og det er bare å rive av det øverste sjiktet, sier Tom Rune Bergestuen, teknisk fagsjef hos Borge.

– Det anbefales ikke å male eller tapetsere over et vinyltapet uten å først spalte tapetet, sier han. 

Men når tapetet er spaltet, er veggen klar for å males eller tapetseres på ny. Før du maler må sjekke at tapetet sitter godt fast til veggen og ikke klipper i endene eller skjøtene. Der det er løst må det etterlimes.

Dele på Pinterest Spaltbar vinyltapet

SPALTBAR: Vinyltapeter som er utstyrt med dette symbolet kan spaltes. Det innebærer at overflatesjiktet kan rives vekk, mens baksidematerialet sitter igjen som underlag for maling eller ny tapet.

Godt underlag

Ser fibermaterialet som sitter igjen loddent ut, kan det slipes med et fint slipepapir. Et annet alternativ er da å fjerne baksiden også. Dusj veggen med vann, la det stå i tre minutter og riv så vekk baksidesjiktet på samme måte. Da står du igjen med det ferdig grunnede underlaget du hadde før tapetseringen.

– Det kan faktisk gå fortere enn å slipe veggen for å få et perfekt malt resultat, sier Bergestuen.

Dele på Pinterest Male over vinyltapet

Foto: Chera Westman/ifi.no

UNDERLAG: Når vinylsjiktet er revet vekk, blir tapetets bakside sittende igjen på veggen. Dette er et godt underlag for ny maling eller tapet.

Dette ble brukt

VINYLTAPET:

Kalk-tapet, 512441 - BORGE

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]