Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

Må gammelt tapet fjernes før nytt settes opp?

Det er tid for å skifte tapet, men må det gamle fjernes først?   Bjørg Owren/ifi.no, Trine Midtsem/ifi.no
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Vi skal sette opp nytt tapet på en allerede tapetsert vegg. Må vi fjerne det gamle tapetet først, eller kan vi tapetsere rett utenpå?

Dette er nok et dilemma flere hobbytapetserere kjenner seg igjen i. Det kan være fristende å kjøre på og ta sjansen på at det går greit, men hvordan resultatet blir, avhenger i stor grad av hvilket tapet det er snakk om.

Vi har konsultert maler-og byggtapetsermester Fred Syversen for å få råd.

- Hvis det er papirtapet som sitter godt, kan du tapetsere utenpå. Er det et spaltbart tapet, anbefales det at tapetet fjernes først, det vil si at det ytterste laget av tapetet rives av. Dette gjelder blant annet for tekstiltapet, vinyltapet og fibertapet med papirbakside, sier Syversen.

Hvordan kan vi vite om tapetet kan spaltes?

- Hvis du er usikker på om det er papir eller et spaltbart tapet, kan du forsøke å rive litt i et hjørne. Da merker du fort om det lar seg dele, forklarer han.

Hvor mye skal vi fjerne?

Når tapetet er spaltbart, er det enkelt å fjerne det ytterste laget.
Når tapetet er spaltbart, er det enkelt å fjerne det ytterste laget.

- De spaltbare tapetene består av flere sjikt, og det er det ytterste laget som skal fjernes. Papirbaksiden som sitter igjen på veggen skal beholdes, og dette blir et fint underlag for det nye tapetet, sier Syversen, og legger til at eventuelle løse partikler kan slipes bort med grovt sandpapir.

 

Er ikke det mye jobb?

Når det dekorative laget er fjernet, sitter papirbaksiden igjen og gir en fint underlag for ny tapet.
Når det dekorative laget er fjernet, sitter papirbaksiden igjen og gir en fint underlag for ny tapet.

- Nei, i de fleste tilfeller går dette raskt. Hvis du vil ha et godt resultat, er det viktig å sørge for at underlaget er egnet for tapetet som skal settes opp. Det finnes mange typer tapet, og noen tåler mer ujevnt underlag enn andre. Snakk med butikkselgeren om dette før du bestemmer deg for type tapet, råder maler- og byggtapetsermesteren.

Må det grunnes først?

- Nei, dette er ingen absolutt regel. Dersom det er stor fargeforskjell mellom underlag og tapetet som skal opp, og tapetet er litt gjennomskinnelig, grunnes det for å hindre at underlaget skinner gjennom. Noen liker også å grunne i tapetets bunnfarge, for å slippe eventuelle synlige skjøter mellom tapethøydene. Selv grunner jeg minst mulig, og sparer både tid og penger.  Det har jeg lært av svenskene som bruker mye mer tapet enn oss, sier Syversen.

Vurder underlaget før du velger type tapet

Maler- og byggtapetsermesteren avslutter med å anbefale at underlaget bør vurderes før man bestemmer seg for type tapet. Det fineste resultatet får man når underlaget er helt slett og fint, men det finnes tapet i ulike kvaliteter, tykkelser og mønstre, som kan «skjule» ujevnheter noe. Har du et gammelt hus med skjeve hjørner, bør du være litt forsiktig med striper som kan «forsvinne» i hjørnet og bidra til å understreke skjevheter.

Les også Fyr løs med tapet på fire vegger

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons